1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Fahri Doktora Ünvanı
Bağdadi Öldürüldü mü?

Bağdadi Öldürüldü mü?

ABD Başkan Donald Trump'ın sosyal medyadan yaptığı "Az önce çok büyük bir şey oldu" açıklaması merak uyandırdı.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabından “Az önce çok büyük bir şey oldu" şeklindeki paylaşımı üzerine IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin İdlib'de ABD birliklerinin düzenlediği bir operasyonda ölmüş olabileceği iddia edildi.

Beyaz Saray, bu açıklamadan kısa süre sonra, Trump'ın bugün TSİ 16.00'da "önemli bir açıklama" yapacağını duyurdu, ancak açıklamanın içeriğine dair ipucu vermedi.

Bağdadi'ye yönelik "çok gizli" operasyon

Öte yandan Newsweek dergisi, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın geçen hafta IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti.

Habere göre Pentagon yetkilileri, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen söz konusu operasyonda Bağdadi'nin öldüğüne inandıklarını ancak kesin durumu teyit etmek üzere çalışma yaptıklarını kaydetti.

Haberde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söyledikleri belirtildi.

AA: Operasyon 4 saat sürdü

Öte yandan AA’nın haberine göre, ABD'nin helikopterlerle indirme harekatı düzenlediği mevki, ilin kuzeyinde yerinden edilmiş sivillerin sığındığı Tourlaha Kampı'na birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı.

Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi. Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı. Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti.

Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi. Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü. Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.

Bölgeye giden sağlık ekipleri, AA muhabirine, saldırının meydana geldiği noktada tamamen yıkılmış bir ev ile etrafında yanmış bazı çadırlar gördüklerini bildirdi.

Sağlık ekipleri, olay yerinde 3 erkek, 3 kadın ve 1 çocuk olmak üzere toplam 7 kişinin cesedine ulaştıklarını, 5 yaralıya da ilk müdahalede bulundukları bilgisini paylaştı.

MSB: Haberimiz vardı

Milli Savunma Bakanlığından (MSB), ABD tarafından İdlib'e dün gece yapılan operasyon öncesinde askeri makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulduğu belirtildi.

Bakanlıktan ABD'nin İdlib'e gerçekleştirdiği operasyonla ilgili yapılan açıklamada, "ABD tarafından İdlib'e dün gece yapılan operasyon öncesinde askeri makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur" ifadesi kullanıldı.

Ortak Operasyon Mesajı

Bu arada Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) Genel Komutanı Mazlum Kobani, El-Bağdadi'ye yönelik operasyon hakkında twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Operasyonu "Başarılı ve tarihi" olarak nitelendiren Kobani, bunun "Amerika Birleşik Devletleri ile istihbarat paylaşımının bir sonucu" olduğunu yazdı.

Kobani "ABD ile ortak istihbarat çalışması sonucu başarılı ve tarihi bir operasyon gerçekleştirildi" dedi.

Ebubekir el-Bağdadi hakkında

IŞİD, Ebu Bekir el Bağdadi tarafından yönetiliyor. 45 yaşındaki Iraklı Bağdadi, 2003'teki ABD işgalinin ardından El Kaide’ye katıldı. 

Gerçek adı İbrahim bin Avad bin İbrahim el Bedri el Radavi el Hüseyni el Samarrai olan Ebu Bekir el Bağdadi Bağdat'taki İslam Üniversitesi'nde doktora yaptı. Irak'ta ABD işgali sürerken 2006'da Irak İslam Devleti'ni kurdu. 

Nisan 2013'te Suriye'nin kuzeyindeki bölgeleri örgütün ismi IŞİD olarak değiştirildi. El Bağdadi 2013 yazında, kendi örgütünün de bağlı olduğu El Kaide'nin lideri Eymen El Zevahiri'nin IŞİD'in lağvedilip Suriye'deki Nusra Cephesi'ne katılınması yönündeki emrini reddetti ve Nursa Cephesi'yle çatışmaya başladı.

Haziran 2014’te el Adnani tarafından “halife” ilan edildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler