1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Çıldır Gölü İçin Proje Hazırlanacak
Çıldır Gölü İçin Proje Hazırlanacak

Çıldır Gölü İçin Proje Hazırlanacak

Bölgenin en büyük ikinci gölü olan ve kış aylarında yüzeyi tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü'nün korunması için imzalar atıldı.

A+A-

Bölgenin en büyük ikinci gölü olan ve kış aylarında yüzeyi tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü'nün korunması için imzalar atıldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Çıldır Gölü, Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) hazırladığı "Çıldır Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi" ile koruma altına alınacak.

SERKA tarafından TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürlüğü'ne yaptırılacak olan projeyle, 123 kilometrekarelik Çıldır Gölü'nün turizme kazandırılması, su kalitesinin iyileştirilmesi ve doğru koruma tedbirlerinden oluşan özel hükümler ve havza koruma planının belirlenmesi hedefleniyor.

Kars ile Ardahan sınırları arasında yer alan, kışın yüzeyi tamamen buz tutan Çıldır Gölü, havzasının her türlü kirlilikten korunmasına, su kalitesi modellenmesi yapılarak koruma tedbirleri alınacak.

Kars Valisi Rahmi Doğan, Serhat Kalkınma Ajansı'nda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, "Çıldır Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi"nin geçen yıl başladığını ve bugün atılan imzalarla startın verildiğini söyledi.

Çıldır Gölü'nün turizme kazandırılmasıyla çok sayıda turisti ağırladığını belirten Doğan, "Kars ve Ardahan'ın tarihi ve doğal güzellikleri Türkiye'nin gündeminde. Özellikle geçen yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti misafir ettik. Doğu Ekspresi ile havayoluyla gelen misafirlerimiz Sarıkamış, Ani ve Çıldır'a çok ilgi gösterdi. Çıldır Gölü'nün turizme kazandırılmış olması burada da birtakım çalışmaların yapılmasını gündeme getirdi. Çıldır Gölü'nün doğal güzelliklerini muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmak zorundayız." diye konuştu.

Doğan, Geçen yıl TÜBİTAK ile yapılan görüşmeler neticesinde SERKA'nın koordinesinde Ardahan ve Kars valilikleriyle birlikte bir proje gerçekleştirildiğini anımsatarak, "Burada Çıldır Gölü'nü Havza Koruma Planı'nı hazırlayacağız. Havza Koruma Planı'nı hazırladıktan sonra artık Çıldır Gölü'nün etrafında koruma, yapılaşma anlamında, doğal güzelliklerin ortaya çıkması anlamında yapılması gereken tüm hazırlıklar yapılacak. 760 günlük bir süre var bu süre zarfında TÜBİTAK ve uzmanlar çalışacak ve planımızı hazırlayacaklar." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Kars Valisi Rahmi Doğan, Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez ve TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Özgen Ercan, "Çıldır Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi"ni imzaladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler