1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce Kimdir?
Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce Kimdir?

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce Kimdir?

Muharrem İnce, CHP'nin anketlerinde öne çıkarak aday oldu. Sosyal medyada Erdoğan'a ithafen başlayan T A M A M hashtag'inden esinle yeni sloganını "Artık Tamam" olarak belirleyen İnce'nin geçmişinde şunlar var.

A+A-

Siyasete atılmanan önce Fizik öğretmenliği yapan Muharrem İnce, Yalova Elmalık Köyü doğumlu. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Fizik-Kimya Öğretmenliği Bölümü'nü bitiren aday öğrencilik yıllarından bir fotoğrafı geçen yıl Instagram hesabından şu notla paylaştı:

"Öğrenci evimiz, geçmişimiz, anılarımız, acılarımız, hüzünlerimiz, mutluluklarımız, az parayla yaşamak zorunda olduğumuz ama değerini mezun olduktan sonra anladığımız sığınağımız. Yaşamı, arkadaşlığı, paylaşmayı öğretti bize. Tüpte kaynayan çorbamız vardı ama mutfak önlüğü henüz girmemişti bizim eve:)"

Fizik öğretmenliği yıllarıyla ilgili sosyal medyada görüş bildiren öğrencileri İnce'nin okula sefer tasıyla geldiğini ve genellikle haşlanmış patates sevdiğini söylüyor.

"Babamı partiye almamışlar"

2014 yılında verdiği bir röportajda "Laiklik duyarlılığı dinden uzak parti algısı yaratmıyor mu?" şeklindeki bir sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Kesinlikle böyle bir algı var ve yok etmemiz lazım. Ama duyarlılıkları harcamadan" diyerek şu açıklamalarda bulundu: Babam yeğenim subay, diploma törenine sokmadılar garnizona. Sakalı var diye, bu laiklik değil. Babam takkesiyle sakalıyla partiye gelmiş almamışlar AKP ajanı diye... Bu çok yanlış.

İnce adaylığının açıklandığı gün ailesiyle çektiği bu selfie'yi "Biz hazırız" notuyla paylaştı.

Selanik usüllerine göre düğün

Anne Zekiye İnce ve baba Şerif İnce halen Elmalık Köyü'nde yaşıyor. 

Oğlu Salih Arda İnce, Eylül 2017'de Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın kızı İdil Göknil Işıklar ile evlendi. Yalova'nın Elmalık Köyü'ndeki düğün Selanik usüllerine göre yapıldı. İnce, horon çekip harmandalı oynarken görüntülendi.

İnce oğlu tıraş olurken eşi Ülkü İnce ile harmandalı oynadı. 

Eski öğrencisi: Üzerime atlamış insan

2010 yılında hakkında Ekşisözlük'te yorum yapan bir öğrencisi "TBMM 22.dönem Yalova Milletvekili. Fizik öğretmeni. Bir seminer sırasında görüp, 'milletvekili oldu, bizi fazla sallamaz artık' diye düşündüğüm için sadece 'Muharrem hocam selamlar' dediğim ama beni görünce 'Vay xxx nasılsın yav nasıl gidiyor okul' diyerek üzerime atlamış olan insan. İlginç" notu düşmüş.

"Buyurun Sayın İnce"

Ülkü İnce ile evli olan İnce, Yalova Atatürkçü Düşünce Derneği il başkanlığının ardından siyasete 2002 genel seçimlerinde girdi. CHP Yalova milletvekili olan İnce, diğer seçimlerde de yerini korudu. 2012 yılında muhalefet vekillerinin meclis başkanları tarafından engellendiğini söyleyerek meclis anılarını anlattığı "Buyurun Sayın İnce" kitabını yayınladı.

Kitabın tanıtım yazısında "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, çoğunluğu oluşturan grup yönetme krizine girdiğinde muhalefetin temsil hakkını elinden almaya çalışır. Fakat bazı milletvekilleri, her türlü engellemelere rağmen kendine özgü yöntemlerle sesini duyurmanın bir yolunu bulur ve muhatabını şaşkına çevirmeyi başarır" notu yer aldı.

2014 YSK'ya Yalova itirazı

2014 yerel seçimlerinde partisinin Yalova itirazına öncü oldu. AKP'nin 1 oy farkla kazandığı Yalova'daki sonuçlara hem CHP hem de AKP'den itirazı geldi. İnce, seçimi 1 oyla AKP'nin değil 28 oyla CHP"nin kazandığını söyledi ve pusulalarla itirazda bulunuldu.

