
Bakü-Tiflis-Kars Hattıyla Stratejik Koridor.. Bölgenin Geleceği İçin Kritik Adım!
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle bugün Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle bugün Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamada, Kavelaşvili’nin bu ziyaretin iki ülke arasındaki stratejik iş birliğini güçlendireceği ve bölgesel-küresel gelişmelerin ele alınacağı vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelaşvili’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle karşıladı.
RESMİ KARŞILAMA TÖRENİ
Konuk Cumhurbaşkanı, makam aracıyla Külliyeye gelirken, süvariler eşliğinde protokol kapısına kadar eşlik edildi. Tören alanında 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Kavelaşvili, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı "Merhaba Asker" diyerek selamladı.
Bugün Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Kavelaşvili, ülkemize ilk resmî ziyareti gerçekleştirdi. ????????????????
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 12, 2025
Türkiye ile Gürcistan, komşu olmalarının ötesinde derin tarihî, kültürel ve beşerî bağlarla birbirine bağlı iki stratejik ortaktır.… pic.twitter.com/5zvSB2ncta
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kavelaşvili, merdivenlerde Türkiye ve Gürcistan bayrakları önünde gazetecilere poz verdi. Heyetlerin birbirine tanıtılmasının ardından, iki lider baş başa görüşmeye geçti.
İKİLİ GÖRÜŞMELER VE ORTAK BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kavelaşvili, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirecek. Bu görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel iş birliği konuları ele alınacak.
TÖRENE KATILAN ÜST DÜZEY İSİMLER
Törende, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de hazır bulundu.
..haberin uzantısı
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE GÜRCİSTAN CUMHURBAŞKANI KAVELASHVİLİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelashvili'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, Kavelashvili'ye "hoş geldiniz" diyerek, iki ülkenin komşuluk ilişkilerinin ötesinde derin tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahip olduğunu vurguladı.
HOŞGELDİN MESAJI VE STRATEJİK ORTAKLIK VURGUSU
Erdoğan, Türkiye'nin 17 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı olduğunu hatırlatarak, daha önce belirlenen 3 milyar dolar ticaret hedefinin aşıldığını ve yeni hedeflerinin 5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi konusunda da kararlı olduklarını belirten Erdoğan, Gürcistan'da faaliyet gösteren 2.000'den fazla Türk şirketinin bulunduğunu ve doğrudan yatırımların 1,5 milyar dolara yaklaştığını ifade etti.
BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLUNA VURGU
Görüşmelerde ulaştırma ve lojistik alanındaki işbirliği de ele alındı. Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Orta Koridor'un bel kemiği olduğunu ve bu hattın tam kapasite çalışmaya başlamasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, savunma sanayi ve askeri alanda işbirliği potansiyelinin de değerlendirildiğini belirtti.
BÖLGESEL VE ULUSLARARASI KONULARDA İŞBİRLİĞİ
Erdoğan, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğini yineledi. Azerbaycan ve Gürcistan ile üçlü formatlarda gerçekleştirilen toplantıların bölgesel barışa katkı sağladığını vurguladı. Yakın dönemde Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü Dışişleri Bakanları toplantısı ve parlamento başkanları toplantısı yapılması planlanıyor.
AHISKA TÜRKLERİNİN DÖNÜŞ SÜRECİ
Erdoğan, Ahıska Türklerinin anavatanlarına güvenli ve onurlu dönüş sürecine dair beklentilerini Kavelashvili'ye iletti. Türkiye'nin bu sürece her türlü desteği vermeye devam edeceğini belirtti.
FUTBOL MAÇIYLA DOSTLUK MESAJI
2026 Dünya Kupası elemeleri kapsamında 4 Eylül'de Tiflis'te oynanacak olan Türkiye-Gürcistan maçının, iki halk arasındaki dostluğu pekiştireceğini ifade eden Erdoğan, Gürcistan halkına selamlarını iletti.
STRATEJİK ORTAKLIKTA YENİ DÖNEM
Erdoğan, Türkiye ve Gürcistan arasındaki stratejik ortaklığın halkların iradesiyle daha da güçleneceğine olan inancını yineledi. İki ülkenin bölgesel ve küresel konularda işbirliğini sürdüreceğini vurguladı.
HABERE YORUM KAT