1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. DEM Parti'de Ön Seçim, 100 Bin Delege Sandık Başına Gidiyor
DEM Parti'de Ön Seçim, 100 Bin Delege Sandık Başına Gidiyor

DEM Parti'de Ön Seçim, 100 Bin Delege Sandık Başına Gidiyor

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), yerel seçimlere giderken belediye eş başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi adaylarını ön seçimle belirlemek üzere harekete geçti.

A+A-

DEM Parti, “Türkiye siyasi tarihinin en kapsamlı ön seçimini” gerçekleştirerek bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Hafta sonu 100 bin DEM Parti delegesi sandık başına giderek adaylarını belirleyecek.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), yerel seçimlere giderken belediye eş başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi adaylarını ön seçimle belirlemek üzere harekete geçti.

13-14 Ocak’ta Diyarbakır, Mardin ve Van’ın da aralarında bulunduğu 90 seçim bölgesinde sandık kuracak olan DEM Parti yetkililerine göre, “Türkiye siyasi tarihinin en kapsamlı ön seçimi” gerçekleştirilecek.

DEM Parti'nin adaylarını belirlemek üzere 100 bine yakın delegenin sandık başına gideceği belirtildi.

4 BİNE YAKIN ADAY YARIŞACAK

90 seçim bölgesinde belediye eş başkan aday adayı, belediye meclisi üyesi aday adayı ve il genel meclis üyesi aday adayı olmak 4 bine yakın kişi yarışacak.

PM, MYK ÜYELERİ, MİLLETVEKİLLERİ VE ÇALIŞANLAR SANDIK GÖREVLİLERİ

Cumartesi ve pazar günü gerçekleşecek ön seçimlerde 5 bine yakın kişi görev yapacak. Parti çalışanları, milletvekilleri, danışmanlar, PM ve MYK üyeleri sandık başlarında olacak. Her sandıkta bir sandık başkanı iki de sandık görevlisi bulunacak.

İTİRAZLAR İÇİN SEÇİM KOMİSYONLARI KURULDU

Her kentte seçimin sağlıklı ilerlemesini sağlayacak ve itirazları kabul edecek seçim komisyonları olacak. Seçim sürecine ilişkin tüm itirazlar il seçim komisyonuna iletilecek.

ADAYLARIN PROPAGANDA SÜRECİ BAŞLADI

Adaylar sosyal medyada, medyada ve kentin açık alanlarında kendi propagandalarını yapabilecek. Propaganda sürecinde adaylardan herhangi birinin diğerini karalaması ya da manipülasyon yapması halinde adaylığı iptal edilecek. Hiçbir aday adayı iş ya da makam vaadinde bulunamayacak, herhangi bir kişinin, ailenin ya da bir parti yöneticisinin desteğinin arkasında olduğuna dair imada bulunmayacak. Bu propaganda kurallarına uymayan adayların adaylıkları iptal edilecek.

Aday adaylarına DEM Parti'nin sosyal medya kanallarında propaganda imkanı da tanınacak. Erkek aday adayları 5, kadın aday adayları 7 dakika boyunca partinin sosyal medya hesaplarından projelerini anlatabilecek.

DELEGELER NASIL BELİRLENDİ, KİMLER OY KULLANACAK?

Sadece parti üyelerinin oy kullandığı alışıldık ön seçimlerden farklı bir yöntem işletecek olan DEM Parti, 100 bine yakın delegenin sandık başına gitmesini sağlayacak. Parti üyelerinin dışında, kentteki pek çok bileşen delege olarak oy kullanacak. Sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, partinin eski çalışanları, üyeleri, partiye emek vermiş ailelerin temsilcileri delege olacak. Delege sayısı partinin o kentte son seçimde aldığı oyun en az yüzde ikisi oranında olacak.

HEM ERKEK HEM KADIN ADAY ADAYLARINA OY VERİLECEK

Her bir delege, belediye eş başkan aday adayı, belediye meclis üyesi aday adayı ve il genel meclis üyesi aday adayı olmak üzere toplam 3 oy kullanacak. Eşit temsil ilkesinin esas alınacağı seçimlerde delegeler, tüm adaylıklarda bir kadın ve bir de erkeğe oy verecek.

İKİNCİ TURA KALABİLİR

Ön seçimde herhangi bir aday yüzde 50+1 oranında oy alamazsa ikinci tur seçim yapılacak. İkinci turda en fazla oy alan isim DEM Parti'nin belediye eş başkan adayı olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.