1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Özgür Özel'den İYİ Parti'nin 'İttifak' Kararına İlk Yorum
Bölge de yüzde 64.6 ‘Hayır’

Bölge de yüzde 64.6 ‘Hayır’

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) doğu ve güneydoğu bölgelerinde 16 ilde yaptığı ankete göre referandumda yurttaşların yüzde 64,6’ü ‘Hayır’ diyecek.

A+A-

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER), aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Mardin, Kars, Hakkari, Tunceli, Bingöl, Siirt, Şırnak, Muş, Ağrı ve Batman’ın da bulunduğu 16 Kürt kentinde referandum için yaptığı saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Bin 91 kişi ile 15 il merkezinde yüz yüze yapıldığı belirtilen anket, güvenlik gerekçesiyle Şırnak merkezinde gerçekleşmedi ve buraya ilişkin saha çalışması, sokağa çıkma yasaklarında büyük bir kısmı yıkılan Cizre’de yapıldı.

‘EVET’ YÜZDE 32,7, ‘HAYIR’ YÜZDE 64,6

Ankete göre bölge halkının yüzde 58,2’si referandumda ‘Hayır’ oyu, yüzde 29,5’i ‘Evet’ oyu kullanacağını, yüzde 7,9’u kararsız olduğunu, yüzde 2,3’ü sandığa gitmeyeceğini ve yüzde 2,1’i bu soruya yanıt vermeyeceğini söyledi.

Karasızların oyu dağıtıldığında ise yüzde 64,6 oranında ‘Hayır’, yüzde 32,75 oranında ‘Evet’ sonucuna ulaşıldı.

AK PARTİ TABANINDAN YÜZDE 11 HAYIR DİYOR

1 Kasım seçimlerinde AK Parti’ye oy verdiğini belirtenlerin yüzde 79,8’i referandumda ‘Evet’, yüzde 11,5’i ‘Hayır’ diyeceğini, yüzde 6,5’i kararsız olduğunu, yüzde 1,9’u da sandığa gitmeyeceğini söyledi.

Aynı seçimde HDP’ye oy verenlerin yüzde 94,8’si ‘Hayır’, yüzde 0,7’si ‘Evet’ diyeceğini, yüzde 3,9’u ‘kararsız’ olduğunu, yüzde 0,4’ü sandığa gitmeyeceğini söyledi.

KÜRT SORUNU VE İŞSİZLİK, 'EN BÜYÜK SORUN' SIRALAMASINDA ÖNDE

Bölge halkının yüzde 67'sinin OHAL koşullarında yapılacak referandumu doğru bulmadığını sonucuna ulaşılan araştırmaya göre, "Türkiye'nin en büyük sorununun nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 29.3'ü "Kürt Sorunu", yüzde 20.9'u "Ekonomi/İşsizlik", yüzde 20.5'i "Çatışma ve Şiddet Ortamı", yüzde 9.5'i "Demokrasinin Olmayışı" yanıtını verdi.

KATILANLARIN 27.5'İ 'İÇERİĞE DAİR BİLGİM YOK' DİYOR

Anayasa değişiklik teklifinin içeriğinin bilinip bilinmediğiyle ilgili soruya ise yüzde 29.4'ü "içeriğini biraz bildiğini ama tam hakim değilim", yüzde 27.5'i "hiçbir bilgim yok" yanıtını verirken, yüzde 24.2'si "yorum yapacak kadar bilgi sahibi olmadığını" belirtiyor. Değişikliğe "tam olarak hakim" olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 18.9 olarak kaydediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum