1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Vasif Talıbov Afyonkarahisar’da
Celal Talabani Hayatını Kaybetti

Celal Talabani Hayatını Kaybetti

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani hayatını kaybetti.

A+A-

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Celal Talabani hayatını kaybetti.

Rudaw’ın haberine göre Talabani tedavi için Almanya’da bulunuyordu.

84 yaşındaki siyasetçi Kuzey Irak’ın önde gelen partilerinden Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) başkanlığının yanısıra Irak’ın cumhurbaşkanlığını da üstlenmişti.

Talabani, 2012’de felç geçirdikten sonra gördüğü uzun tedavi sürecinin ardından 2014’te cumhurbaşkanlığı görevini bırakmıştı.

1933’te Erbil yakınlarında dünyaya gelen Talabani, Irak’ın Arap olmayan ilk cumhurbaşkanıydı.

CELAL TALABANİ KİMDİR?
1933 yılında doğan Mam Celal, 14 yaşında Kürdistan Demokratik Partisi’ne (KDP) katılmıştır. Siyasi kariyerine 1950’lerin başında KDP’nin öğrenci birliği lideri olarak başlayan Talabani, kısa zamanda parti kademelerinde yükseldi. Talabani, hukuk eğitimi almasına rağmen, siyasi olarak aktif olması sebebiyle cezalandırıldığı için mezun olamadı. Talabani, Irak merkezi yönetimine karşı mücadelede aktif bir şekilde yer aldı. 1961’de Kasım hükümetine karşı Kürdistan ayaklanmasına katıldı. 1963’te Kasım’ı deviren darbeden sonra kurulan Abdülselim Arif’in hükümetiyle yapılan görüşmelerde Kürt delegasyonuna liderlik etti 1975’te Mela Mistefa Barzani ile arasındaki görüş ayrılıkları netleşmeye başlayan Talabani, parti ideologu İbrahim Ahmet önderliğindeki KDP içindeki bölünmelerden birine katıldı. 1966’da bu grup, merkezi hükümet ile anlaşıp KDP’ye karşı askeri bir darbe düzenledi. Mart 1970’de bu sefer KDP ve hükümet anlaşınca, grup dağıldı.

1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) kuran Talabani, KYB’nin sosyalist bir parti olacağını söyledi. KYB, 1976 yılında Bağdat hükümetine karşı silahlı mücadeleye başladı. 1988 yılında Irak hükümetinin Kürtlere karşı kimyasal silah kullanmasıyla KYB ağır bir yenilgi aldı.

Mart 2012’de Amerika’dayken beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırılan Talabani, oradan Almanya’daki bir hastaneye sevk edilmiş, iyileşmesinin ardından Süleymaniye’ye geri dönmüştü.

2005 - 2014 yılları arasında Irak Cumhurbaşkanlığı yapan Mam Celal Talabani Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden biriydi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.