1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'den İran'a Yeni Hava Saldırıları.. Ateşkes Tartışmaları Yeniden Alevlendi!
ABD'den İran'a Yeni Hava Saldırıları.. Ateşkes Tartışmaları Yeniden Alevlendi!

ABD'den İran'a Yeni Hava Saldırıları.. Ateşkes Tartışmaları Yeniden Alevlendi!

ABD ordusu, İran'ın Hürmüz Boğazı yakınlarında ticari gemilere yönelik saldırılar düzenlediğini öne sürerek İran'daki çok sayıda askerî hedefe yeni hava saldırıları gerçekleştirdi.

A+A-

ABD ordusu, İran'ın Hürmüz Boğazı yakınlarında ticari gemilere yönelik saldırılar düzenlediğini öne sürerek İran'daki çok sayıda askerî hedefe yeni hava saldırıları gerçekleştirdi.

Washington yönetimi operasyonların deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığını savunurken, Tahran saldırıları ateşkesin ihlali olarak nitelendirerek misilleme tehdidinde bulundu.

Karşılıklı açıklamalarla yeniden yükselen gerilim, NATO Zirvesi'nin sürdüğü Ankara'da da liderlerin gündemindeki başlıklardan biri oldu.

ABD'DEN İRAN'A GENİŞ ÇAPLI OPERASYON

PolitiKARS'ın haber kaynakları ve ajanslardan derlediği bilgilere göre; ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'ın Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere yönelik saldırılarının ardından İran'daki askerî hedeflere kapsamlı operasyon düzenlediğini duyurdu.

ABD tarafından yapılan açıklamada, operasyon kapsamında 80'i aşkın hedefin vurulduğu, bunlar arasında İran Devrim Muhafızları'na ait çok sayıda deniz unsuru, hava savunma sistemi, insansız hava aracı altyapısı ve askerî tesislerin bulunduğu bildirildi.

TRUMP: "GEREKİRSE DAHA FAZLASINI YAPARIZ"

ABD Başkanı Donald Trump, operasyonların ardından yaptığı değerlendirmede İran'ın ticari gemilere yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Trump, İran ile iki seçeneğin bulunduğunu ifade ederek, "Ya bir anlaşmaya varacağız ya da işi tamamen bitireceğiz." mesajını verdi. ABD Başkanı ayrıca İran'ın yeni saldırılar gerçekleştirmesi hâlinde askerî operasyonların genişletilebileceği uyarısında bulundu.

İRAN'DAN SERT TEPKİ

İran yönetimi ise ABD'nin operasyonlarını ateşkes sürecinin açık ihlali olarak değerlendirdi.

Tahran yönetimi yayımladığı açıklamada, saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunarak ülkenin egemenliğine yönelik her türlü saldırıya gerekli karşılığın verileceğini bildirdi.

İranlı yetkililer ayrıca Washington'un son askerî hamlesinin müzakere sürecine zarar verdiğini ve bölgesel istikrarı tehdit ettiğini ifade etti.

BÖLGEDE GERİLİM YENİDEN YÜKSELDİ

ABD'nin saldırılarının ardından İran Devrim Muhafızları'nın Körfez bölgesindeki bazı ABD askerî noktalarına füze ve insansız hava araçlarıyla karşılık verdiği bildirildi.

Bahreyn ve Kuveyt'teki Amerikan üslerinin hedef alındığı saldırılar sonrası hava savunma sistemleri devreye alınırken, bölgede güvenlik önlemleri artırıldı.

PETROL PİYASALARI VE DENİZ TİCARETİ ETKİLENDİ

Hürmüz Boğazı çevresinde artan askerî hareketlilik, uluslararası enerji piyasalarını da etkiledi.

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararları ve petrol satışına ilişkin bazı izinleri iptal etmesiyle birlikte petrol fiyatlarında yükseliş yaşanırken, çok sayıda ticari gemi güvenlik gerekçesiyle rotasını değiştirdi.

NATO ZİRVESİNİN DE GÜNDEMİNDE

Ortadoğu'da yeniden yükselen gerilim, Ankara'da devam eden 36'ncı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin de öne çıkan gündem maddeleri arasında yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinde İran başlığının ele alındığı açıklanırken, NATO üyesi ülkelerin liderlerinin de bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdiği bildirildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler