Bugün 'Kürt Dil Bayramı'

Bugün 'Kürt Dil Bayramı'

Kürt Dil Bayramı dolayısıyla birçok kentte etkinlik ve açıklamalar yapılarak, Kürtçe konuşma, yazma ve okumaya çağrı yapıldı.

A+A-

Kürt Dil Bayramı dolayısıyla birçok kentte etkinlik ve açıklamalar yapılarak, Kürtçe konuşma, yazma ve okumaya çağrı yapıldı.

Haberin öncesi...

15 Mayıs ve Hawar

Celadet Eli Bedirxan’ın 1932'de çıkarılan Kürtçe Hawar dergisi 15 Mayıs 1932’de yayın hayatına başladı. İlk Kürtçe dergi olan Hawar’ın yayın hayatına başladı. 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor.

hawar1.jpg

Celadet Eli Bedirxan tarafından hazırlanan Hawar dergisi, 15 Mayıs 1932’de Suriye’nin başkenti Şam’da yayın hayatına başladı.

İlk 23 sayısı latin ve Arap alfabeleri ile hazırlanan Hawar’ın diğer sayıları latin alfabesi ile basılmış ve 1943 yılına kadar yayın hayatına devam eden derginin toplamda 57 sayısı çıkmıştır.

Kürtçe’de latin alfabesinin ilk kez kullanıldığı dergide Kürtçe’nin Kurmanci lehçesi dışında Sorani ve Kirmancki lehçeleri ile de yazılar yer almıştır.

Derginin yazar kadrosu şu şekildedir: Celadet Bedirhan, Rewşan Bedirhan, Dr. Kamuran Ali Bedirhan, Osman Sabri, Kadrican, Cegerxwîn, Mustafa E. Boti, Kadri Cemal Paşa, Dr. Nurettin Zaza (Yusuf), Lawê Fendi, Ahmet Nami, Hasan Hişyar, Bişarê Segman, Nêravan, Reşit Kürt, Goran, Tevfik Vehbi, Abdullah Esiri, Şakır Fettah, Hevindê Sorî, Lawêki..

Dergide yazmalarını sağladığı ve etrafına topladığı Kürt aydınları ile ‘Hawar Ekolü’nü oluşturan Celadet Eli Bedirxan, Hawar’ın ilk sayısında şunları Hawar'ı şu şekilde tanımlar: “Hawar bilimin sesidir. Bilim ise insanın kendini tanımasıdır. Kendini tanımak kurtuluş ve güzelliğin yolunu açar. Kendini tanıyan herkes, kendisini tanıtabilir de. Hawar'ımız her şeyden önce dilimizin varlığını tanıtacak. Çünkü dil bizim temel varlık sebebimizdir. Hawar yeni doğandır ve bizim, Kürtler’in çocuğudur.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.