Bir Devrin Sonu, Şampiyonlar Ligi'nde 30 yıllık Format Son Kez Oynandı

Bir Devrin Sonu, Şampiyonlar Ligi'nde 30 yıllık Format Son Kez Oynandı

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 8 grup 32 takımdan oluşan format resmen bitti. Önümüzdeki sezon 36 takımlı lig formatı uygulanacak.

A+A-

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 8 grup 32 takımdan oluşan format resmen bitti. Önümüzdeki sezon 36 takımlı lig formatı uygulanacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşaması maçları sona erdi. E, F, G ve H gruplarında oynanan maçlarla son 16 turuna yükselen ekipler netleşti. Kupa tarihinde ise mevcut grup formatı son kez oynandı.

Şampiyonlar Ligi'nde 2024-2025 sezonuyla birlikte yenir bir grup aşaması formatına geçiliyor. Dün gece itibariyle Devler Ligi'nde artık dörder takımlı 8 grup (toplam 32 takım) sistemi resmi olarak sona erdi. Yeni sistemde tüm takımlar aynı ligde yer alacak.

YENİ FORMAT NASIL OLACAK?

Şampiyonlar Ligi'nin yeni grup sisteminin adı "İsviçre modeli" olarak biliniyor. Turnuvaya katılan 36 takım tek bir grupta lig usulünde mücadele edecek. Ligdeki ilk 8'e kalan takımlar son 16 turuna direkt olarak katılacak. Ligde 9-24'üncü sıralar arasındaki 16 takım, birbirleriyle play-off oynayarak son 16 turuna kalmaya çalışacak. Gruptan çıkmayı garantileyen 8 takım, paly-offtan gelen 8 takımla eşleşerek son 16 turu oynayacak. 

Turnuvada son 16 turu ve ileriki aşamalar, Şampiyonlar Ligi'nin eski formatıyla devam edecek.

Ligde 25-36 sıralarında yer alan takımlar ise turnuvadan direkt olarak elenecek.

Ligde 9'ar takımın yer alacağı 4 torba olacak ve takımlar torbalara göre birbirleriyle eşleşecek. Her takım, yarısı kendi sahasında, diğer yarısı ise deplasmanda olmak üzere 8 maç oynayacak.

FAZLA TAKIMLAR NEREDEN GELECEK?

Eski formata göre 4 yeni takımın daha katılacağı Şampiyonlar Ligi'nde bu takımların nasıl seçileceği de belli oldu. Yeni formatta lige girecek takımlar şöyle olacak:

UEFA ülke sıralamasında 5. olan ülkenin lig üçüncüsü olan 1 takım turnuvaya katılacak.

1 takım, Şampiyonlar Yolu eleme turundan 4 yerine 5 takım alınmasıyla gelecek.

İki takım ise, bir önceki sezon UEFA turnuvalarında en başarılı olan iki ülkenin, Şampiyonlar Ligi'ne katılım hakkı kazanamayan ilk takımlarından gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler