1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. NATO'dan Açıklama, Türkiye'nin İsveç'i Kabul Etme Zamanı Geldi
ABD’de 'Memelere Özgürlük' İsteyenler Kazandı

ABD’de 'Memelere Özgürlük' İsteyenler Kazandı

ABD’nin Colorado eyaletine bağlı Fort Collins kenti yönetimi, kadınların memelerinin açıkta olmasını yasaklayan düzenlemeyi 'kent kanunları' bölümünden çıkardı.

A+A-

Amerika’nın farklı eyaletlerinde süren “memelere özgürlük” hareketinde önemli kazanımlardan biri elde elde edildi.

Colorado eyaletine bağlı Fort Collins kentinde kadınların üstsüz güneşlenmesini yasaklayan belediye kararı, Şubat 2017'de bir federal yargıç tarafından engellenmişti.

Mahkeme, erkekler için böyle bir yasağın olmadığını belirterek, belediyenin kararının cinsiyet eşitliğine aykırı olduğunu belirtmişti.

Mahkeme ayrıca, Denver ve Boulder kentlerinde kadınların memeleri açık gezebildiğine ve bunun bir 'zararının' olduğuna yönelik delil bulunmadığına hükmetmişti.

Karar üst mahkemeye taşınmayacak

Fort Collins kenti yönetimi, karara bir üst mahkemede itiraz etmemeye karar verirken, ‘çıplaklık’ konusundaki düzenlemeleri de kaldırdı. Kadınların memeleri açıkta olmasını yasaklayan düzenleme 'kent kanunları' bölümünden çıkarıldı.

Kent yetkilileri bugüne kadar söz konusu karara itiraz kapsamında 300 bin dolar harcadı. Kent yönetiminin, kararı bir üst mahkemeye taşımayacak olması kadınların bundan sonra bu kentte göğüsleri açık gezebilecekleri anlamına geliyor.

Amerika yargısı olumsuz bakıyor

Amerika’da memelere özgürlük hareketinin yargıya taşınan olaylarından bazıları şöyle:

*Küresel ‘Meme Uçlarına Özgürlük' Hareketi aktivistleri olduğu belirtilen Heidi Lilley, Kia Sinclair ve Ginger Pierro adlı kadınlar, 2016'da Laconia'daki bir plajda üstsüz güneşlendikleri için etraftakilerin şikayeti üzerine gözaltına alınmıştı.

Alt mahkamenin davayı düşürmemesi üzerine, kadınlar ayrımcılığa uğradıklarını söyleyerek eyalet yüksek mahkemesine gitmişti. Yüksek mahkeme geçen şubat ayında üç kadının anayasal haklarının ihlal edilmediğine karar verdi.

* Ekim 2017'de bir federal yargıç, Missouri'de erkeklerin meme uçlarını göstermesine izin veren ancak kadınlarınkini yasaklayan kuralların anayasaya aykırı olmadığına hükmetmişti.

* 2013'te San Francisco'da kamusal alanda çıplaklığı yasaklayan bir karar federal mahkemede onanmıştı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.