1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Covid-19 Dünya | Son Durum
Covid-19 Dünya | Son Durum

Covid-19 Dünya | Son Durum

Coronavirüs (Covid-19) ve ardından hızla yayılan salgınla ilgili son rakamlara göre enfekte kişi sayısı 5 milyon 90 bini aştı, hayatını kaybedenlerin sayısı bugün itibariyle 329 bini geçti.

A+A-

Dünyanın ilk olarak 31 Aralık 2019'da haberdar olduğu yeni tip Coronavirüs (Covid-19) ve ardından hızla yayılan salgınla ilgili son rakamlara göre enfekte kişi sayısı 5 milyon 90 bini aştı, hayatını kaybedenlerin sayısı bugün itibariyle 329 bini geçti.

  • Türkiye'de ise açıklanan rakamlara göre, bugüne kadar 1 milyon 6 bin 994 kişiye test yapıldı. Toplam vaka sayısı 152 bin 587, Covid-19 nedeniyle ölen kişi sayısı ise 4 bin 222 olarak açıklandı.

Trump'tan G-7 için "yüz yüze toplantı" sinyali

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, dünyanın en büyük yedi ekonomisinden oluşan G7 ülkelerinin liderleriyle yüz yüze toplantı yapmayı düşündüğünü kaydetti. Trump, böyle bir adımın herkes için "normale dönüşün işareti" olabileceğini belirtti.

Trump G7 liderler zirvesini başkent Washington'a komşu Maryland eyaletindeki Camp David'de 10-12 Haziran'da düzenlemeyi planlamış ancak pandemi sebebiyle toplantıyı iptal ettiğini, liderlerin video konferans yöntemiyle görüşeceğini açıklamıştı.

İspanya: OHAL iki hafta uzatıldı 

İspanyol Meclisi, salgın sebebiyle 14 Mart'tan bu yana uygulanan ve 24 Mayıs'ta süresi dolacak olağanüstü halin (OHAL) iki hafta daha uzatılmasına onay verdi.

Sol koalisyon hükümeti tarafından getirilen, OHAL'in 7 Haziran'a kadar uzatılmasıyla ilgili tezkere, 350 sandalyeli mecliste 177 "Evet", 162 "Hayır" ve 11 "çekimser" oyla kabul edildi.

Covid-19 önlemleri kapsamında genel kurul salonunda 46 milletvekili bulunurken diğerleri, evlerinden dijital sistemle oy kullandı.

OHAL'i 5. kez uzatan hükümet, salgınla mücadelede meclisteki desteğini her geçen gün kaybederken muhalefetteki sağ görüşlü ve Katalonya'daki ayrılıkçı partilerin eleştirilerinin dozunu artırdığı görüldü.

Dışarıdan verdiği destekle ocak ayında hükümetin kurulmasını sağlayan, Katalonya'da bağımsızlık yanlısı politika izleyen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Partisi, "kendileriyle müzakere etmekten kaçınan hükümetle aralarındaki uzlaşma ruhunun kaybolmaya başladığı" uyarısında bulundu.

Başbakan Pedro Sanchez ise muhalefetten gelen tepkilere "Hükümetin her yaptığını eleştirmek, hükümete değil, akla hakarettir." cevabını verdi.

İspanya'da açıklanan son verilere göre, Covid-19'dan ölenlerin sayısı 27 bin 888 oldu, PCR testlerine göre de toplam 232 bin 555 vaka bulunuyor.

Kolombiya: Mariachi grupları serenat yapıyor

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da yeni tip Coronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar ve karantina nedeniyle çalışamayan Mariachi grubu sokaklarda serenat yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

ABD: Vaka sayısı 1 milyon 560 bin 766'ya yükseldi

"Worldometer" sitesine göre, salgından en fazla etkilenen ABD'de, vaka sayısı 1 milyon 560 bin 766'ya yükselirken, can kaybı 92 bini, iyileşen sayısı ise 360 bini aştı.

Ülkede yapılan araştırmada, salgın sürecinde "evde kal" talimatına uyulmasının 230 binden fazla kişinin ölümünü engellediği ortaya çıktı.

New York'ta salgın yasaklarına uymayarak eğitime devam ettiği belirlenen Yahudi okulu kapatıldı.

Kanada ile ABD arasındaki sınır geçişlerinde uygulanan kısıtlamaların 21 Haziran'a kadar uzatıldığı bildirildi.

İngiltere: Premier Lig'de 6 pozitif vaka

İngiltere'deki can kaybı 35 bin 341'e, toplam vaka sayısı ise 248 bin 818'e çıktı. Premier Lig'de futbolculara ve kulüp çalışanlarına yapılan Covid-19 testlerinde 6 kişide virüse rastlandı.

Yaklaşık 15 bin kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği bakımevlerinin işletmecileri, bu durumdan İngiltere hükümetini sorumlu tuttu.

İtalya: Ölü sayısı 32 bini geçti

İtalya'da ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 169'a, toplam vaka sayısı ise 226 bin 699'a yükseldi. Ülkede toplam 129 bin 401 kişi de iyileşti.

Rusya Başbakanı görevine döndü

Rusya'daki can kaybı 2 bin 837'ye yükselirken, vaka sayısı 299 bin 941 oldu. İyileşen sayısı 76 bin 130'a çıktı.

Başbakan Mihail Mişustin, Covid-19'dan dolayı tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilerek görevine döndü.

Dünyadaki diğer gelişmeler

  • Güney Amerika'da salgının merkez üssü haline gelen Brezilya'da can kaybı 17 bin 509'a yükselirken, vaka sayısı 262 bin 545, iyileşen sayısı da 100 bin 459 olarak kaydedildi.
  • Avrupa futbolunun önemli kulüplerinden Real Madrid (İspanya), Bayern Münih (Almanya) ve Inter (İtalya), salgından etkilenen sağlık çalışanlarına destek için üçlü turnuva düzenleme kararı aldı.
  • Almanya Başbakanı Angela Merkel, Vişegrad Grubu'ndaki ülkelerin başbakanlarıyla Covid-19 salgını ve Avrupa Birliği'ne (AB) ilişkin konuları ele aldı.
  • Danimarka'da 13 Mart'tan bu yana kapalı tutulan camiler yeniden ibadete açıldı.
  • Çekya'da, çok sıcakta çalışmak zorunda olan kişiler için sosyal mesafe kuralına uymak koşuluyla ofis çalışanlarına yönelik maske kullanma zorunluluğu kaldırıldı.
  • İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın Ramazan Bayramı'nın ardından ibadete açılacağı duyuruldu.
  • İsrail'de salgın nedeniyle getirilen maske takma zorunluluğu, ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle geçici süreliğine kaldırıldı.
  • Ürdün ve Tunus, salgın tedbirleri kapsamında bayram namazının evlerde kılınması yönünde karar aldı.
  • Güney Afrika Cumhuriyeti'nde son 24 saatte en yüksek sayıda Covid-19 vakası tespit edildi.
  • Şili'de, Senatonun yarısının Covid-19 testi pozitif çıkan 3 senatörle temas kurduğu için karantinaya girmesinin ardından bu kişilerle temasta bulunan 4 bakan da kendisini karantinaya aldı.
  • Katar'da da ticari faaliyetler 30 Mayıs'a kadar durduruldu.
  • Endonezya'nın başkenti Cakarta'da salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamalar 4 Haziran'a kadar uzatıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.