1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars’ta Kar Yağışı Etkili Oluyor
Berfo Ana Buralara Ölü Ölü GELDİM !

Berfo Ana 'Buralara Ölü Ölü GELDİM' !

Ardahan'ın Göle İlçesi'nde 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra akibetinden haber alınmayan Cemil Kırbayır'ın annnesi Berfo Kırbayır'dan gözyaşı.

A+A-

Ardahan'ın Göle İlçesi'nde 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra akibetinden haber alınmayan Cemil Kırbayır'ın annnesi Berfo Kırbayır'dan gözyaşı.

31 yıl önce Göle’deki evlerinden alınarak Kars Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen ve burada tutuklandıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır için Kars’a gelen Annesi Berfo Ana, “Kış geliyor ben hala oğlumun cenazesini bulamadım” diyerek gözyaşı döktü.

Ardahan’ın Göle İlçesi’nde bir yürüyüş ve basın açıklaması yapan Berfo Ana ile Kırbayır’ın yakınları, bugün geldikleri Kars’ta Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşerek soruşturmanın ne aşamada olduğunu öğrenmek istediler. Soruşturmanın yavaş ilerlediğini ileri süren Kırbayır’ın kardeşi ve avukatı, soruşturmanın hızlanması için Başbakan Erdoğan’a seslenerek, “bu annenin acısını artık dindirin” dediler.

Kırbayır’ın kardeşleri, Mikail Kırbayır ve Fatma Gülmez, Kardeşleri Cemil’in cenazesini bulmak Kars’a geldiklerini ve Kars Cumhuriyet Başsavcılığına giderek soruşturmanın ne durumda olduğunu öğrendiklerini söylediler.

Soruşturmada bir ilerlemenin olmadığını kaydeden Berfo Ana, bir kez daha gözyaşlarını dökerek, “Oğlum Cemil’in cenazesini istiyorum. Başbakan Erdoğan’ın annesi öldü, ardından ağladı. Annesinin mezarı başında gözyaşı dökerek dertleşti. Peki ben kimin ile dertleşeceğim? Benim oğlumun mezarı bile yok” dedi.

ÇOCUĞUMUN ÖLÜSÜNÜ BULMAYA GELDİM

Kırbayır’ın annesi Berfo ana; “Ben çocuğumdan ötürü geldim. Ölüsünü bulmaya geldim. Kaç sene geçti, hani cenazem? Ben cenazemi istiyorum. Anneyim ben, onlarında anaları var. Cemil’in annesi nasıl oğlunu arıyor, neler çekiyor bilmiyorlar. Kimse ne çektiğimi sormuyor. Ben oğlumun cenazesini istiyorum, buradan beraber gideceğiz. Devlet bunu çıkaracak. Şimdi kar yağacak, ben cenazemi nasıl bulacağım. Biran önce bulunsun artık. Başbakan’ın annesi vefat etti, Allah rahmet etsin, o gidip mezarını görecek. Ben ne yapacağım. Benim oğlumun bir mezarı bile yok. Bana söz verdi, çıkaracağım oğlunun akıbetini dedi, bekliyorum hala”

BİTMEK TÜKENMEK BİLMEYEN 31 YILLIK BİR BİLİNMEZLİK İÇİN BUGÜN YİNE KARS’TAYIZ

Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır; “Bitmek tükenmek bilmeyen 31 yıllık bir bilinmezlik için bugün yine Kars’tayız. 31 Yıl önce abim Cemil ayaktaydı. 13 Eylül’de evimizden alındı. 7 Ekim 1980’de görüşebildi, ondan sonra bir daha haberini alamadık. O zaman Çakmak tabyalarında yatıyordu. Bugün hukuki anlamda ne yapıldı, onun takibindeyiz. Cumhuriyet savcısı ile görüştük. Davanın hala hazırlık aşamasında olduğunu öğrendik. 350 sayfalık bir insan hakları raporu var. Süreç hantal işliyor. Her şey alalen ortadadır. Cemil’in öldürüldüğü bellidir. Bu katillerin yakalanması için sürecin hızlandırılmasını istemekteyiz.

AMACIMIZ MANEVİ ANLAMDA AİLENİN VİCDANINI RAHATLATMAKTIR

Kırbayır’ın Avukatı Yaşar Kaya; “Kırbayır için hukuki anlamdan iki taraftan süreç işletiyoruz. Maddi ve manevi tazminat davası açtık. Bize şuana kadar bir cevap gelmiş değil, buda davanın düştüğünü gösteriri. Amacımız manevi anlamda ailenin vicdanını rahatlatmaktır. Devlet Kırbayır’ı öldürmüştür. Başsavcılık soruşturmaya devam etmektedir. 3.5 ay oldu fakat süreç yavaş işlemektedir. Burada sonuç alamazsak AİHM’ye başvurmak durumunda kalacağız.”

