1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ereğli Pancar Üreticiler Kooperatifi Olağan Genel Kurulu
Anayasa Mahkemesi'de Seçim... Yeni Başkan Kadir Özkaya Oldu

Anayasa Mahkemesi'de Seçim... Yeni Başkan Kadir Özkaya Oldu

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın 12 yıllık üyelik süresinin tamamlanması nedeniyle boşalan Anayasa Mahkemesi başkanlığı koltuğuna Kadir Özkaya seçildi.

A+A-

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın 12 yıllık üyelik süresinin tamamlanması nedeniyle boşalan Anayasa Mahkemesi başkanlığı koltuğuna Kadir Özkaya seçildi.

Genel Kurul’da yapılan seçimde 15 üyeden 9’unun oyunu alan Başkanvekili Kadir Özkaya yeni Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi.

Başkan dahil 15 üyesi olan Anayasa Mahkemesi üyelerinden 9'unun oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan Özkaya, Yüksek Mahkemenin yeni başkanı oldu. Diğer başkan adayı Yusuf Şevki Hakyemez ise 6 oy aldı.

kadir-ozkaya-001.jpg

2005’te AYM raportörlüğü görevine gelen Özkaya, 22 Aralık 2014’te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atanmıştı. Özkaya, TİP'ten milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmayan Can Atalay'ın bireysel başvurusunda, 'ihlal' yönünde görüş bildiren AYM üyelerinden biriydi.

Özkaya, görev süresinin dolacak olması nedeniyle 2 yıllığına başkanlık görevini yürütecek.

Arslan, ilk kez 10 Şubat 2015'te AYM Başkanlığına seçilmişti. Görev süresinin dolmasının ardından 25 Ocak 2019'daki seçimde de oyların salt çoğunluğunu alan Arslan ikinci kez başkan seçilmiş, son olarak da 2 Şubat 2023'te AYM Genel Kurulu'nda yapılan seçimde 15 üyeden 8'inin oyunu alarak üçüncü kez AYM başkanı olmuştu.

KADİR ÖZKAYA / 1963 yılında Tarsus’ta dünyaya geldi. Bandırma Ortaokulunun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesini bitirdi, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun oldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu. 4/2/1991 tarihinde başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra 13/5/1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atandı. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürdür. 21/10/2005 tarihinde ise Kasım 2004’te geçici olarak görevlendirildiği Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine atandı. Bu görevi yürütmekte iken 2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18/12/2014 tarihinde de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve 22/12/2014 tarihinde göreve başladı.

2002 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı’nı Yerel Yönetimlerinin Seçilmiş Organlarının Organlık Niteliklerini Yitirmeleri konulu tezi ile bitirdi. Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 12/3/2020 ve 5/3/2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçildi. Seçildiği başkanvekilliği ve İkinci Bölüm başkanlığı görevini 4/4/2020 tarihinden itibaren yürütüyordu.

Kadir Özkaya, evli ve iki çocuk babası.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler