Altın Safran Belgesel Film Festivali 30 Eylül’de Başlıyor

Altın Safran Belgesel Film Festivali 30 Eylül’de Başlıyor

17’nci Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

A+A-

17’nci Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin bu yılki yan teması ise “Medeniyetimizin manevi dinamikleri” olacak.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 17’ncisi 30 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. Festivalin teması ise "Kültürel miras ve korumacılık" olarak belirlendi.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin ilk günde bugüne kadar “Kültürel miras ve korumacılık” temaları ile gerçekleştirildiğine vurgu yapan Safranbolu Belediye ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy, festivale ilişkin, “Yeni geliştirilen korumacılık yöntemlerinin şehre anlatılması, uygulanması her sene bir aktivite düzenleyerek korumacılığın farkındalığının oluşturulması yine korumacılık hususunda yaptıklarımızı başkalarına göstermek örnek olarak bu tecrübemizi başkalarına aktarmak için düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali bu sene 17’nci kez kapılarını açacak” şeklinde konuştu.

“Şehirdeki bu yapılaşmayı oluşturan bir ana kültür var”

Bu yıl gerçekleştirilecek olan 17’nci Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin yan temasının “Medeniyetimizin manevi dinamikleri” olarak belirlendiğini kaydeden Aksoy, Safranbolu’nun bir kültür şehri olduğuna dikkat çekerek Safranbolu’yu inşa eden ustaların şehri konumlandırırken seçtikleri yer, mahallelerin yerleştirilmesinin klasik Osmanlı mimarisini andırdığını söyledi.

“Mesela tabakhaneyi şehrin en alt noktasında suların akışların en alt noktasına yerleştirmişler. Evleri ise şehri meydanı görecek ve birbirlerinin güneşini kesmeyecek şekilde konumlandırmışlar” diyen Aksoy, “Şehir plancıları Safranbolu’yu incelediklerinde şehir planı olarak baktıklarında hiçbir kusur bulamıyorlar. Mimarlar evleri tek tek incelendiğinde kusur bulamıyorlar. Sosyologlar sosyolojik açıdan mahalle bilinci ve şehrin bütünü açısından baktıklarında bu yerleşkenin mimari tasarımının, şehir kültürünün oluşmasında çok önemli olduğunu görüyorlar. Dolayısıyla bu şehirdeki bu yapılaşmayı oluşturan bir ana kültür var bu kültürü oluşturan bazı mayalar var. Değişik yerlerden gelmiş mayalar onların harmanlanmasından oluşan bir ana omurga, işte bu mayalardan biriside manevi dinamikler” ifadelerine yer verdi.

Festivalin 30 Eylül - 1 Ekim tarihleri atasında gerçekleştirileceğini hatırlayan Aksoy, festival programına ilişkin ise 30 Eylül Cuma günü “100 yıl önce Ahmet Yesevi ve Türkistan Fotoğraf Sergisi” ile başlayacağını ve “17’nci Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Ödül Töreni”nin ise 1 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirileceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.