1. HABERLER

  2. BDP'den 'Türban' İçin Kanun TEKLİFİ
BDP'den 'Türban' İçin Kanun TEKLİFİ

BDP'den 'Türban' İçin Kanun TEKLİFİ

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yeniden tartışma açılan üniversitelerdeki türban sorunuyla ilgili kanun teklifi verdi.

A+A-
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yeniden tartışma açılan üniversitelerdeki türban sorunuyla ilgili kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinde “Üniversitelerde kılık kıyafet serbestliği ve farklı düşüncelere baskı yapılamayacağı” öngörülüyor.
Hasip Kaplan’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi, Yükseköğretim Kanunu’nun 17’nci maddesinde değişiklik öngörüyor. Teklif, mevcut kanundaki “Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir” ibaresinin “Yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir. Farklı düşüncelere baskı yapılamaz, yüksek öğretim hakkı engellenemez” şeklinde değiştirilmesini öngörüyor. Teklifin gerekçesinde ise anayasada yapılan değişiklikler sonrasında, yükseköğretim kurumlarında türban nedeniyle uygulama sorunlarının bulunduğu kaydedildi. Gerekçede, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları dolayısıyla uygulamanın nasıl olacağı yönündeki belirsizliğin giderilmesi gerektiği ifade edilerek şöyle denildi:
“Toplumda gerginliklere ve farklı uygulamalara neden olunmaması, hoşgörü, uzlaşı ve anlayışla mutabakat sağlanarak sorunların giderilmesi için tereddüde yer vermeyecek bir yasal düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir. Başörtüsü veya türbanın serbest bırakılması sonrası, siyasi saiklerle baskı aracı olarak kullanılabileceği endişelerinin giderilmesi, başörtüsü takmayan öğrencilerle birlikte eşit, özgür ve barış içinde öğrenimlerini yapabilmeleri sağlanmalıdır. Yasa koruyucularının bu tereddütleri gidermesi, laik-anti laik farklılaşmasına yol açmayacak bir düzenlemeye gitmesi zorunludur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.