İl Seçim Kurulu 124 sandıkta, iptal edilen oylar yeniden değerlendirilmesine karar verdi.

1 Haziran 2014 tarihinde yenilenen seçim sonucunda CHP'nin adayı Vefa Salman Yalova Belediye Başkanı oldu.

 

CHP Genel Başkan adaylığı

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 36. Olağan Kongresi'nde genel başkan adayı olan Muharrem İnce'nin adaylığıyla ilgili kongre salonunda tartışma yaşandı.

Muharrem İnce 166 imza tespit ile başvurusunu gerçekleştirmişti. İmzalardan ikisinin geri çekilmesiyle 164 imza kaldı. İddiaya göre, Divan Kurulu yaptığı yoklamada ve imzaları karşılaştırdığında 49 mükerrer imza tespit etti. Böylece 49 imzanın da geçersiz sayılma ihtimali ortaya çıktı.

Son olarak gelişmelerin ardından 49 delege tek tek divana çağrılıp imzaları soruldu ve sorun çözüldü. Divan Kurulu'nun açıklamasıyla adaylığı resmileşti. İnce kongreda yaptığı konuşmada iktidara ithafen şunları söyledi:

"Geleceğimiz elimizden alınıyor, cumhuriyetimiz yıkılıyor, umutlarımızı söndürmek istiyorlar, yaşama sevincimizi yok etmek istiyorlar.
"Karşımızdaki bir siyasi parti değil, ülkeyi yağmalamak için bir araya gelmiş bir yapı. 16 yıldır ülkemin üzerine kara bulut gibi çöktüler, çocuklarımızın geleceğini çalıyorlar.

Zorunlu olmadıkça kravat takmıyor

Geçtiğimiz Cuma günü doğum günü olan 4 Mayıs'ta başlayan kampanya süresince şimdiye kadar adaylığının açıklandığı an hariç kravat takmayı tercih etmedi.

Bütün cumhurbaşkanı adaylarıyla görüşeceğini söyleyen ve dün akşam üstü saatlerinde Edirne F Tipi Cezaevinde HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile görüşen aday, akşam saatlerinde Erdoğan ile yaptığı görüşmede de kravat takmadı.

2014 yılında CHP ilçe yönetiminin Karasu Otel'de düzenlediği gecede CHP Karasu Gençlik Kolları Başkanı'na kravat hediye eden Muharrem İnce,

"Benim Ak Partililer gibi 700 bin dolarlık saat takacak, 1000 dolarlık kravat takacak halim yok. 20 liralık kravat takıyorum. Biz onu ayakkabı kutularındaki dolarlarla alamadık. Yatak odasındaki kasalarda, para sayma makinelerinden para sayarak almadık. Alın teri ile aldık" dedi.

"Bisiklete binen Cumhurbaşkanı olacağım"

Cumhurbaşkanı adaylığının açıklanmasıyla birlikte çalışmalarına başlayan CHP'nin adayı Muharrem İnce, seçimleri kazanması halinde yol haritasını anlattı.

"Bisiklete binen, kendi arabasını kullanan" bir cumhurbaşkanı olacağını söyleyen İnce, "3 bin korumayla gezmeyen, misafirlerini Atatürk'ün mekanı Çankaya Köşkü'nde ağırlayan bir Cumhurbaşkanı olacağım. Türkiye'nin yaralarını saracağım" ifadelerini kullandı.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasında parti karşıtı tavır

Muharrem İnce, 2017'de dokunulmazlıkların kaldırılması sırasında CHP'nin tutumunu eleştirerek, "Yargı 2010 referandumunda FETÖ'ye teslim edildi.

"Bu süreçte ikinci büyük yanlış da dokunulmazlıklar konusunda CHP'nin tavrı oldu. Ben 'hayır' oyu verdim dokunulmazlıkların kaldırılmasına" demişti.

Demirtaş'ı cezaevinde ziyaret etti

İnce'nin Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ı tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi cezaevinde ziyaret etti.

Demirtaş ziyaretle ilgili "Sayın İnce'nin bu ziyareti, seçmenlerimize yönelik siyasi bir mesajdan öte siyasi zarafet içeren insani bir dayanışma örneğidir.

"Bu şekilde, siyasi görüşlerimiz farklı olsa da, karşılıklı saygı çerçevesinde yürüteceğimiz seçim kampanyasının sonunda kazanan kim olursa olsun, her hâlükârda toplumsal uzlaşı ve barış kültürüne katkı sunmuş olacağız" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler