1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Covid-19 | Kılıçdaroğlu 'CoronaVac Aşısı'nı Yaptırdı
‘Afetzede Hak Sahipliği’ Nedir?

‘Afetzede Hak Sahipliği’ Nedir?

Maraş merkezli depremlerde “afetzede hak sahipliği” başvurusu turkiye.gov.tr üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilir.

A+A-

Maraş merkezli depremlerde “afetzede hak sahipliği” başvurusu turkiye.gov.tr üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilir.

PolitiKARS’ın bianet’ten derlediği bilgilere göre, Maraş merkezli meydana gelen ve toplam 10 şehri etkileyen depremlerde afetzede hak sahipliği başvurusu turkiye.gov.tr üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilir. 

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) paylaştığı bilgiler şöyle,

HAK SAHİBİ KİMDİR?

Yıkılan veya ağır hasar gören ya da muhtemel afetlerden etkilenebilecek binalarla olan mülkiyet ilişkilerini belgeleyebilen ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilen afetzededir.

İŞLEM BAŞVURULARI

Afet gören yerde hak sahipliği başvuruları için mahalle veya köy muhtarlıklarında o yerin (köylerde köy mülki hudutları, illerde ve ilçelerde belediye hudutları ile yeni taşınma yerlerindeki duruma göre köy ve belediye hudutları) en büyük mülki amirliğince ilanlar yapılacak ve ilanda belirtilen süre içinde istenilen belgeler valiliklere veya kaymakamlıklara bizzat afetzedeler tarafından teslim edilmelidir.

SÜREÇ

7269 Sayılı Kanun'un 28-29-30. maddeleri ile Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre mülki amirin veya görevlendireceği memurun başkanlığında oluşturulan Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonunca çalışmalar yürütülür.

KİMLER HAK SAHİBİ

  • Konut, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar.
  • İştirak ve müşterek maliki oldukları konut veya iş yeri hasar görenler.
  • Hak sahiplerine bina yaptırılmak üzere tespit edilip konutları istimlak edilen aileler.

YASAL SÜRE

Hak sahipliği talep ve taahütname 60 gün. O yerde borçlandırmanın ilanı tarihinden itibaren Başkanlıkça kabul edilebilir mazereti dışında 2 ay içerisinde borçlandırmalarını yapmayanların hak sahipliği kendiliğinden sona erer.

Daha detaylı bilgi için burayı tıklayın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.