1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bakan Ahmet Arslan'ın Azerbaycan Ziyareti
Bakan Ahmet Arslan'ın Azerbaycan Ziyareti

Bakan Ahmet Arslan'ın Azerbaycan Ziyareti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavid Gurbanov ile görüştü.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavid Gurbanov ile görüştü.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü’de temaslarına devam ediyor. Bakan Arslan, Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavid Gurbanov ile görüştü. Görüntü alındıktan sonra basına kapalı olarak devam eden görüşmede Bakü-Kars-Tiflis Demiryolu Projesi başta olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliği konuları ve ortak atıla bilecek konular değerlendirildi.

Haberin öncesi..

Ahmet Arslan Azerbaycan’da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Azerbaycan’da temaslarına başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan başkent Bakü’deki temasları kapsamında ilk olarak Trans Avrasya Süper Bilgi Otoyolu Projesi (TASIM) toplantısına katıldı. TASIM Projesi ile ilgili toplantıdan bulunmaktan memnun olduğunu vurgulayan Bakan Ahmet Arslan, “5 ülkenin lider telekomünikasyon bu proje için bir araya geldiler. Avrupa ve Asya arasında en kısa, iletişim anlamında en hızlı ve kaliteli rota elde edilmiş olacak. Buna Rusya’nın kuzey rotasının da dahil olmasıyla 15 000 km üzerinde bir hattan bahseder hale geldik. Sadece ortaklar değil orta Asya ülkeleri içinde bilgi, iletişim anlamında ciddi fırsatlar sunacak bu projenin içinde yer almaktan özellikle memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. TASIM bilge erişim imkanları açısından var olan mevcut uçurumları kapatacak, bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacak. Türk Telekom’un daha önce benzer projelerden elde etmiş olduğu tecrübe var. TASIM’in en kısa zamanda hayata geçirmeyi sağlamak üzere her türlü platformda sizlerle Türk Telekom’un çalışmalarını paylaşmak arzusundayız. Bu konu da daha hızlı yol almak adına, her ülkeye çalışma gurubundan özellikle belirleyerek vere biliriz ve çok daha çalışa bilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Arslan daha sonra Türkiye’nin de çok sayıda firmayla yer aldığı “Bakutel 2016” 22. Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Fuarı’nı gezdi. Fuarda ülkelerin stantları gezerek görevlilerden bilgi aldı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, “Bugün Azerbaycan’da çok güzel bir organizasyonu ziyaret ettik. Azerbaycan’ı tebrik ediyoruz. Ben 2006’dan beri Azerbaycan’ın düzenlediği bu tip etkinliklerde bulunuyorum. Özellikle o günden bugüne Azerbaycan’ın ve kuruluşlarının aldığı mesafe bizi memnun ediyor. Türkiye’de GSM operatörlerimiz, Telekom alt yapımız, PTT’miz çok başarılı çalışmalar yapıyorlar. Bu kuruluşlarımız çok bizim coğrafyamızda çok ciddi bir etki alanı var. Edindiğimiz bilgiyi bu coğrafyayla paylaşmak istiyoruz. Bu konuda çok güzel bir yol aldık. Biz bugün yine Azerbaycan İletişim Bakanlığı’yla özellikle Rusya, Çin, Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan bakanlarıyla çok güzel bir işbirliği yaptık. Azerbaycan ve Türkiye sadece projelerle yetmiyor, özellikle TASIM dediğimiz Çin, Kazakistan, Azerbaycan üzerinden Gürcistan, Türkiye ve Rusya üzerinden Avrupa’ya da gidecek fiber altyapıyla birlikte çalışıyoruz. Bu koda beklentimiz daha hızlı yol alıp fiber optik altyapısının bütün bu coğrafyanın yararlanması, ülkelerimizin güzel bir işbirliği yapması ve yapacağımız bu işbirliği üzerinden de ülkelerimizin insanının refahına ve sosyal yaşamına da katkı olacak çalışmalar yapmış olmak. Öğleden sonra Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye Haberleşme ve İletişim Bakanları olarak bir araya geleceğiz. Dört ülkenin yapabileceği işbirliklerini konuşacağız. Bu konuda ciddi mesafeler alacağımızı umuyor ve bekliyorum. Bu vesileyle ben tekrar Azerbaycan’ı tebrik ediyorum” diye konuştu.

