1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cankurtaran Geçit Vermiyor
'Cumhuriyet Yazarları' Tahliye Edildi

'Cumhuriyet Yazarları' Tahliye Edildi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin infaz durdurma ve tahliye kararının ardından Cumhuriyet yazarları tahliye edildi.

A+A-

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 7 eski Cumhuriyet gazetesi yazarının cezalarının infazının durdurulması ve salıverilmelerinin istenmesine karar verdi.

Musa Kart, Güray Öz, M.Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik  serbest. Cezası onanan Emre İper ise cezaevinde.

Tahliyeler Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin  yedi eski Cumhuriyet gazetesi yazarının cezalarının infazının durdurulması ve salıverilmelerinin istenmesi kararı üzerine gerçekleşti. 

16. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nun tebliğnamesine uyarak, "terör örgütüne yardım" suçundan mahkumiyet kararının bozulması yönünde karar verdi. Kararda sadece Ahmet Şık'ın örgüte yardımdan değil, propaganda suçundan cezalandırılması istendi.

Karar sonrası dosya yeninden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gidecek.

Akın Atalay: Darısı diğerlerinin başına

Cumhuriyet Gazetesi eski İcra Kurulu Başkanı ve davanın eski sanıklarından Avukat Akın Atalay tahliyeler öncesi kararla ilgili bianet'ten Ayça Söylemez'e "Yargıtay kararı hapishane idaresine ulaştı, serbest kalmalarına yönelik işlemler şu anda yapılıyor, darısı diğerlerinin başına" demişti.

Kart: "Biz peşinen cezalandırıldık"

Karar sonrası, Kandıra Cezaevi'ndeki gazeteciler tahliye edildi. Tahliye sonrası konuşan Musa Kart şöyle dedi: 

"Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşamak zordur. Ama herşeyin mizah olduğu ülkelerde yaşamak daha da zordur. Ne yazık ki herşeyin mizah olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dava dosyamızda bakıldığında bu görülecektir. Çağdaş devletlerde insanlar önce yargılanır sonra cezalandırılır bizim için tam tersi oldu. Biz peşinden cezalandırıldık. Bizim için 30-40 yıl ceza isteyen savcı FETÖ ile ilgili davadan yargılanıyor.
Bizimle aynı dosyada yargılanan arkadaşlarımıza yargıtay'a gitme hakkı verilirken bize bu hak verilmedi. Adalet Bakanı bizim için "Bir gün bile içerde kalmamaları gerek" demişken biz cezaevinde kaldık."

Kart'ın açıklaması, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin sosyal medya hesabından yayınlandı.

Ne olmuştu?

Davada son olarak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf), 25 Nisan 2018’de verilen mahkumiyet kararlarını onadı.

Buna göre beş yılın üzerinde hapisle cezalandırılanların dosyayı Yargıtay incelemesine giderken, beş yılın altında ceza verilen Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper’in cezasının infazına başlanmasına karar verildi. Gürsel’in ise tutuklu kaldığı süre cezasına sayıldı.

İstinafın onama kararının ardından infazın durdurulması için İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edildi ancak cezaların infazına başlandı.

Davada beş yıl üstü ceza alan Murat Sabuncu, Akın Atalay, Aydın Engin, Ahmet Şık, Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç ile ilgili de Yargıtay’a itirazda bulunuldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.