AYM | HDP'li Gergerlioğlu İçin İhlal Kararı Verdi

AYM | HDP'li Gergerlioğlu İçin İhlal Kararı Verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiğine karar verdi.

A+A-

Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu karara bağladı.

AYM, Gergerlioğlu’nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine karar verdi.

Mahkeme ayrıca Gergerlioğlu hakkında ilk cezayı veren Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi'ne ivedilikle yazı gönderilerek tahliye edilmesi için gerekli işlemin yapılmasına karar verdi.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran Gergerlioğlu'nun oğlu Salih Gergerlioğlu "Anayasa Mahkemesi, babam hakkında 'hak ihlali' kararı verdi. Tahliye oluyor babam tahliye oluyor" dedi.

AYM’nin kararının ardından Gergerlioğlu'nun TBMM'ye geri dönmesi için süreç başlayacak.  

Ne olmuştu?

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016'da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de "örgüt propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ceza, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından geçen günlerde onandı. Yargıtay kararının ardından açıklama yapan Gergerlioğlu hükmün siyasi olduğunu ifade etti.

Cezanın kesinleşmesinin ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlandı ve TBMM'ye gönderildi. Gergerlioğlu bununla birlikte kendisine verilen cezayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. AYM ihlal kararı vermedi.

Gergerloğlu'nun vekilliği 17 Mart'ta düşürüldü ve Gergerlioğlu o gün Meclis'te "Adalet Nöbeti" başlatmıştı. 21 Mart günü ise Meclis'te zorla çıkarılarak gözaltına alındı. 

Gergerlioğlu daha sonra nöbetin evinde devam etti.  2 Nisan akşamı evi basıldı ve cezaevine götürüldü. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler