
Ahşabı Sanata Dönüştüren Usta.. Erzurum’da Geleneksel Oymacılığı Yaşatıyor!
Erzurum’da yaşayan geleneksel ahşap oyma ustası Yavuz Kırküzer, çocuk yaşta başladığı mesleğini emekliliğinin ardından yeniden sürdürüyor.
Erzurum’da yaşayan geleneksel ahşap oyma ustası Yavuz Kırküzer, çocuk yaşta başladığı mesleğini emekliliğinin ardından yeniden sürdürüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” unvanı verilen Kırküzer, el emeği eserleriyle geleneksel sanatı yaşatıyor.
Gençlerin en az bir sanat dalıyla ilgilenmesini isteyen usta, geleneksel el sanatlarının en büyük sorununun çırak yetişmemesi olduğunu söyledi.
GELENEKSEL AHŞAP OYMACILIĞINI YAŞATIYOR
PolitiKARS’ın haber kaynakları ve ajanslardan derlediği bilgilere göre; Erzurum’da yaşayan 56 yaşındaki geleneksel ahşap oyma ustası Yavuz Kırküzer, farklı ağaç türlerini ince işçilikle işleyerek hazırladığı eserlerle yıllardır sürdürdüğü sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.
13 yaşında bir mobilya atölyesinde çırak olarak mesleğe başlayan Kırküzer, 24 yaşına kadar çeyiz sandıkları, cami ürünleri, villa kapıları ve dönemin mobilyalarına yönelik ahşap oyma çalışmaları yaptı. Mesleğin ekonomik açıdan eski değerini yitirmesi üzerine kamu kurumunda 28 yıl görev yapan usta, emekliliğinin ardından yeniden tezgâhının başına geçti.
GELENEKSEL SANATI YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYOR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Daire Başkanlığı tarafından tahsis edilen atölyede çalışmalarını sürdüren Kırküzer, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” unvanına sahip.
Ceviz, ıhlamur ve kestane başta olmak üzere farklı ağaç türlerini işleyen usta; ayet-i kerimeler, hat yazıları, hayvan figürleri, doğa temalı kabartmalar ve üç boyutlu ahşap tablolar hazırlıyor. Tamamı el işçiliğiyle ortaya çıkan eserler, sanatsal yönüyle dikkat çekiyor.
“USTALARIMIZDAN KALAN BİR EMANET”
Ahşap oyma sanatını çocuk yaşta öğrendiğini belirten Yavuz Kırküzer, ustalarından devraldığı bu kültürel mirası yaşatmayı görev olarak gördüğünü söyledi. Erzurum'da geleneksel ahşap oymacılığı yapan sayılı ustalardan biri olduğunu ifade eden Kırküzer, bu sanatın gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
“GENÇLER EN AZ BİR SANAT DALIYLA UĞRAŞMALI”
Geleneksel el sanatlarının en büyük sorununun çırak yetişmemesi olduğunu vurgulayan Kırküzer, ekonomik nedenlerle gençlerin bu mesleklere yönelmediğini belirtti. Geleneksel ahşap oymacılığı başta olmak üzere tüm el sanatlarının desteklenmesi gerektiğini ifade eden usta, özellikle gençlerin en az bir sanat dalıyla ilgilenmesinin hem kültürel mirasın korunmasına hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağını söyledi.

















HABERE YORUM KAT