Sinema | 'Kurak Günler'e Verilen Fon Geri İstendi

Sinema | 'Kurak Günler'e Verilen Fon Geri İstendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emin Alper'in "Kurak Günler" filmi için verilen destek fonunu geri istedi. 

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emin Alper'in "Kurak Günler" filmi için verilen destek fonunu geri istedi. 

Emin Alper konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bir sansür mekanizması işletilerek paramız geri isteniyor şu an. Bu çok tehlikeli. Bütün yönetmenleri şu an tedirgin eden bir sürece imza atmış oldu maalesef bakanlık" dedi.

kurak.jpeg

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Alper'in açıklaması şu şekilde, "Kısa süre önce bakanlık resmi olarak filme verdiği parayı geri istedi. Öncelikle şunu belirteyim, birtakım yandaş medya kuruluşlarında çıkan yalan yanlış haberlerin iddiasının aksine biz bütün formel prosedürlere uyduk. Yani senaryo başkaydı, film başka çıktı diye bir şey söz konusu değil. Zaten bu sürecin başka türlü işlemesi de çok zor çünkü bu destekler üç taksitte veriliyor. İlk kabul aldığınızda, çekimleri tamamladığınızda ve kaseti teslim ettiğinizde. Evet daha önceki başka mecralarda söylediğim gibi senaryo değişti. Senaryolar her zaman değişir. Benim arkadaşlarımın da senaryoları sürekli değişiyor. Başka türlüsü zaten imkansız. Senaryo sette de değişir, kurguda da değişir. Bunu herkes bilir. Zaten bunu bütün fonlar bildiği için dünyanın hiçbir yerinde fonların senaryoda ne değişmiş görmek için kullandıkları bir denetleme mekanizması yok. Destek projeye verilir, senaryoya verilir. Ondan sonrasına karışılmaz. Ama bizde bu yönetmelik maddesinin niye getirildiğini biliyoruz. Kazara istenmeyen unsurlar filme girmesin diye, yazar yönetmenler oto-sansür mekanizmasını yaratım sürecinde de hep devrede tutsunlar diye getirilmiş bir madde bu. Bu film sayesinde ilk kez uzun metraj bir film için 'parayı geri isteme' örtük tehdidi hayata geçirildi.

Daha önce de belirttiğim gibi biz senaryonun bütün değişiklikleri içeren nihai halini sete çıkmadan önce Bakanlığa teslim ettik. Sete çıkmadan önce bu senaryonun okunduğunu da biliyoruz. Ama hiçbir zaman bize resmi bir yanıt verilmedi. Ne zaman Cannes’a kabul edildik, ‘Queer Palm’ adaylığı oldu yandaş medyada yazılar çıkmaya başladı. Ardından Antalya Film Festivali'nde yapılan konuşmalar, yine yandaş medyada çıkan yazılar… Herhalde bakanlığa gelen baskılar artmış olmalı ki yirmi ay sonra dilekçemize cevap verildi. Dolaylı bir sansür mekanizması işletilerek paramız geri isteniyor şu an. Bu çok tehlikeli. Bütün yönetmenleri şu an tedirgin eden bir sürece imza atmış oldu maalesef bakanlık. Çünkü bize iletilen yazıda hiçbir gerekçe de belirtilmiyor. Dolayısıyla bu muazzam bir keyfiliğe kapı aralamış durumda şu an. Herkes şu tedirginliği yaşayacak bundan sonra: Ya benim de senaryomdaki değişiklikler tamamen keyfi bir şekilde beğenilmezse... İki gün sonra Yeni Akit'te çıkan bir yazı, şahsıma yönelik bir kampanya, benim senaryomdaki değişikliklerin de “beğenilmemesine” yol açarsa… Çok çok tehlikeli bir içtihadın kapısı aralanmış durumda."

ALTIN PORTAKAL'DAN 9 ÖDÜL ALDI

"Kurak Günler", Türkiye prömiyerini Ekim 2022'de düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yaptı. Film festivalde 'En İyi Yönetmen', 'SİYAD En İyi Film', 'En İyi Müzik', 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu', 'En İyi Kurgu', 'En İyi Görüntü Yönetmeni', 'En İyi Erkek Oyuncu', 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ve 'Cahide Sonku Ödülü' ödülü olmak üzere dokuz ödül aldı.

KONUŞMASINDA 'BOĞAZİÇİ KAZANACAK' DEMİŞTİ

Ödül konuşması için sahneye çıkan Alper, Boğaziçi Üniversitesi'nin yönetmen olmasında büyük katkısının olduğunu belirterek, “Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan saldırıdan gerçekten utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.