ABD, YPG’ye Ağır Silah Verecek

ABD, YPG’ye Ağır Silah Verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonu öncesi Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) silah yardımı yapılmasını onayladı.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonu öncesi Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) silah yardımı yapılmasını onayladı.

Associated Press’in haberine göre, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Tennessee Senatörü Bob Corker, kararla ilgili “Bu, şu anda en uygulanabilir çözüm” yorumunu yaptı.

YPG'ye gönderilecek silahlar arasında ağır makinalı tüfekler ve zırhlı araçlar da var.

Türkiye nasıl tepki verecek?

Senatör Corker, Türkiyeli yetkililerin bu karara nasıl tepki vereceğinin sorulması üzerine, “Türkiye ile ABD’nin çıkarlarının şu anda paralel olmadığını, bir noktada nihai kararın verilmesi gerektiğini” söyledi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis de Savunma Bakanı Fikri Işık ile dün telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, Işık’a “Amacımız Rakka'yı almak için Türklerle beraber çalışmak. Bunu nasıl yapacağımızı çözeceğiz” demişti.

Mattis, basın toplantısında da “Türkiye ile birbirine destek olan NATO müttefiki olmamıza rağmen, sorun ya da izlenecek yol konusunda aynı kesinlikteki yargılarla yürüyeceğimiz anlamına gelmiyor” açıklamasını yaptı.

AP’ye konuşan başka bir Cumhuriyetçi bir senatör de YPG’nin IŞİD ile savaşması için ağır silahlar verilmesi kararının büyük destek gördüğünü ifade etti.

Erdoğan “Operasyonu bizimle yapın” demişti

ABD, İslam Devleti’nin kontrolünde bulunan Suriye’nin Rakka bölgesine operasyon düzenlemeyi düşünüyor.

Türkiyeli yetkililer, operasyonun YPG ile düzenlenmesine karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 29 Nisan’daki açıklamasında, “Amerika'nın başını çektiği koalisyon güçleriyle beraber biz Rakka operasyonunu yaparız. Ama Amerikalı dostlara diyoruz ki, gelin yanınıza terör örgütü almayın” demişti.

Türkiye heyeti ABD’deyken açıklandı, Erdoğan da gidecek

Trump’ın onayladığı destek kararı, Türkiye heyeti ABD’deyken açıklandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın'dan oluşan heyet, Pazar günü ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford başkanlığındaki heyetle görüştü.

Bu görüşmede, Suriye ve Irak'ta yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.

Akar, Fidan ve Kalın’dan oluşan heyet dün de Beyaz Saray'da Başkan Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster başkanlığındaki ABD heyetiyle görüştü.

Bu görüşmede de yine Suriye ve Irak'taki gelişmeler ve diğer güvenlik konuları el alındı. Heyet halen ABD’de.

Cumhurbaşkanı Erdoğanda 16 Mayıs'ta ABD’ye gidecek.

Pentagon: YPG, Rakka’yı alabilecek tek askeri güç

Pentagon Sözcüsü Dana White da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

BBC’nin haberine göre White açıklamasında, “Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konularda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır” dedi.

White, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yakın gelecekte Suriye'nin Rakka kentini IŞİD’den geri alacak tek askeri güç olduğunu vurguladı.

ABD yetkilileri YPG'ye ne zaman silah gönderileceği hakkında ise bilgi vermedi.

Anadolu Ajansı’na konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, “Verilecek silahlar küçük silahlar, mühimmat, makineli tüfekler, zırhlı ve zırhlı olmayan araçlar ve teknik ekipmanlar olacak” dedi.

Salih Müslim: Silah vermeleri doğal

PYD Eş Başkanı Salih Müslim ABD'nin beklenen bir karar aldığını söyledi.

Reuters’a konuşan Müslim, “Rakka'nın ele geçirilmesi için verilen mücadele, terörizme karşı oluşurulan uluslararası koalisyonun çabalarına paralel şekilde sürüyor. Amerikalıların YPG'ye silah vermesi doğal” dedi.

AP'ye konuşan Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed de ABD'nin Kürt güçlere ağır silah gönderme kararının örgütün meşrulaşmasına yardım edeceğini söyledi. 

Yönetim Suriyelilere bırakılacak

BBC Washington Temsilcisi Gary O'Donoghue, bir Pentagon kaynağının, YPG'ye mühümmat, hafif silahlar, makinalı tüfekler, ağır makinalı tüfekler, iş makineleri ve zırhlı araçlar gönderileceğini söylediğini aktardı.

Aynı kaynak ABD'nin YPG'den istediği güvenceyi aldığını, Kürt güçlerin Rakka'nın IŞİD'den geri alınması sonrası kentten ayrılacaklarını ve şehrin yönetimini Suriyelilere bırakacaklarını da sözlerine ekledi.

Beyaz Saray: Kaygıların farkındayız

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, konuyla ilgili günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Güvenlik riskleri konusunda Türkiye'ye güvence veriyoruz” dedi.

“Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetinin ve halkının, daha fazla güvenlik riski oluşmasını önlemeye ve NATO müttefikimize korumaya ABD'nin kararlı olduğundan emin olmalarını istiyoruz.”

Ankara için “sürpriz” oldu

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Washington’daki üst düzey Türkiye heyetini ayaküstü Oval Ofis’te kabul ettikten sonra Pentagon’u Suriye’de YPG’ye Rakka operasyonu öncesinde ağır silahlar verilmesi için yetkilendirdi.

Heyetin görüşmelerinde, “Türkiye’nin YPG’yi vurmaya devam edeceği” de ifade edildi.

Trump’ın bu konudaki kararını heyet Washington’dayken imzalaması Ankara için sürpriz oldu.

Kalın ve Fidan, Türkiye’ye döndükten sonra, Ankara yeni bir durum değerlendirmesi yapacak. Ancak Erdoğan’ın 16-17 Mayıs’ta yapacağı ABD ziyaretinde şu an için bir değişiklik öngörülmüyor.

Haziran ortası ya da Ramazan sonrası

Trump’ın imzaladığı 1209 sayılı kararnamenin yürürlüğe girebilmesi için kongredeki ilgili komitelerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Silahlandırma ancak bilgilendirmeden 30 gün sonra başlayabilir.

YPG’nin silahlandırılması için en erken tarih haziran ortası olabilir.

Rakka operasyonunun Haziran ayı sonunda başlaması bekleniyor. Ancak operasyonun, Ramazan ayı sonrasına da bırakabileceği iddia ediliyor. 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.