1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 12 Eylül Soruşturmasında GÖREVSİZLİK
ABD Uçak Krizinde Türkiyenin YANINDA

ABD Uçak Krizinde Türkiye'nin YANINDA

Türkiye'nin Moskova'dan Şam'a giden bir yolcu uçağını Ankara Esenboğa Havalimanı'na inişe zorlamasıyla başlayan diplomatik krizde ABD, Türkiye'nin yanında yer aldı.

A+A-

Türkiye’nin Moskova’dan Şam’a giden bir yolcu uçağını Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişe zorlamasıyla başlayan diplomatik krizde ABD, Türkiye’nin yanında yer aldı.

Türkiye’nin Moskova’dan kalkan Suriye yolcu uçağını F-16 savaş uçakları ile Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişe zorlamasının ardından, ABD’den dün yapılan bir açıklamada Türkiye’ye destek geldi. .

AA’nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan uçak krizi ile ilgili olarak bir açıklama geldi. Günlük bilgilendirme toplantısında bu konuya değinen Bakanlık sözcüsü Victoria Nuland, “Türkiye’nin uçağı inceleme kararını kuvvetle destekliyoruz” dedi.

ABD’li diplomat şöyle devam etti: Esad rejimine askeri ekipman sevkiyatına yönelik her türlü çabadan kaygı duyarız. Çünkü bu ekipman rejim tarafından açıkça kendi halkına karşı kullanılıyor. Dolayısıyla bu zamanda herhangi bir askeri ekipmanın Suriye rejimine sevkiyatı çok kaygı verici. Uçakta bulunanlara yönelik ayrıntılı incelemelerinin ardından Türk tarafından daha fazlasını duymayı merakla bekliyoruz.

Net bir bilgi yok ama destek var
Nuland, “Rus tarafına konuyu sordunuz mu?” sorusu üzerine, “Türklerin neler bulduğuna dair daha iyi fikir sahibi olduğumuzda, bunun Ruslarla olan diyalogumuzun da bir konusunu oluşturacağına eminim” diye konuştu.

Konuyla ilgili Türk yetkililerle görüşüp görüşmediklerinin sorulmasına karşılık da Nuland, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone'nin temas kurduğunu, Washington'dan da temasın olmasını beklediklerini belirtti.

Nuland, “Uçakla ilgili istihbaratı Amerikan kurumlarının sağladığına dair haberlerin” hatırlatılması üzerine, “Biliyorsunuz ki istihbarat hakkında hiçbir zaman konuşmuyorum, dolayısıyla bu olayda da bu konuda konuşmayacağım” diye konuştu.

Uçak incelemeye izin vermiş
Bir gazetecinin, “Bu uçağın aranması için hukuki temel nedir?” sorusuna ise Nuland, “Size tam boyutlu bir hukuki analiz yapamam, ama anladığıma göre, uçak Türk hava sahasını gimek için izin istedi ve bu izin, inceleme için iniş yapması ihtarıyla verildi” yanıtını verdi. Nuland, “incelemeyi kabul ettiğini” iddia ettiği yolcu uçağının neden F-16’larla zorla indirildiği konusunda ise bir şey söylemedi.

Nuland, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın, Türkiye ile Suriye arasındaki gerilimin tırmanması kaygısına dair sözlerinin hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin egemenliğinin ihlal edilmesine son verilmesini istediklerine işaret ederek, “Savunma Bakanı hepimizin paylaştığı bir kaygıyı ifade etti. Hepimiz bunun son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Irak geçen hafta, Kuzey Irak'taki Türk askerlerinin çekilmesini istedi. Irak'ın bu kararını destekliyor musunuz?” yönündeki sorusuna karşılık Nuland, Türkiye ve Irak arasında güçlü ilişkilerin olmasını ve bu tip konulardaki diyaloglarını devam ettirmelerini desteklediklerini söyledi.

“Baskı konusunda Türkiye ile birlikte çalışıyoruz”
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, bir başka soruya karşılık, Suriye tarafına şiddete son vermesi için maksimum baskı uygulamada Türk hükümetiyle çok yakın çalıştıklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.