1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. (Özel Haber) Evi Belediye Tarafından Yıkılan 91 Yaşındaki Dedenin Gözyaşları
Ani Şehri Kars İçin Büyük AVANTAJ

Ani Şehri Kars İçin Büyük AVANTAJ

Kars'ta gezi ve incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, gazetecilere açıklamada bulundu.

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, “UNESCO gibi dünya ölçeğinde çalışmalar yapan bir örgütün Türkiye’deki geçici miras listesine Ani Ören Yeri'ni de koyması Kars için büyük avantaj” dedi.

KHA'nın haberine göre,
Kars’ta gezi ve incelemelerde bulunan Özaslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğan’ın makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kars’ın gelişmesinde, kalkınmasında model olarak, sektörel olarak tarım, hayvancılığın yanı sıra turizminde çok önemli bir sektör olduğunu söyledi.

Şuanda mevcut potansiyel göz önünde bulundurulduğunda kültür, tarih turizmi, inanç turizmi, kış turizmi, doğa turizminin bir arada mütalaa edildiğinde Kars’ın bir potansiyeli olduğunu belirten Özaslan, ‘’Biz bunu nasıl daha ileriye taşıyabiliriz bunun çalışmalarını yapmak üzere buradaydık. Ebul Hasan Harakani türbesinin Kars için çok önemli bir çekim unsuru olması gerektiğine inanıyoruz. Maalesef yeteri kadar bilinmiyor. Bu şahsın geçmişte yaptığı hizmetler iyi anlaşılsa inanç turizmi açısından çok önemli bir çekim merkezi olabilir. Kars’ın diğer illerle kıyaslandığında avantajı olan noktası bir tabyalar şehri. Türkiye’de en fazla tabyanın olduğu şehir. Burada 46 tane tabya var. Dünya kalıcı miras listesinde Türkiye’nin 10 tane daimi listede yeri var. Geçici listede de 38 oldu. Bu 38 yere son ilave edilen biriside Kars. Ani tarihi kenti. Bu çok önemli. UNESCO gibi dünya ölçeğinde çalışmalar yapan bir örgütün Türkiye’de ki geçici miras listesine Ani ören yerini de koyması Kars için büyük avantaj. Kars’ın artık bir marka değeri var. 2023 Türkiye turizm stratejisinde 15 marka şehir arasında Kars’ta bulunuyor. Ama UNESCO’nun da Ani’yi buna dahil etmesi son derece anlamlı’’ diye konuştu.
Altyapıda sadece Kars’a münhasır eksiklikler değil bütün Anadolu’da çevre düzeniyle ilgili çeşitli eksiklikler olduğunu ifade eden Özaslan, şöyle konuştu: ‘’Bütün bunlar olduğu sürece kültür ve turizm alanında çok çekici bir şehir olma imkanı ortadan kaybeder. O yüzden medeni bir şehir altyapısının oluşturulması lazım. Son derece iyi niyetli başarılı çalışmaların yapıldığını gördüm. En önemli konu bir uyanış var, bir bilinçlenme var, algılamada bütünlük var. Herkes kültür ve turizm alanında Kars ölçeğinde bir şeyler yapma ve turizm paydasında da bir şeye sahip olma açısından bir çalışma içerisinde. Kaz üreticisinden tutun obsidyen taşını işleyene kadar. Eğer ekonomik süreç içerisinde kültür ve turizm endüstrisi Kars’ta parlarsa, yerel halkta katılımı sağlarsa, bundan ekonomik olarak fayda temin ederse bu işler daha iyi idrak edilecek genç nesiller tarafından ve daha önem verilecek, yatırımlar daha da artacak. Yeni açıklanan teşvik kararnameleriyle 6’ncı bölgede bulunan Kars’ta diğer sektörlerde olduğu gibi kültür turizm sektöründe de yeni yatırım imkanları bulacağına inanıyorum. Kars ilimizin 12 aylık bir potansiyeli var kültür ve doğa turizmi merkezi olması itibarıyla.’’
Bölgenin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Özaslan, ‘’Doğu Anadolu’da çeşitli nedenlerle istediğimiz şekilde turizm pastasından aldığı payı yükseltemedik. Gelecek turizm türlerinin hepsine Kars sahip. Çünkü kıyı turizmi bu popülerliğini kaybedecek. Artık insanlar daha ekolojik, daha doğal ortamlarda tarihle kültürle buluşacak ortamları tercih edecek’’ şeklinde konuştu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.