1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'CHE'yi Sigara Markası YAPTILAR!
Azerbaycan’daki Seçimlerde Ciddi Usulsüzlük

Azerbaycan’daki Seçimlerde Ciddi Usulsüzlük

AGİT, İlham Aliyev'in 'kazandığı' seçimlerde ciddi usulsüzlükler tespit edildiğini açıkladı. AGİT raporuna göre sandıklar önceden doluydu.

A+A-

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, İlham Aliyev’in dördüncü kez seçimleri kazandığı Azerbaycan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “ciddi usulsüzlükler” tespit edildiğini açıkladı.

Azerbaycan’da çarşamba günü erken cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştı. Aliyev'in oyların yüzde 86'sını alarak dördüncü kez seçildiği açıklanmıştı. Ülkedeki büyük muhalefet partileri seçimi boykot etmişti. Boykotun gerekçesi ise seçimlerin öne alınmasının hile yapmaya uygun ortam hazırlama amacı ve muhalefeti hazırlıksız yakalama girişimi olarak açıklanıyordu. 

Aliyev'i tebrik eden ilk lider de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmuştu.  

AGİT tarafından Perşembe günü Bakü’de yapılan açıklamada, seçim gözlemcilerinin oy verme işlemleri sırasında kurallara uyulmaması, sürecin şeffaf olmaması ve sandıklara hile karıştırılması gibi çok sayıda ciddi usulsüzlükler tespit ettiği vurgulandı.

'SANDIKLAR ÖNCEDEN DOLUYDU'

BBC'nin haberine göre ise AGİT, seçimle ilgili raporunda, sandıkların önceden dolu olduğu, ve seçimin bir çok kuralının gözardı edildiğine ilişkin gözlemleri aktardı ve bu yüzden gözlemcilerinin oyların yarıdan fazlasını geçersiz bulduğunu bildirdi.

AGİT'in açıklamasında seçimlerin "sınırlı siyasi bir ortamda, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı yasal düzenlemeler” altında yapıldığına dikkat çekildi. Önemli muhalefet partilerinin seçimleri boykot etmesi ve medyada çoğulcu bir ortamın bulunmaması nedeniyle seçimler öncesinde "gerçek bir yarış” yaşanmadığı belirtildi.

Açıklamada, seçimler için "gereken demokratik koşulların bulunmadığının” altı çizildi.

AGİT, Azerbaycan'daki seçimler için ülkeye yaklaşık 280 gözlemci göndermişti.

YEDİ ADAY KAMPANYA BİLE YAPMADI

Seçimlerde Aliyev'in yanı sıra yedi aday daha cumhurbaşkanlığı için yarışıyordu. Ancak muhalefet, kampanya bile yapmayan bu yedi adayın, seçimlerin demokratik bir ortamda yapıldığı izlenimi yaratmak için seçimlere katıldığını belirtiyor. 

2003 yılından beri iktidarda olan İlham Aliyev, Şubat ayında hiçbir neden göstermeksizin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Ekim yerine Nisan ayında yapılacağını açıklamıştı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler