1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Fatsa: “Neden Suspus Oldunuz?”
Barış Akademisyenleri'den İsrail Bildirisi

Barış Akademisyenleri'den İsrail Bildirisi

Türkiyeli Barış Akademisyenleri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırı ve katliamlarına ilişkin bir bildiri yayınladı.

A+A-

Barış Akademisyenleri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırı ve katliamlarına ilişkin bir bildiri yayınladı.

190 akademisyen, Türkiye’yi, işgal sona erene ve barış tesis edilene kadar İsrail ile askeri, ticari ve diplomatik ilişkisini kesmeye çağırdı.

İsrail'in 56 yıldır Filistin topraklarını işgal ettiği ve 2006 yılından beri uluslararası hukuka aykırı olarak Gazze Şeridi'ni abluka altında tuttuğunun hatırlatıldığı bildiride, "İsrail, bugün tüm dünyanın gözü önünde Filistin halkına karşı bir insanlık suçu daha işlemektedir. Hamas diye bilinen, ama anlaşıldığı kadarıyla toplam 12 çok farklı çizgiden Filistinli örgütten oluşan 'Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası' 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze sınırından İsrail’e geçerek havadan ve karadan saldırılarla çoğu sivil 1400'ü aşkın insanı öldürmüş, bunun üzerine İsrail devleti Hamas'ın bu katliamını gerekçe göstererek, hatta bunu bir fırsata çevirerek Filistin halkına yönelik bugüne kadarki en ağır devlet terörünü uygulamaya başlamıştır" denildi.

İsrail'in hastane ve ambulans konvoylarını vurmasının savaş hukukuna aykırı olduğunun ifade edildiği Bildiride, "İsrail hükümeti bugün yaptığı katliamlar için Hamas'ın son saldırılarını bahane etmektedir, ama biliyoruz ki henüz Hamas'ın olmadığı zamanlarda da Filistin halkı İsrail güvenlik güçlerinin yoğun baskı ve şiddetine uğramıştır. Birçok Yahudi diaspora inisiyatifi yanında İsrail yurttaşlarınca oluşturulmuş siyasi ve sivil inisiyatiflerince de Apartheid rejimi olarak adlandırılan İsrail hükümeti, dünyanın gözü önünde 2,2 milyon olduğu tahmin edilen Gazze halkının yeryüzünden silinmesini hedeflediğini ima etmektedir. İsrail'in başlattığı kara harekâtı etnik temizlik ve hatta soykırım anlamındadır" ifadelerine yer verildi.

İsrailli akademisyenlerin de saldırılara tepki gösterdiği ve "cadı avına" maruz kaldıklarının anımsatıldığı Bildirede, "Halihazırda bu korkunç yok etme girişimine karşı çıkan birçok İsrailli akademisyenin, gazetecinin ve düşünürün ses verdiğine, devletin resmi söylemini sorguladıkları için bizzat devletleri tarafından ağır bir cadı avına uğradıklarına, hedef gösterildiklerine şahit oluyoruz. Kendi devletinin haksız savaşına ve katliamlarına karşı çıkan bu cesur insanların seslerini 2014 yılındaki Gazze bombardımanı sırasında da duymuştuk. Bu sese katılanların sayısının İsrail'in bugünkü Gazze katliamları sonrası katlanarak arttığını görmek umut vericidir" denildi.

Bildirede, Türkiyeli Barış Akademisyenleri olarak devletlerin özellikle savaş gibi olağanüstü durumlarda muhalif seslere karşı ne türden susturma ve yıldırma yöntemleri kullanabildiklerinin çok iyi bilindiği belirtilerek, "Biz aşağıda imzası bulunan Türkiyeli Barış Akademisyenleri dünya kamuoyunu, siyasetçilerini ve medyasını İsrail’in katliamlarına karşı tavır almaya ve Türkiye Cumhuriyeti devletini işgal sona erene ve barış tesis edilene kadar İsrail ile askeri, ticari ve diplomatik ilişkisini kesmeye çağırıyoruz. Dünyadaki tüm çatışmalarda olduğu gibi kalıcı barışın inşası ancak ve ancak zulme uğrayan halkın eşit bir şekilde masada yer aldığı bir barış süreciyle mümkün olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Metni imzalayanlar şöyle: "Adalet B. Alada, Adnan Şahin, Ahmet Çinici, Ahmet Bülent Özer, Akın Atauz, Ali Taşıran, Ali Yalçın Göymen, Aliye Kovanlıkaya, Alper Açık , Alper Kaliber, Aslı Davas, Aslı Odman, Aslı Takanay, Aslı Telli, Atakan Büke, Aydın Ördek, Aydoğan Kars, Ayfer Bartu Candan, Aynur Özuğurlu, Ayşe Durakbaşa, Ayşe Erzan , Ayşe Gözen, Ayşe Serdar, Banu Can, Barış Ünlü, Barış Yapışkan, Bediz Yılmaz, Beyza Üstün, Biray Kolluoğlu, Bülent Küçük , Can Candan, Can Şeker, Caner Doğan, Caner Ercan, Cem Oyvat, Cem Özatalay , Cemil Yıldızcan, Ceren Özselçuk, Ceren Şengül, Cesim Çelik, Cumhur İzgi, Cüneyt Başbuğu, Çare Olgun Çalışkan, Demet Bolat, Derya Keskin, E. Ahmet Tonak, Ebru Işıklı, Eda Aslı Şeran, Efe Arık, Elif Sandal Önal, Emrah Günok, Emre Çetin Gürer, Ercan Şen, Erdal Gilgil, Erdem Üngür, Ergün Özgür, Erhan Yalçındağ, Erol Köroğlu, Esmeray Yoğun, Esra Dabağcı, Esra Ergüzeloğlu , Esra Mungan , Fatma Gök, Fatma Ünsal, Ferda Fahrioğlu-Akın, Feryal Saygılıgil, Fikret Uyar, Fuat Özdinç, Funda Karapehlivan, Gençay Gürsoy , Görkem Akgöz, Gözde Aytemur, Gülcan Ergün, Gülsün Güvenli, Gürel Tüzün, Hacer Ansal, Hacı Çevik, Hakan Altun, Hakan Koçak, Halis Ulaş, Hazel Başköy, Hilal Alkan, Hülya Dinçer, Hülya Doğan, İ. Kuban Altınel, İbrahim Yaman, İlkay Özküralpli, İlkay Yılmaz, İlker Cörüt, İrfan Eroğlu, Kaan Ağartan, Koray Sakarya, Kumru Toktamış, Kuvvet Lordoğlu , Latife Akyüz, Leyla Şimşek-Rathke, Lülüfer Körükmez, Lütfiye Bozdağ, Mehmet Onur Yılmaz, Melek Zorlu, Melih Kırlıdoğ, Meral Camcı, Meral Demirel, Meryem Koray, Mesut Coşkun, Murat Büyükyılmaz, Murat Gülsoy, Murat Koyuncu, Murat Özbank, Mustafa Altıntop, Mustafa Çapar, Mustafa Kemal Coşkun, Mustafa Kerem Yüksel, Mustafa Oğuz Sinemillioğlu, Mustafa Şener, Muzaffer Kaya, Nagehan Tokdoğan, Nazan Üstündağ, Nazım Dikbaş, Nazlı Bülay Doğan, Nergis Perçinel, Neşe Özgen , Neşe Şen, Nil Mutluer, Nilay Etiler, Nilgün Toker, Nur Bekata Mardin, Nur Betül Çelik, Nurçin İleri, Nuri Ersoy, Nüket Esen, Nükhet Sirman, Olcay Akyıldız, Olcay Kunal, Olga Selin Hünler, Onur Hamzaoğlu, Orhan Kaya, Osman İşçi, Öget Öktem Tanör, Ömer Faruk Yekdeş, Özge Ertem, Özgür Çiçek, Özgür Müftüoğlu, Özgür Orhangazi, Özlem Özkan, Öznur Yaşar Diner, Pınar Şenoğuz, Ramazan Kurt, Rana Gürbüz, Rıfat Okçabol, Saadet Sorgunlu, Seçil Doğuç, Seçkin Özsoy, Selda Altınok, Selime Güzelsarı, Serdar Başçetin, Serdar Tekin, Sevil Çakır, Seyhan Çamlıgüney, Sezai Ozan Zeybek, Sibel Irzık, Sibel Özbudun, Sibel Perçinel, Suzan Yazıcı, Şahan Yatarkalkmaz, Şebnem Oğuz, Şükrü Boylu, Tahsin Yeşildere, Tamer Demiralp, Tijen Tunalı , Tuba Akıncılar, Tuna Altınel , Turan Keskin, Ülkü Güney, Ümit Biçer, Veli Deniz, Volkan Çidam, Yasemin Özgün, Yaşar Akdağ, Yücel Demirer , Z. Gizem Sayın, Z. Tül Akbal Süalp, Zafer Yenal, Zerrin Kurtoğlu Şahin, Zeynep Gambetti, Zeynep Kadirbeyoğlu, Zeynep Kıvılcım, Zeynep Uysal, Zeynep Yürekli, Zişan Kürüm."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.