1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşırı Sıcaklar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor
BTK’nin Fişlemesi Belgelendi

BTK’nin Fişlemesi Belgelendi

Türkiye’de tüm kullanıcıların internet hareketleri, kimlik bilgileri ve kişisel verileriyle birlikte BTK’ya akıyor.

A+A-

Türkiye’de tüm kullanıcıların internet hareketleri, kimlik bilgileri ve kişisel verileriyle birlikte BTK’ya akıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in gündeme getirdiği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) fişlemesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Medyascope’un haberine göre, BTK’nin yaklaşık yaklaşık bir buçuk yıldır Türkiye’deki tüm kullanıcıların internet hareketlerini izlediğini belgeledi.

15 Aralık 2020 tarihli, 15 sayfadan oluşan belgeye göre BTK, internet servis sağlayıcılardan, tüm kullanıcıların internet trafiği kayıtlarının saat başı kendisine gönderilmesini istedi.

BTK’nın internet sitesinde, kurul kararlarının yer aldığı bölümde kurul tarafından alınmış benzer bir karar yok. İnternet trafiğini gözetlemek için internet servis sağlayıcılara yollanan yazı, kurul tarafından alınmış herhangi bir karara dayanmıyor.

Belge, BTK Başkanı adına, Kurum Başkan Yrd. titrine sahip Fethi Azaklı imzası taşıyor.

BTK, verinin ne şekilde kendisine verileceğini anlatıyor

Belgede, BTK milyonlarca kullanıcının verilerinin hangi formatta kayıt altına alınacağı ve kendisine nasıl gönderileceğini, kurum yazısıyla birlikte gönderdiği teknik detay dokümanında internet servis sağlayıcılara ayrıntılarıyla anlatıyor.

İSS Trafik Log Deseni başlıklı belgede, kullanıcı verilerinin anonim olarak değil, kullanıcının adı soyadıyla birlikte kuruma gönderilmesi isteniyor.

BTK’nın gözetimi, internet kullanıcılarının kimlikleriyle birlikte, hangi internet sitelerini ziyaret ettikleri ve hangi uygulamaları kullandıklarının kurum tarafından kaydedilmesini sağlıyor.

Bilişim uzmanları, bu gözetim sayesinde elde edilecek verilerin karşılaştırılmasıyla, kullanıcıların WhatsApp, Telegram ya da Signal gibi uygulamalar üzerinden kimlerle yazıştığını ya da sesli-görüntülü görüşme yaptığının anlaşılacağını söylüyor.

Bu tip uygulamalardan yazışan ya da birbirini arayan kullanıcıların her ikisi de Türkiye’deki internet servis sağlayıcılardan hizmet alıyorsa, bu iki kişinin tespit edilebilmesi oldukça kolay.

Belgede, kullanıcıların internet trafik verilerini BTK’ya yollamayan internet servis sağlayıcılara ceza kesileceği uyarısı da yer alıyor.

BTK’nın internet trafik verilerini şirketlerden talep ettiği, İSS Trafik Log Deseni belgesine erişmek için tıklayın.

Trafik verilerinin BTK’ya nasıl gönderilmesini ayrıntılarıyla aktaran Trafik İSS Trafik Logu Teknik Detay Dokümanına erişmek için tıklayın.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.