Kadınlar Günü... Kars ve Diyarbakır'da Coşkulu '8 Mart' Kutlaması

Kadınlar Günü... Kars ve Diyarbakır'da Coşkulu '8 Mart' Kutlaması

Diyarbakır'da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingle kutlarken, Kars'ta da DEM Partili kadınlar salon etkinliğinde günlerini kutladı.

A+A-

Diyarbakır'da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingle kutladı. Burada konuşan Tülay Hatimoğulları, İstanbul Sözleşmesi'ne vurgu yaparak "Biz kadınlar İstanbul'da da Amed'de de yaşamı savunacağız" dedi.

Diyarbakır'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde düzenlenen miting için kentin çeşitli noktasından gelen kadınlar rengarenk yöresel kıyafetleri ile İstasyon Meydanı'nda toplandı.

Diyarbakır'daki mitinge Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti milletvekilleri, DEM Parti Belediye eşbaşkan adayları, Tevgera Jinên Azad (TJA), Rosa Kadın Derneği, Barış Anneleri Meclisi, Cumartesi Anneleri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile yüzlerce kadın katıldı.

8-mart.jpeg

'KIŞANAK, GÜVEN, ALÖKMEN VE TUNCEL'E SELAM OLSUN'

Tertip Komitesi adına konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, “Baş eğmeyen kadınlara selam olsun, Gültan Kışanak, Leyla Güven, Hülya Alökmen, Sebahat Tuncel’e ve cezaevinde bulunan tüm siyasi tutsak kadınlara selam olsun. Ve onlara mücadeleyi bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz. Biliyorsunuz ki yüz yıldır Kürt halkı inkar ediliyor, yok edilmek isteniyor ve bu ilk olarak Kürt dilinden başlanıyor. Bunu belediyelerimize atanan kayyımlardan da gördük. Kayyımlar ilk olarak kadın ve dil alanlarına saldırdı. Herkes bilsin ki Kürtler var, dilleri var ve coğrafyasında yaşıyor. Köleliği kabul etmiyoruz" dedi.

'BARIŞA VESİLE OLSUN'

Barış Anneleri adına kadınları selamlayan Mürvet Demir, "Yüz bin kere kutlu olsun. Umarım barışa vesile olur. Tüm emekçi kadınlara, devrimcilere kutlu olsun. Aylardır cezaevlerinde açlık grevinde olanları selamlıyorum" diye konuştu.

'VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ'

Cumartesi Anneleri adına konuşan Besna Tosun, "Burada devlet şiddetine karşı, toplum kendine dayattığı rollere de karşı direnen bütün kadınları selamlıyorum. Roza'nın (Luxemburg) sözleriyle tamamlamak istiyorum: Vardık, varız, var olacağız." dedi.

HALİSE AKSOY'UN MESAJI OKUNDU

Mitingde, oğlunun kemiklerini kargo kutusuyla gönderilen ve Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halise Aksoy'un mesajı okundu.

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Serra Bucak ile DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya’nın konuşmaların ardından kutlamalarında son konuşmayı DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları yaptı.

MÜCADELECİ KADINLARA SELAM OLSUN

Diyarbakır'daki 8 Mart kutlamalarında son konuşmayı yapan Hatimoğulları, "Merhaba kadınlar, Cumartesi Anneleri, merhaba Adalet Nöbeti tutan analarımız, merhaba yaşamını bu mücadeleye adamış sevgili kadınlar. Filistin’den, Kürdistan’dan, Rojava’dan Afganistan’dan Şili’ye Latin Amerika’ya Fransa’ya kadar uzanan mücadeleci kadınlara binlerce selam olsun. Selam olsun Sakine’lere, selam olsun Seve’lere, Pakize’lere, selam olsun Figen’lere, Gültan’lara, Sebahat’lere. Selam olsun zindandaki bütün tutsak kadınlara" dedi.

'BEŞ BİN YILDIR BOYUN EĞMEDİK'

Kadınların 5 bin yıldır erkek egemen sistem tarafından ezildiğini ve sömürüldüğünü vurgulayan Hatimoğulları, "Ama aynı zamanda biz kadınlar 5 bin yıldır bir tarihi mücadeleye imza attık, boyun eğmedik. Emeğimiz sömürüldü, şiddet gördük, katledildik boyun eğmedik. Eşbaşkanlık sistemimize saldırıldı ama asla boyun eğmedik. 8 Mart’ın tarihinde New York’lu dokuma işçisi 123 kadın eşit işe eşit ücret için verdikleri mücadelede patron devlet el ele vererek onların bedenini ateşe verdi. 123 kadının külleriyle yazıldı 8 Mart tarihi. Selam olsun bedel ödeyen kadınlara, selam olsun külleriyle 8 Mart tarihini yazıp bizlere armağan edenlere” diye konuştu.

