
Çoruh Vadisi’nin Butko Zeytininde Hasat Başladı.. Tescil İçin Gözler 2026’da!
Artvin’de Çoruh Nehri kıyısındaki asırlık ağaçlardan toplanan Butko zeytininde yeni hasat sezonu başladı; bu yıl üretimde artış bekleniyor.
Artvin’de Çoruh Nehri kıyısındaki asırlık ağaçlardan toplanan Butko zeytininde yeni hasat sezonu başladı; bu yıl üretimde artış bekleniyor.
Artvin Ticaret Borsası öncülüğünde belirlenen fiyatlara göre siyah ve yeşil Butko zeytininin kilogramı 400 TL, çamiç zeytininin kilogramı 500 TL oldu.
Bölgedeki üreticilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytinde rekoltenin geçen yıla göre yüzde 55 artması beklenirken, coğrafi işaret tescili için çalışmalar sürüyor.
ÇORUH VADİSİ’NDE HASAT SEZONU BAŞLADI
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; Artvin’de Çoruh Nehri kıyısındaki mikroklima koşullarında yetişen Butko zeytininde 2026 yılı hasat sezonu başladı. Çoruh Vadisi’nde bulunan asırlık ağaçlardan toplanan zeytin, bölgedeki tarımsal üretimin ve kırsal ekonominin önemli ürünleri arasında yer alıyor.
Hasat döneminin başlamasıyla birlikte üreticilerin bu yılki ürünlerini toplama çalışmaları hız kazanacak. Artvin Ticaret Borsası öncülüğünde üretici temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda da yeni sezonun satış fiyatları belirlendi.
BUTKO ZEYTİNİNİN KİLOGRAMI 400 TL
Üretici temsilcilerinin katıldığı ve yaklaşık 3,5 saat süren toplantıda, 2026 yılı için siyah ve yeşil Butko zeytininin kilogram fiyatı 400 TL olarak kararlaştırıldı. Artvin’e özgü çamiç zeytininin kilogram fiyatı 500 TL, katkısız zeytinyağının litre fiyatı ise 1.500 TL olarak belirlendi.
Fiyatların belirlenmesinde üreticilerin görüşleri ve yeni sezon koşulları değerlendirildi. Açıklanan rakamlar, hasat döneminde ürünlerini satışa sunacak üreticiler ile alıcılar açısından yeni sezonun fiyat çerçevesini oluşturuyor.
REKOLTEDE YÜZDE 55 ARTIŞ BEKLENİYOR
Artvin Ticaret Borsası Başkan Vekili Hakan Ermiş, geçen yıl yapılan çalışmalarla bu yılın rekolte tahminlerini karşılaştırdıklarında yaklaşık yüzde 55 artış beklediklerini açıkladı.
Ermiş, yeşil zeytin toplama işlemlerinin başladığını, Ekim ayının sonuna doğru bahçelerde hasadın hızlanacağını ve toplanan ürün miktarının artacağını belirtti. Beklenen artışın gerçekleşmesi halinde, bölgedeki üreticilerin pazara sunduğu zeytin miktarında geçen yıla göre belirgin bir yükseliş yaşanacak.
KÖYLERİN YÜZDE 70-80’İNDE ZEYTİNCİLİK YAPILIYOR
Çoruh Vadisi kıyısındaki köylerin yüzde 70-80’inde zeytin yetiştiriciliği yapıldığı bildiriliyor. Bölgede bulunan zeytin ağaçlarının önemli bir bölümünün 100-150 yıllık geçmişe sahip olması, Butko zeytininin yerel tarım kültüründeki yerini ortaya koyuyor.
Zeytincilik, hayvancılıkla birlikte bölge halkının köylerinde yaşamını sürdürmesine katkı sağlayan gelir kaynakları arasında bulunuyor. Üreticiler açısından zeytin ve zeytinyağı satışları, tarımsal faaliyetlerin devamlılığı bakımından önem taşıyor.
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNDE SON AŞAMAYA GELİNDİ
Butko zeytininin tanınırlığını artırmak ve yerel ürün kimliğini korumak amacıyla coğrafi işaret tescili için yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindiği belirtildi. Artvin Ticaret Borsası Başkan Vekili Hakan Ermiş, tescil sürecinin 2026 yılı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Coğrafi işaret tescilinin tamamlanmasıyla Butko zeytininin üretildiği bölgeyle olan bağının korunması ve ürünün pazardaki bilinirliğinin artırılması amaçlanıyor. Artvin’de yeni zeytin bahçeleri oluşturulması, ağaç sayısının artırılması ve üretimin yaygınlaştırılması için de çalışmalar yürütülüyor.
Çoruh Vadisi’nde sürdürülen üretim ve fidan dikimi çalışmalarıyla Butko zeytininin gelecek yıllarda daha geniş üretim alanlarına ulaşması hedefleniyor.
















HABERE YORUM KAT