ABD | Asker Sokağa İndi, OHAL İlan Edildi

ABD | Asker Sokağa İndi, OHAL İlan Edildi

ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde George Floyd isimli siyahi Amerikalının gözaltına alınırken öldürülmesi sonrası başlayan protestoların ardından OHAL ilan edildi.

A+A-

ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde George Floyd isimli siyah Amerikalının gözaltına alınırken öldürülmesi sonrası başlayan protestoların ardından Vali Tim Walz OHAL ilan ederek orduyu göreve çağırdı.

OdaTV'nin aktardığına göre, ABD'de George Floyd isimli siyahi Amerikalının polis tarafından gözaltına alınırken boğularak öldürülmesi sonrasında eyalette büyüyen olaylar Minnesota Valisi Tim Walz'u radikal tedbirler almaya yöneltti. Eyaletin birçok bölgesinde marketler yağmalanırken Tim Walz, az önce yayınladığı bir kararla Minnesota'da Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etti ve Kara Kuvvetleri'ni olayları kontrol altına almak üzere göreve çağırdı.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, polis tarafından boğularak öldürülen Floyd için yapılan protestolarının önüne geçilebilmesi için Minnesota Ulusal Muhafız Güçlerinin görevlendirilmesi çağrısında bulunmuştu. Belediye Başkanı, olayların daha fazla büyümesine asla izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Başkanın çağrısı üzerine Minnesota Valiliği, Minneapolis'te polise yardımcı olması için bölgeye Ulusal Muhafız güçlerinin gönderileceğini duyurmuştu.    

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, polis tarafından boğularak öldürülen Floyd için yapılan protestolarının önüne geçilebilmesi için Minnesota Ulusal Muhafız Güçlerinin görevlendirilmesi çağrısında bulundu. Belediye Başkanı, olayların daha fazla büyümesine asla izin vermeyeceklerini açıkladı. Başkanın çağrısı üzerine Minnesota Valiliği, Minneapolis'te polise yardımcı olması için bölgeye Ulusal Muhafız güçlerinin gönderileceğini duyurdu.

TRUMP'TAN TEPKİ

ABD vatandaşı siyahi George Floyd, gözaltına alınırken öldürülmesi sonrası Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde başlayan protestolar şiddetlendi. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından belediye başkanını uyarırken; göstericileri ise “silahlar ateşlenir” diyerek tehdit etti. Trump, “Oturup ABD’nin muhteşem şehri Minneapolis’e olanları izleyemem. Tamamlıyla bir liderlik eksikliği. Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey şehri kontrol altına alır, ya da Ulusal Muhafızları gönderirim ve işi hallederim” dedi.

"YAĞMA BAŞLARSA SİLAHLAR ATEŞLENİR"

ABD Başkanı Trump, protestolarda yağma olursa silahların ateşleneceğini belirterek, “Bu eşkıyalar George Floyd’un anısına hakaret ediyor ve bunun olmasına izin vermeyeceğim. Az önce Vali Tim Walz ile konuştum ve ordunun sonuna kadar yanında olduğunu söyledim. Herhangi bir zorluğu kontrol altına almaya çalışacağız ancak yağma başlarsa silahlar ateşlenir” dedi.

‘SİLAHLAR ATEŞLENİR’ PAYLAŞIMIN TWITTER'DAN UYARI

Paylaşımında ‘silahlar ateşlenir’ tehdidinde bulunan Trump'a Twitter resmi hesabından uyarı geldi. Trump'ın söz konusu paylaşımında "şiddeti yücelttiği" söylenirken, Twitter kurallarını ihlal ettiği fakat kamu yararı içeren bilgiler olduğu için paylaşımı kaldırmadıkları belirtildi.

NE OLMUŞTU

46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı. 

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve bir grup protestocu Floyd'un öldürüldüğü kavşakta toplanarak polis şiddetini protesto etmişti. 

"Nefes alamıyorum", "Katil ırkçı Ku Klux Klan polisleri" yazılı dövizlerle polis merkezine yürümek isteyen protestocular, etraftaki bazı dükkanların camlarını kırmış, bir polis aracına zarar vermiş, polis protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti. 

ABD Başkanı Donald Trump da Federal Soruşturma Bürosu ile Adalet Bakanlığına, Floyd'un ölümüne ilişkin soruşturmayı hızlandırması için talimat verdiğini açıklamıştı. 

Olaya karışan dört polisin işine dün son verilirken, Minnesota Ceza Muhakemesi Bürosu ile Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) olayı incelemek için başlattığı iki ayrı soruşturma sürüyor.

abd-protesto.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.