ABD: Irak’taki Türkiye Askeri İllegal

ABD: Irak’taki Türkiye Askeri İllegal

Irak'taki koalisyon sözcüsü Dorrian, “Irak'taki Türkiye ordusu, Irak Hükümetinin resmi izniyle gelmemiştir ve illegaldir” açıklamasını yaptı. Irak da Türkiye’nin Musul’daki Başika kampında “işgalci olduğunu” açıklamıştı.

A+A-

Irak'taki Uluslararası Koalisyon Gücü sözcüsü Yarbay John Dorrian, “Irak topraklarında bulunan Türkiye ordusu, Irak Hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir” açıklamasını yaptı.

Kuzey Atlantik Paktı’ndan yapılan açıklamada da Musul operasyonuna “Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve yerel milisler ile ABD’nin ve diğer IŞİD karşıtı koalisyon ülkelerinin katılacağı” açıklandı, Türkiye operasyon güçlerinden biri olarak gösterilmedi.

Irak Temsilciler Meclisi, “Türkiye güçlerinin 'işgalci güçler' sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması” yönünde karar aldıklarını, dün yaptıkları yazılı açıklama ile duyurmuştu.

TSK 5 Aralık 2015’te Musul yakınlarındaki Başika kampına asker göndermişti. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi Türkiye’nin askerlerini Başika’dan tamamen çekmemesi halinde askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

ABD: Türkiye koalisyonda yer almıyor

Irak Meclisi'nin, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediğini açıklamasının ardından ABD de açıklama yaptı.

Yarbay Dorrian’ın bugünkü açıklaması şöyle: “Irak Topraklarında bulunan Türkiye Ordusu Irak Hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir. Bilindiği üzere Uluslararası Koalisyon gücü içinde, bazı ülkeler Irak Hükümeti'nin izniyle burada bulunmaktadır. Bu güçler IŞİD ile mücadelede Irak Ordusu'na havadan ve karadan destek vermektedir.” dedi.

Dorrian, Türkiye’nin, Irak Hükümeti'ne IŞİD ile mücadelesinde yardımcı olan ve destek veren Uluslararası Koalisyon Güçlerinin içerisinde yer almadığını söyledi.

NATO: Operasyona katılmayacağız

Kuzey Atlantik Paktı (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bugün Irak’taki durumla ilgili konuştu.

Sputnik’in haberine göre Stoltenberg, NATO’nun Irak’ta IŞİD’e yönelik operasyonlara katılmayacağını ancak yerel güçlere eğitim vermeye devam edeceğini söyledi.

Brüksel’de düzenlenen Afganistan konferansı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Stoltenberg, şunları söyledi:

“NATO savaş operasyonunun bir parçası olmayacak. NATO burada güçleri eğitiyor ve bunu artırarak devam ettirecek. Çünkü uzun vadede NATO’nun büyük savaş operasyonları düzenlemesi yerine yerel güçlerin, Irak güçlerinin IŞİD’le savaşabilmeleri daha iyi olur.”

“Irak ordusu, peşmerge güçleri ve yerel milisler, ABD’nin ve diğer IŞİD karşıtı koalisyon ülkelerinin desteğiyle IŞİD’in elindeki Musul’a operasyon düzenlemeye hazırlanıyor.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.