Af Örgütü, Suu Kyi'ye Verdiği Ödülü Geri Aldı

Af Örgütü, Suu Kyi'ye Verdiği Ödülü Geri Aldı

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi'ye verdiği Vicdan Elçisi Ödülü'nü savunduğu değerlere ters düştüğü gerekçesiyle geri çekti.

A+A-

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi'ye verdiği Vicdan Elçisi Ödülü'nü geri çekti.

Örgüt, kararın, Myanmar liderinin bir zamanlar savunduğu değerlere "utanç verici şekilde ihanet etmesi" nedeniyle alındığını duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo imzalı mektupta, örgütün Suu Kyi'nin insan hakları, adalet ve Myanmar'daki eşitliği korumak için siyasi ve ahlaki otoritesini kullanmaması nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığı dile getirildi.

Myanmar liderinin ayrıca ordunun yaptığı baskı ve katliamlara karşı açıkça duyarsızlık içerisinde olduğu ve ifade özgürlüğüne yönelik hoşgörüsüzlüğüne vurgu yapıldı.

"Uluslararası Af Örgütü'nün Vicdan Elçisi olarak sizden beklentimiz sadece Myanmar'da değil, gördüğünüz her yerdeki haksızlıklara karşı konuşma konusunda ahlaki otoritenizi devam etmeniz yönündeydi" denilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Sevgili Aung San Suu Kyi, 9 yıl önce örgütümüzün en yüksek nişanı olan Vicdan Elçisi Ödülü'ne layık görülmüştünüz. Bugün insan haklarının ölmez savunuculuğu, cesaret ve ümidi artık temsil etmediğinize yakinen şahit olduk. Yıllardır savunduğunuz değerlere ihanetinizden dolayı derinden üzüldük. Uluslararası Af Örgütü Vicdan Elçisi Ödülü sahibi olmanız devam ettirdiğiniz statünüzü haklı çıkaramaz. Biz Myanmar'ın tüm vatandaşlarının haklarını özgür, saygın ve eşitlik içerisinde kullanabilmelerini sağlama konusundaki taahhüdümüze sadık kalmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile derin bir üzüntü içerisinde sizden bu ödülü geri alıyoruz. Kararımızı 13 Kasım'da uluslararası kamuoyu ile paylaşacağız."

DİĞER ÖDÜLLER DE GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, 2009 yılında Uluslararası Af Örgütü'nün Vicdan Elçisi Ödülü'ne layık görülmüştü.

Oxford Belediyesi de geçen yıl Suu Kyi'ye 1997'de verdiği Özgürlük Ödülü'nü geri almıştı. Yine Belçika'nın başkenti Brüksel'in Woluwe-Saint-Lambert ilçesi, 2007 yılında Aung San Suu Kyi'ye verilen 'Onur vatandaşlığı'nı geçen yıl askıya almıştı. Başta Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü olmak üzere insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları Myanmar'ı, Rohingya Müslümanlarına karşı soykırım yapmakla suçluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.