1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. CHP'li Alp, 'Hastane İhale Bedelleri, 8 ayda yüzde 300 Arttı
Digoru Köyleştirme Çalışmalarına TEPKİ

Digor'u Köyleştirme Çalışmalarına TEPKİ

Kars'ın Digor İlçesin de Adliye ve Tarım Kredi Kooperatifin 'kapasiteleri yetersiz' gerekçesiyle kapatılmasına STK'lar ve vatandaşlar tepki gösterdi.

A+A-

Kars’ın Digor İlçesin de Adliye ve Tarım Kredi Kooperatifin ‘kapasiteleri yetersiz’ gerekçesiyle kapatılmasına STK’lar ve vatandaşlar tepki gösterdi.

Digor Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Cemal Bölgi, bu tür uygulamaları vatandaşların, esnafının ve çiftçinin adeta mağdur edildiğini belirterek, “Digor’un köye dönüştürülmesi çalışmalarının ilk başlangıcına start verilmiştir” dedi. Bölgi, “Daha önceki sorunumuz olan yol problemi dahi çözüme kavuşturulmadan, ilçemizde bugün itibariyle Adliye’yi ve Digor Tarım Kredi Kooperatifinin kapatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu durum adeta Digor’umuzu köye dönüştürme çabasının ilk meyveleridir. İlçemizde Adliye kalkacak olursa köylü artık Kars’a gidip gelecektir. Bu köylü için maddi manevi külfet getirecek ve tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı sekteye uğratacaktır. Aynı zamanda da ilçede bulunan esnafların da iflasına sebep olacaktır.” diye konuştu.

Bölgi daha sonra şöyle konuştu:

“Buradaki esnafın tek geçim kaynağı köylüdür. Köylü olmaz ise bu esnaf akşam evine nerden ekmek götürecek. Hem büyük şehirlere göçü önlemek için çareler aranıyor hem de ilçe olmanın verdiği imkanlar geri alınarak buradaki halkı göçe teşvik ediyorlar. İlçemizde bazı köyler kan davalı bu köyler ilçeye gidiş gelişlerinde bile sıkıntı oluyor. Kaldı ki bunların Kars’a gidip gelmelerinde daha büyük sıkıntı olacaktır. Bu durumda yaşanacak olumsuzlukların dökülecek kanların vebali bu kararı uygulayanların boynunda olacaktır. İlçe Esnafımızı mağdur etmeye, esnafın ekmeği ile oynamaya, işsiz bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Kaldı ki bu sıkıntılar yetmezmiş gibi ilçemizde çiftçinin tutunacak dalı olan Tarım Kredi Kooperatifi de kapatılıyor. Burada açıkça köylü, tefecilerin eline düşürülerek neyi var, neyi elinden alınmasının kapısı aralanıyor. Tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bir yerleşim yerinde Tarım Kredi Kooperatifinin kapısına kilit vurulması köylüyü, çiftçiyi açlığa mahkum etmeye çalışmaktır. Kooperatif kapandıktan sonra yarın öbürgün Ziraat Bankası, peşine de Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve diğerleri kapanacak. Böylece Digor artık bir köy olacak. Milletvekilleri ve değerli yetkililer bu soruna derhal el atmalı ve bu sorunu, bu sıkıntıyı çözüme kavuşturmalılar. Yoksa Digor halkına göçten başka şans kalmayacak. Bu bizim çığlığımız, haykırışımızdır. Biz sivil toplum örgütleri olarak Esnaf Odası olarak, İlçe Muhtarlar derneği olarak, Ziraat odası olarak ilçemizde tek bir kurumun, kuruluşun kapısına kilit vurulmasına razı değiliz. Biz esnafımızın, köylümüzün zor şartlar altında yaşamasına razı değiliz. Biz göç etmeye razı değiliz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.