Ahmet Arslan programı kapsamında Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanları 1’inci Toplantısına katılacak, Azerbaycan İletişim ve İleri Teknoloji Bakanı Ramin Guluzade’yle ikili görüşme gerçekleştirecek.

Arslan, Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanları 1. Toplantısına Katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Bakü’de düzenlenen Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanları 1. Toplantısı’na katıldı.

Dün akşam saatlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bugünkü temaslarına devam ediyor. Bakan Arslan Bakü’de düzenlenen Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanları 1. Toplantısı’na katıldı. İlk defa düzenlenen Türk Keneşi Ulaştırma Bakanları toplantısına Türkiye ve Azerbaycan’ın Bakanlarının yanı sıra Kazakistan ve Kırgızistan’ın Bakan yardımcıları katıldı. Toplantı sonunda PTT ile Azerpost arasında mutabakat muhtırası imzalandı.

Konuşma yapan Bakan Ahmet Arslan, “Bakü’de gerçekleştirdiğimiz etkinlik ve benzer toplantılar, bilgi alışverişini de artırarak, sadece bir ülkeye yönelik çözüm önerilerini değil, bölgesel ve küresel anlamda tüm ülkeler için uygulanabilir çözüm önerilerinin oluşturulmasına vesile olacaktır. Bilgi birikimlerinin ve tecrübelerin ülkeler arasında paylaşılması oldukça önemli. Ülkemizdeki mevzuatı tek bir çatı altında toplamak ve dünya ile uyum sağlamak adına Elektronik Haberleşme Kanununu çıkardık. E-Devlet ve bilgi toplumu oluşturmaya yönelik de çalışmaları başlattık. Kurum ve kuruluşlarımızın hizmetlerini hızla elektronik alana taşıyarak e-devlet hizmeti vermeye başladık. Bütün bu e-devlet hizmetlerini tek bir platformdan erişilmesini sağlamak amacıyla da e-devlet kapısı projesini gerçekleştirdik. E-Devlet strateji ve eylem planımızı hazırlayıp uygulamaya koyduk. E-Devlet ve Siber güvenlik konularında ortak projeler ve tecrübe paylaşımında da bulunabiliriz. Ayrıca, uluslararası ICT konulu toplantılarda ortak tavır sergileyebilmemiz için önceden konu başlıklarını belirleyerek, ortak tavır sergilememizin de bu konseyin de başarısı açısından önemli olduğuna düşünüyorum” diye konuştu.

Toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan Arslan, “Bilgi ve işetişim teknolojileri ve bu alan dünya için çok önemli. Bizim de özellikle Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan birlikte hareket etmemiz ve coğrafyada bu alandan, ileri teknoloji alanından yararlanmamızı çok önemsiyoruz. Bu alanda işbirliği yapmak adına çok güzel bir konsey kurduk. Sayın Cumhurbaşkanlarımızın riyasetiyle. Dolaysıyla teknik ekiplerimiz çalışıyor, dün de çalıştılar biz bunları karar altına aldık. Bir sonraki toplantının Türkiye’de yapılmasını karar verdik. Herkes bilsin ki bu gelişen ve büyüyen teknolojinin özellikle çok önemli olduğu bu alanda biz bugün toplanan ülkeler olarak her zaman işbirliği yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu işbirliği hem ülkelerimize hem de ülkelerimizin insanına ve dünyaya hayırlı sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda ben Azerbaycan’a, değerli bakanımıza ev sahipliğine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan Arslan toplantıdan sonra Azerbaycan İletişim ve İleri Teknoloji Bakanı Ramin Guluzade ile bir görüşme gerçekleştirdi. Coğrafyanın her iki ülkeye avantajlar sunduğunu vurgulayan Ahmet Arslan, “Coğrafi konumumuzu bizim projelerle taçlandırmamız gerekiyor, projelerle daha ileri taşımamız gerekiyor. Cumhurbaşkanlarımız sonuna kadar birbirini ve projelerini destekliyor. Bize düşen onların çizdiği bu yolda gereğini yapmaktır. İnşallah sizinle birlikte hem iki ülkenin beraber yapabileceği projeler hem ülkelerimizin etrafındaki diğer ülkelerle yapabileceğimiz projeler konusunda, özellikle ICT alanında bilgi ve iletişim teknolojileri çok gelişiyor. Dünya posta kongresinde çok iyi işbirliği sağladık” ifadelerini kullandı.

Görüşmede iki ülke arasındaki ulaştırma ve iletişim alanlarında işbirliği konuları ve ortak atıla bilecek konular değerlendirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.