1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Deprem'de Bilanço Ağırlaşıyor
'Deprem'de Bilanço Ağırlaşıyor

'Deprem'de Bilanço Ağırlaşıyor

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından can kaybı netleşmeye başladı.

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) verilerine göre Irak'ın Federal Kürdistan Bölgesinde yer alan Süleymaniye'de deprem yaşandı. 

Depremin Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğünde olduğu açıklandı. Deprem Türkiye'nin Doğusu ile İran'ın batısında da hissedildi. 

Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca'da hissedilen sarsıntı paniğe neden oldu. 

Haberin uzantısı...

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından can kaybı netleşmeye başladı. Merkezi Süleymaniye ve Halepçe olan 7.3 büyüklüğündeki deprem, İran’ın Kürt bölgesinde de yıkımlara neden oldu.

YARALI SAYISI 6 BİN

Rudaw’da yer alan habere göre, İran Kürdistan Bölgesi sınırında meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Kirmanşah’a bağlı kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 407’ye ulaştı. İran devlet televizyonuna konuşan Ulusal Kriz Yönetim Örgütü Müdür Yardımcısı Behnam Saidi, ölü sayısının 450’ye, yaralı sayısının ise 6 bin 700’ye yükseldiğini söyledi.

Aynı örgütün müdürü İsmail Neccar, yıkımın geniş bir bölgede meydana gelmesinden dolayı arama kurtarma çalışmalarının olumsuz etkilediğini belirtti. Neccar “Kasrı Şirin ve Serpulzihab’a bağlı köyler en çok hasarın meydana geldiği yerler. Yıkımın geniş bir bölgede meydana gelmesi arama kurtarma çalışmalarına olumsuz yansıyor. Bundan dolayı halkın bir kesimin eleştirilerine sebep oluyor” dedi.

Süleymaniye’de ise deprem nedeniyle 7 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 330 kişi de yaralandı.

‘İRAN’DAN TALEP GELMEDİ’

Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay, 55 yardım TIR’ını Süleymaniye’ye gönderdi. Yardımlar, Habur – İbrahim Halil sınır kapılarından, bölgeye ulaştırıldı. Diyarbakır, Elazığ, Muş ve Adana’dan da yardım ekipleri Süleymaniye’ye gitti.
Rûdaw’a konuşan Kızılay Diyarbakır Şubesi Başkanı Hikmet Hamzaoğulları “Yardım kuruluşları, yoğun bir hazırlık içinde. Şimdiye kadar 55 TIR, Habur Sınır Kapısı’ndan geçti. Kızılay Genel Başkanı’yla birlikte 65 kişilik bir ekip de Süleymaniye’ye gitti. Yardımlar içinde gıda, 3 bin çadır, 10 bin battaniye ve yaşam malzemesi bulunuyor. Şimdiye kadar İran’a herhangi bir yardım göndermedik çünkü o ülkeden şimdiye kadar yardım talebi gelmedi” dedi.

Şerwane Kalesi’nde hasar büyük

7,3 büyüklüğündeki depremden dolayı Süleymaniye’nin Germiyan bölgesinde bulunan tarihi Şerwane Kalesi büyük hasar oluştu. Rûdaw’a konuşan Germiyan Arkeoloji Müdürü Şukur Muhammed, depremden dolayı Şerwane Kalesi’nin ciddi hasar gördüğünü belirterek, “Kalenin yüzde 35’lik bölümü hasar gördü. Üçüncü kat en çok hasar gören bölüm oldu” dedi.

Muhammed, en kısa sürede restorasyon çalışmalarına başlamak üzere hasar tespit çalışması yapacaklarını söyledi.

1800’lerde Muhammed Paşa Caf tarafından inşa edilen Şerwane Kalesi, Kelar kentinde Sirwan Çayı üzerinde yapay bir tepe üzerinde bulunuyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.