1. HABERLER

  2. Aynur Doğan: Hasankeyf'in GÖÇEBESİ
BDP Washington'da 'Otonomi' İSTEDİ

BDP Washington'da 'Otonomi' İSTEDİ

BDP Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski Eşbaşkanı Ahmet Türk, Washington'da...

A+A-
BDP  Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski Eşbaşkanı Ahmet Türk, Washington'daki temasları kapsamında düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ta konferans verdi. Ahmet Türk, üç taleplerinden birinin 'demokratik otonomi' olduğunu söyledi.
Bir dizi temasta bulunmak üzere Washington'da bulunan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski Eşbaşkanı Ahmet Türk, ABD'deki düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ta bir konferans verdi.
AÇILIM ÇÖKMEK ÜZERE
Konferansta soruları yanıtlayan Demirtaş, AKP hükümetinin 'demokratik açılım' projesinin can çekiştiğini kaydederek, hükümetin politikasızlığı nedeniyle açılımın çökmek üzere olduğunu ifade etti.
Demirtaş, hükümetin kendilerin gelmesi halinde TBMM'de ortak bir komisyon kurularak ortak bir çalışma yürütmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi. PKK'ye ilişkin bir soru üzerine Demirtaş, PKK ile 'organik veya inorganik, doğrudan veya dolaylı hiçbir bağlarının söz konusu olmadığını' belirtirken, PKK'nin 'Ortadoğu'da büyük realite' olduğunun altını çizdi.
Demirtaş, PKK'nin 'Kürt sorununun çözümünde önemli bir aktör' olduğunu vurgulayarak, partilerin politika belirlerken buna dikkat etmesi gerektiğinin dile getirdi.
AKP PAKETİ GETİRİRKEN MUHALEFETE SORMADI
Anayasa değişikliği paketindeki 8. maddenin reddedilmesini de değerlendiren Demirtaş, paketin DKP tarafından muhalefetin görüşü alınmadan getirildiğini söyledi. Demirtaş, 'bu sonucun, AK Parti'nin kendi milletvekillerine hakim olamaması nedeniyle' ortaya çıktığını dile getirirken, 'Biz dün de oy kullanmadık. Bu, AK Parti'nin kendi sorumluluğu' dedi.
AKP KENDİ TASARISI ALTINDA KALDI
Anayasa görüşmelerinin ilk turunda sembolik olarak 5 oy kullandıklarını ifade eden Demirtaş, ancak AKP sözcülerinin bu oyların boş kullanıldığı ve kendi partileriyle yan yana durmak istemedikleri yönünde açıklama yaptıklarını hatırlattı. Demirtaş, 'Hiçbir talebimizi kabul etmeyen ve verdiğimiz oyu bile görmezden gelen bir partiye, ille de uzlaşalım diyecek durumumuz yok. Partinin kendisi demokrasiye, uzlaşmaya açık değil. AK Parti kendi tasarısının altında kalmıştır' dedi.
GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEK İÇİN KOMİSYON KURULMALI
Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi için bir komisyon kurulmasını da öneren Demirtaş, bu komisyon yoluyla Türkiye'de 17 bin faili meçhul cinayet, 3 bin kayıp, köylerin boşaltılması ve yakılması gibi konuların sadece hukuki değil, ahlaki ve vicdani açıdan ele alınması ve Türkiye'nin bu gerçekle yüzleşmesi gerektiğini kaydetti.
'Türkiye'de 20 milyon Kürt'ün yaşadığını söylenmesine rağmen neden sadece 2,5 milyon kişinin oyunu aldıklarına' yönelik bir soru üzerine Demirtaş, '20 milyon Kürt'ün tek bir partiye oy verdiği ve inandığı bir toplum demokratik olamaz. Tek derdimiz tüm Kürtlerin oylarını almak değil. Sadece Kürtlerden değil her kesimden oy almaya çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.
Demirtaş, Kürt sorununu çözümü için siyasi risk almaya ve oy kaybetmeye hazır olduklarında sözlerine ekledi.
BARAJ YÜZDE 5'E İNERSE YÜZDE 10'UN ÜZERİNDE OY ALACAĞIZ
Anayasa Mahkemesi tarafından geçen yıl kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski Eşbaşkanı Ahmet Türk yaptığı konuşmasında seçim barajı engeline dikkat çekerek barajın yüzde 5'e indirilmesi durumunda, yüzde 10'un üzerinde oy alacaklarını söyledi.
Türk, Cumhuriyetin kurulmasından sonra Kürtleri inkar siyasetinin geliştirildiğinin altını çizerek, üç konudaki taleplerini şöyle sıraladı: 'Kürt kimliğini Türkiye'nin zenginliği sayan Anayasal düzenleme', 'Kültürel haklar ve Kürtçenin kamusal ortamda özgürce ifade edilmesi', 'Kürt yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde demokratik otonomi.',
TÜRKİYE HALKIN DEĞİL ELİTLERİN CUMHURİYETİ
Türkiye'nin 'halkın değil, seçkin ve elitlerin cumhuriyeti olduğu' tespitini yapan Türk, 'değişimi bu elit kesimin istemediği' dile getirdi.
Ahmet Türk, Türkiye'nin Güney Kürdistan ile ilişkilerini geliştirmesini desteklediklerini, ancak 'bunun Türkiye'deki Kürtlere karşı kullanılması yoluna gidilmesi halinde, karşı çıkacaklarını' vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.