GÜLİSTAN DOKU, FATMA ALTINMAKAS VE İPEK ER'İ ANDI

“Biz kadınlar yaşamın her yerinde baskılara ve katliamlara, şiddete maruz kalıyoruz” diyen Hatimoğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hâlâ Gülistan Doku nerede diyoruz ama yok. Hatırlayacaksınız Fatma Altınmakas’ı. Eşinden şiddet gördüğü için şikâyette bulundu. Ama Kürtçe verebildi ifadesini, Türkçe tercüman bulunamadığı için tercüme edilemediği için evine geri gönderildi ve katledildi. Yine İpek Er, bir asker tarafından katledildi, Kürdistan’da kadınlara dönük yürütülen özel harp politikasını burada Amed meydanında bütün kadınlar olarak hep birlikte boşa çıkarmak için 'Jin Jiyan, azadi’ (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganını haykıralım hep birlikte."

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Hatimoğulları, kadınların yaşamı savunmaya devam edeceklerini dile getirerek, "Biz kadınlar yaşam hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar özel harp politikası olarak Kürdistan’da uygulanmak istenen siyasete boyun eğmeyeceğiz. Biz kadınlar örgütlü mücadele gücümüzle İstanbul'da da Amed’de de yaşamı savunacağız. Bunun için İstanbul Sözleşmesini savunmaya devam edeceğiz. 6284 sayılı kanunu savunmaya devam edeceğiz. Elimizden alınmak istenen nafaka hakkımızı asla onlara vermeyecek ve savunmaya devam edeceğiz. Bunun için Kürdistan’dan Türkiye’ye kadar el ele örgütlü mücadeleye var mıyız hep beraber?" dedi.

'EŞBAŞKANLIK MOR ÇİZGİMİZDİR'

DEM parti'nin eşbaşkanlık sistemine dikkat çeken Hatimoğulları, "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir dedik. Eş başkanlık sistemine en büyük saldırı kayyım rejimiyle başlamıştır. Kayyımların en çok saldırdığı alan bizim belediyelerimizdeki kadın politikalarımız olmuştur. Eş başkanlık ve eşit temsiliyeti tartışmaya açmaya kalktılar. Biz kadınlar izin vermedik, izin vermeyeceğiz. Şu anda Kürdistan ve Türkiye’de tam 5 bin kadın eşbaşkan adayımız ve yerel yönetimlere aday kadın arkadaşlarımız var. Türkiye’de hiçbir parti bunu gerçekleştirmemiştir. Bunu gerçekleştiren bir parti değil sadece, siz değerli kadınların iradesidir bunu gerçekleştiren" diye konuştu.

'KADIN BAKIŞ AÇISIYLA İNŞA EDECEĞİZ'

Yerel seçimlere değinen Hatimoğulları, sözlerini şöyle tamamladı:

"31 Mart seçimlerinde belediyelerimizi kazandığımızda ki biraz önce burada Amed’in onurlu kadınları eşbaşkan adaylarımız burada sizleri selamladılar. Amed olarak, kadınlar olarak, kadın eşbaşkanlarımızın etrafında demokratik kadın özgürlükçü belediye anlayışımızı icra edeceğiz. Biz kadınlar, kadın bakış açısıyla, kadınların rahat edeceği bir şekilde hep beraber inşa edeceğiz. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Çünkü burada kadın meclisleri bu işin garantisidir."

8-mart-001.jpeg

Hatimoğulları'nın konuşmasının ardından sanatçı Ayşenur Kolivar ve Jin Ma grubu sahne aldı.

..ilgili haber

KARS DEM PARTİ'DEN 8 MART KUTLAMASI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Kars'ta salon etkinliği düzenledi.

Kadınlar rengarenk yöresel kıyafetleriyle halaylar ve zılgıtlar eşliğinde 8 Mart'ı kutladı.

Etkinliğe DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan adayı Arzu Savaş Derman ve DEM Parti istanbul Milletvekili Çiçek Otlu ile yüzlerce kadın katıldı.

8-mart.jpg

DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan adayı Arzu Savaş Derman ile DEM Parti istanbul Milletvekili Çiçek Otlu'nun konuşma yaptığı etkinlik, yerel sanatçı Hivda'nın şarkılarıyla devam etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.