31 YILDIR YANIYORUZ

Kırbayır’ın Kız kardeşi Fatma Gülmez, “31 yıldır yanıyoruz. Başbakanın da annesi öldü, gitti mezarı başında dertleşti uzun uzun. abimin bir mezarı bile yok. Biz nerede gidip dertleşelim, ağlayalım. Başbakana güveniyorum. Bizi daha fazla yakmadan abimin mezarını bulsunlar”

KIRBAYIR BİLMECESİNİN GEÇMİŞİ

Kayıp yakınlarını bulabilmek için 6 Şubat 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Cumartesi Anneleri arasında bulunan 103 yaşındaki Berfo Kırbayır, 12 Eylül müdahalesinde gözaltına alındıktan sonra akıbetinden haber alınmayan oğlu Cemil Kırbayır’ın bulunmasını istedi. Berfo Kırbayır ın Başbakan ile görüşmesi sonrası harekete geçen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, 14 Nisan günü yaptığı açıklamada, gözaltında kaybolan Cemil Kırbayır’ın işkencede öldürüldüğünü bildirdi.

OĞLUMUN CENAZESİNİ İSTİYORUM

Ardahan’ın Göle ilçesinde 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra akıbetinden bir daha haber alınmayan Cemil Kırbayır için İHD üyeleri ve kendilerine Cumartesi Anneleri adını veren grup Kars’a gelmiş ve Kırbayır’ın işkence çektirildiği iddia edilen Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde basın açıklaması yapmıştı. Kırbayır’ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır, “Oğlumun cenazesini istiyorum” dediği toplantıda ki sözlerini bugün bir kez daha yineledi.

ÜSKÜL, 14 NİSAN GÜNÜ YAPTIĞI AÇIKLAMADA, GÖZALTINDA KAYBOLAN CEMİL KIRBAYIR IN İŞKENCEDE ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ BİLDİRDİ

Kayıp yakınlarını bulabilmek için 6 Şubat 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Cumartesi Anneleri arasında bulunan 103 yaşındaki Berfo Kırbayır, 12 Eylül müdahalesinde gözaltına alındıktan sonra akıbetinden haber alınmayan oğlu Cemil Kırbayır’ın bulunmasını istedi. Berfo Kırbayır’ın Başbakan ile görüşmesi sonrası harekete geçen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, 14 Nisan günü yaptığı açıklamada, gözaltında kaybolan Cemil Kırbayır ın işkencede öldürüldüğünü bildirdi.

MECLİS ALT KOMİSYONUNUN RAPORUNDA İSE İŞKENCE SONUCU KATLEDİLDİĞİ KABUL EDİLMİŞTİR

İHD üyeleri ve Cumartesi anneleri, tek isteklerinin Kırbayır’ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır’ın dileğinin gerçekleşmesi olduğunu belirttiler. İHD Başkan Yardımcısı Rıza Dalkılıç, Kars’ta şöyle konuşmuştu: “Kırbayır ve Mahmut Kaya burada işkence gördü. Askeri statüko döneminde insanlar işkenceden geçirildi. Bu çok büyük bir vahşeti ifade ediyor. Bütün bunların bir daha olmaması için buradayız. Bir daha bu olumsuzlukların yaşanmaması için devletin geçmişiyle yüzleşmesi gerekiyor. Kırbayır için bir açıklama yapıldı. Failleri sorduğumuzda devlet Biz almadık diyordu. Meclis alt komisyonunun raporunda ise işkence sonucu katledildiği kabul edilmiştir. İşkencede bir insanın öldürüldüğünü kabul ediyor fakat nereye gömüldüğü belli değil. Bizim isteğimiz faillerin belirlenmesi, yargılanması ve mezarının bulunmasıdır. Annesi oğlunun cenazesini istiyor, bu hassasiyeti iletiyoruz.”

DAVRANIN BENİM ÇOCUĞUMU BULUN

Tekerlekli sandalye ile kalabalıkla birlikte yürüyerek oğlunun fotoğrafını taşıyan Berfo Kırbayır, “Ben çocuğumdan dolayı geldim. Davranın benim çocuğumu bulun. Ben hastayım artık gelemiyorum. Çıkarın benim çocuğumun mezarını, Ben oğlumun cenazesini istiyorum. Yeri burasıdır. Ben almadan nasıl gideceğim. Bana cevap verin” diye konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.