1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Baydemir: Tutuklu HDP Eşbaşkanları ve Vekilleri Tecritte
Baydemir: Tutuklu HDP Eşbaşkanları ve Vekilleri Tecritte

Baydemir: Tutuklu HDP Eşbaşkanları ve Vekilleri Tecritte

HDP Urfa Milletvekili Baydemir, tutuklu HDP yöneticileri ve milletvekillerinin durumuyla ilgili basın toplantısı yaptı, hangi cezaevlerinde olduklarını açıkladı ve hepsinin tecritte tutulduğunu söyledi.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi Urfa Milletvekili ve Merkez Yürürtme Kurulu (MYK) üyesi Osman Baydemir, bugün 12:30’da Meclis basın toplantısı salonunda, tutuklu milletvekilleir ve eş genel başkanların durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Osman Baydemir, “Eşbaşkanlarımız cezaevindeyken kimse Meclis işliyor diyemez. Hazırlanacak hiçbir yasa ya da anayasa meşru olamaz” diye konuştu.

Siyasetçiler hangi cezaevlerinde?

HDP Eş Genel Başkanları da dahil 10 HDP milletvekili ve Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları tutuklu.

Baydemir, tutuklu siyasetçilerin hangi hapishanelerde olduğunu şöyle sıraladı:

Selahattin Demirtaş (HDP Eş Genel Başkanı) ve Abdullah Zeydan(Diyarbakır Milletvekili), Edirne F Tipi Cezaevi’nde.

Selma Irmak ve Leyla Birlik (Hakkari milletvekilleri), Nursel Aydoğan(Diyarbakır Milletvekili), Nihat Akdoğan (Hakkari Milletvekili), Sebahat Tuncel (Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı) Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde.

Figen Yüksekdağ (HDP Eş Genel Başkanı), Gülser Yıldırım (Mardin Milletvekili), Ferhat Encü (Şırnak Milletvekili), Ayla Akat Ata (KJA [Kongreya Jinên Azad / Özgür Kadın Kongresi] Dönem Sözcüsü ve eski milletvekili), Gültan Kışanak (Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı) Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevinde.

İdris Baluken (HDP Diyarbakır Milletvekili) ve Fırat Anlı (Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı) Kandıra 2 Nolu Cezaevinde.

“Daha tutuklanmadan cezaevlerinde hazırlık yapıldı”

Osman Baydemir, basın toplantısında özetle şunları söyledi:

“8 Haziran'dan günümüze kadar Türkiye'de kesintisiz uygulanan bir darbe sürecini yaşıyoruz. Hemen hemen her sabah ayrı bir darbe girişimiyle karşılaşıyoruz. HDP Eş Başkanlarımızın ve milletvekillerimizin tutuklanması da birer darbedir ve bu darbe sürdürülüyor.

“Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve tüm milletvekillerimiz halkın yasal temsilcileridir ve bizim onurumuzdurlar.

“Bütün bu arkadaşlarımız daha gözaltına alınmadan, savcılığa çıkarılmadan söz konusu cezaevlerinde hazırlık yapılıyor. Yani, arkadaşlarımızın tutuklanma kararı daha önceden verilmiş.

“Ortada bir hukuk, adalet yok. Ortada işleyen bir yargı mekanizması yok.”

“Arkadaşlarımız tecrit altında tutuluyor”

“Başta eş genel başkanlarımız Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere, arkadaşlarımız tecrit altında tutuluyor. “Şu anda cezaevinde tutulan, Meclis'te grubu bulunan siyasi partinin liderleridir. Legal, demokratik siyasetin savunucularıdır.

“Eşbaşkanlarımız ve milletvekillerimizin zindanda tutulmasına, tecritte tutulmasına boyun eğmeyeceğiz, bunu meşru görmeyeceğiz.

“Bugünkü hukuksuzluğa sessiz kalanlar, yarın sıranın kendilerine geleceğini unutmasınlar. Bu coğrafya bu kadar büyük bir zulmü kabul etmeyecektir. Biz HDP olarak onların da hakkını savunacağız, onlar için de tecridin işkence olduğunu söyleyeceğiz.”

"Tutuklamayla da yetinilmiyor"

“Edirne Cezaevi’nin aldığı tecrit kararı, başka bir hukuksuzluğun hazırlandığına delalettir. Sakın aklınızdan geçirmeyin! Bir felaketi başka bir felaketle derinleştirme çabasından vazgeçin.

“Tutuklama hukuksuzluktur, darbedir. Ama bununla da yetinilmiyor, başka bir kaosun fitili cezaevleri üzerinde derinleştirilmeye çalışılıyor.

“Demirtaş, Yüksekdağ, milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız demokrasi dışı yöntemlerle zindana konuldular. Onlar dışarı çıkmadıkça biz de kendimizi özgür hissetmeyeceğiz.

“Başlarına herhangi bir şey gelirse, birinci derecede sorumlusu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve dokunulmazlığın kaldırılmasına el kaldıran herkes olacaktır.”

Baydemir, AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın şu tweet’ini hatırlattı: “Devlet büyüklerine bir suikast halinde millet cezaevlerini basacak ve tüm FETÖ'cüleri ve PKK'lıları asacak. Halk arasında konuşulan bu.”

Demirtaş neden Edirne Cezaevinde?

Bir gazetecinin, “Selahattin Demirtaş'ın psikolojik işkence gördüğüne yönelik haberler çıktı. Sağında ve solunda bulunan koğuşlarda farklı siyasi görüşten mahkumların sloganlarla tacizi yönünde iddialar doğru mu?” sorusu üzerine Baydemir şu cezavbı verdi:

“Bir risk olmasaydı bugünkü çağrıyı yapmayacaktık. Biz birkaç gün boyunca tecrit uygulamasının ve olası saldırıların önlenmesi konusunda kimi temaslarımız oldu.

"Bu temaslardan sonuç almadığımız için bu çağrıyı yapma ihtiyacı doğdu. Demirtaş neden Edirne Cezaevi’nde tutuluyor, C Blok’ta tutuluyor? Evet, dedikleriniz doğrudur.”

Ne olmuştu?

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, İmam Taşçıer, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım 4 Kasım’da gözaltına alındı.

Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Leyla Birlik, Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan aynı gün tutuklandı.

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan da 7 Kasım’da Hakkari’de tutuklandı. Tutuklu HDP'li vekil sayısı 10'a çıktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile KJA (Kongreya Jinên Azad / Özgür Kadın Kongresi) Dönem Sözcüsü ve eski milletvekili Ayla Akat Ata da Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince 30 Ekim’de tutuklanmıştı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.