1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere Başbakanı Liz Truss İstifa Etti
ABD’li Yetkililer Erdoğan’ın Korumalarını Kınadı

ABD’li Yetkililer Erdoğan’ın Korumalarını Kınadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının ABD’nin başkentinde protestoculara saldırmasıyla ilgili Kongre de dahil birçok kurum ve yetkililerce kınandı. Polis, sorumluları tespit edeceğini açıkladı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington DC’ye yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanlığı korumalarının protestoculara saldırması tepki gördü.

ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi, ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington DC Belediye Başkanı ve polis teşkilatı, Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Atlantic Council’in yöneticisi Fred Kempe korumaları kınadı.

Erdoğan’ı protesto etmek isteyen gruba önce Erdoğan’ı savunanlar ardından korumalar saldırmıştı. Önceki gün gerçekleşen saldırıda, korumalar yere düşen eylemcileri tekmelemişti.

“Zaten yerdeyim, neden vuruyorsun?”

Ezidi protestoculardan Lucy Usoyan, ABC’ye olayı anlatırken, Erdoğan destekçileriyle ilgili, “Birdenbire üzerimize doğru koştular” dedi: “Biri aralıksız şekilde başıma vuruyordu. ‘Tamam, zaten yerdeyim, bana hala vurmanın sebebi nedir?’ diye düşündüm.”

Olayda 11 kişi yaralanarak hastaneye kaldırılmış, iki kişi gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişlerinden kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “İfade özgürlüğüne şiddet, asla bir yanıt olamaz” dedi.

Fox News’ün haberine göre, açıklamada, bu konudaki endişelerin Türkiye hükümetine de iletildiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Her yerde insanların ifade özgürlüğünü ve barışçıl protesto hakkını destekliyoruz” dedi.

 

This is the United States of America. We do not do this here. There is no excuse for this kind of thuggish behavior. https://twitter.com/VOANews/status/864655547215171584 

Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise konuyla ilgili olarak Twitter'dan “Burası Amerika Birleşik Devletleri. Biz burada bunu yapmayız. Bu zorbaca davranışların mazereti olmaz” diye yazdı.

Kongre’den Adalet ve Dışişleri bakanlarına mektup

ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı, ABD Adalet Bakanlığına gönderdiği yazıda, korumalar ABD’den ayrılmadan cezai yaptırımların işleme konulması gerektiğini belirtti.

Mektupta ayrıca Türkiye’de son yıllardaki demokrasi sorunlarından ve “siyasi muhalifler ile gazetecilere yönelik baskılar, inanç özgürlüğüne müdahaleden” bahsedildi.

Belediye Başkanı ve polisten açıklama

Washington DC Belediye Başkanı Murial Bowser resmi internet sitesinden yayınladığı yazılı açıklamada, olayı “barışçıl bir gösteriye şiddetli saldırı” olarak niteledi ve bunun hem şehirlerine hem de Amerikalıların haklarına hakaret olduğunu söyledi.

Washington DC polisi de “ifade, basın ve gösteri özgürlüğüne karşıt eylemler sergilendiğini” belirtti, sorumluları bulmak için gayret edeceklerini ifade etti.

Açıklamada “Türkiye Büyükelçiliği rezidansı önünde tanık olduklarımız Amerikan Anayasası’nın birinci maddesiyle çelişen görüntülerdir” dendi.

Korumaların diplomatik dokunulmazlığı var

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’in haberine göre, ABD yasalarına göre ülkeyi ziyaret eden liderlerin korumalarının diplomatik dokunulmazlığı var.

Ancak kendi görev alanlarını aşan eylemlerde bulunduklarının tespit edilmesi durumunda ABD Dışişleri Bakanlığı korumaların dokunulmazlığını düşürebiliyor.

Dokunulmazlık düşerse sözkonusu kişiler tekrar koruma görevini yapmak üzere ABD’ye gelemiyor, özel seyahat için gelmeleri durumunda ise haklarında dava açılabiliyor.

Daha önce de saldırmışlardı

Erdoğan’ın korumaları Şubat 2016’da Ekvador’da da protestocuları darp etmişti. Ayrıca yine ABD’de 29 Mart 2016’da da protestocuların sesini “bağırarak” bastırmaya çalışmışlardı.

Aynı ziyarette, Erdoğan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde konuşma yaparken bina önündeki protestocular Cumhurbaşkanlığı korumalarının saldırısına uğramıştı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.