1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. 'TÜİK Bölge Müdürlüğü'ne Yeni Atama
BTK'da Resmi Seferler Başlıyor

BTK'da Resmi Seferler Başlıyor

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında bugün ilk resmi tren sefer düzenleniyor. Tarihi İpek Yolu’nu demiryoluyla hayata geçiren projenin ilk seferini 3 devlet başkanı birlikte açacak. Kaynak: 'Demir İpek Yolu' bugün açılıyor

A+A-

Tarihi İpek Yolu, demiryolu hattıyla yeniden canlanıyor. Bugün ilk seferini yapacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı sayesinde Londra’dan kalkan bir tren Pekin’e kadar kesintisiz gidebilecek.

‘Demir İpek Yolu’ olarak adlandırılan ve 10 yılda tamamlanan projenin ilk yolculuğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili başlatacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Londra’dan kalkan bir trenin Pekin’e kadar kesintisiz  gidebilmesi için önünde iki engel vardı; biri boğaz, diğeri Kars ile Ahılkelek arasında eksik kalan kesim. Bu amaçla Asya ile Avrupa’yı denizin altından demiryoluyla bağladık. İkinci halkada da Kars ile Gürcistan’ın Ahılkelek kenti arasındaki eksik kısmı tamamladık” diye konuştu.

Projenin Türkiye’ye maliyeti 600 milyon dolar iken yılık getirisinin 1 milyar doları bulması bekleniyor.

Marmaray Projesi ile bütünleşecek olan BTK Demiryolu Projesi, Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınmasını da mümkün hale getirecek. Arslan’ın verdiği bilgilere göre hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler