1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM'den 'Kuzey Kıbrıs'a Kınama
BM'den 'Kuzey Kıbrıs'a Kınama

BM'den 'Kuzey Kıbrıs'a Kınama

BM Barış Gücü, Kuzey Kıbrıs yönetiminin Pile-Yiğitler yolu projesinin inşaatını engellemeye çalıştı. İddiaya göre gerginlikte BM'nin 3 aracında ağır hasar oluştu. BM, AB ve Güney'den kınama geldi.

A+A-

Kuzey Kıbrıs (KKTC) hükümetinin, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyü ile Yiğitler köyünü birbirine bağlamak için başlattığı Pile-Yiğitler yolu projesi, BM ve Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyeti) ile Kuzey Kıbrıs arasında gerginliğe sebep oldu.

PolitiKARS'ın Gazete Münevver'den derlediği bilgilere göre; Kuzey Kıbrıs medyasında, BM Barış Gücü görevlilerinin inşaatı engellemeye çalışması üzerine BM görevlileri ile Kıbrıslı Türk personel arasında gerginlik yaşandı. İsminin gizli kalması koşuluyla AFP’ye konuşan bir kaynak, BM'ye ait bir aracı yoldan çekmek için traktör kullanıldığını ve üç BM aracında büyük hasar meydana geldiğini öne sürdü.

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu olayın “BM Barış Gücü görevlilerinin bölgedeki izinsiz inşaat çalışmalarını engellediği sırada Pile yakınlarındaki ara bölgede meydana geldiği” ve “saldırıyı Kıbrıs Türk tarafının personelinin gerçekleştirdiği” kaydedildi.

Açıklamada, “BM Barış Gücü görevlilerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne verilen zararlar kabul edilemezdir; uluslararası hukuk kapsamında ciddi bir suç teşkil etmektedir ve yasalar çerçevesinde sonuna kadar kovuşturulacaktır” ifadelerine yer verildi.

AB VE GÜNEY’DEN DE AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter hesabından paylaştığı mesajında, saldırıyı “sert şekilde kınadığını” duyurdu. Michel, “Barışı koruyanların güvenliğinin sağlanmasının ve tansiyonu düşürmenin” öncelik olmayı sürdürmesi gerektiğini belirtti.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin sözcüsü Konstantinos Letymbiotis de Türk tarafını bölgede yeni “oldubittiler” yaratmaya çalışmakla suçladı. Sözcü, bunun “mevcut durumu ihlal etmeye yönelik çok ciddi bir girişim olduğunu” söyledi.

KUZEY'DEN "GERGİNLİĞE BM PERSONELİNİN TUTUMU NEDEN OLDU" AÇIKLAMASI

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise “BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Türkü dostu bir örgüt olmadığını” söyleyerek, “Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz, bu yol projesi kesinlikle tamamlanacak” dedi. Ertuğruloğlu, projenin insancıl bir proje olduğunu ve herhangi bir art niyet içermediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "BMBG askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG’nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir. BMBG’nin açıklaması ve bazı ülkelerin benzer açıklamalarında, yaşanan durum çarpıtılmakta BM askerine ve araçlarına saldırıda bulunulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar asılsızdır. Sahada sadece polisimiz bulunmaktadır ve KKTC topraklarında bulunan polisimizin görevi yol çalışmalarını gerçekleştiren sivil ekibin güvenliğini sağlamaktır. Bölgede meydana gelen gerginlik BM askerleri ve personelinin tutumu ve yol yapımını sürdüren ekibimiz ve bu ekibin güvenliğini sağlayan polisimize yaptığı fiziksel müdahale ve engellemelerden kaynaklanmıştır" ifadeleri yer aldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.