1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars’ı Dolu Vurdu
8. Kars Aşıklar Bayramı  BAŞLADI

8. Kars Aşıklar Bayramı BAŞLADI

8. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı açılış programıyla başladı.

A+A-

Kars Belediyesi tarafından düzenlenen "8.Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı" açılış programıyla başladı.

Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Konferans Salonu'ndaki programda konuşan Vali Eyüp Tepe, aşıklık kültürünün Orta Asya'dan, Dede Korkut'tan binlerce yıl öncesinden günümüze taşınan bir gelenek olduğunu söyledi.

Kars'ın, Türkiye'de halk şairliğinin en çok geliştiği, bu mirasın yaşatıldığı yörelerin başında geldiğini ifade eden Tepe, "Kars yöresinin sahip olduğu miras, bütün dünyaca bilinmekte ve takdir dilmektedir. Aşıklarımız, düğünlerde derneklerde divanlarda, söylediği destanlar, türküler ve bayati türü her şeyi örnekleriyle can kulağıyla dinlenen, toplumumuzun gönlünde taht kurmuş çok önemli değerlerimizdir" dedi.

Tepe, aşıkların en sıkıntılı dönemlerde milli duyguları ayakta tuttuğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Aşıklık Allah vergisi bir özelliktir. Hiçbir okul ve medrese eğitimi almadığı halde, zekalarıyla, hafızalarıyla, sürekli toplum içinde olmalarıyla ve toplumsal olaylarla ilgilenmeleriyle, aşık toplantılarına katılmaları nedeniyle, sözleriyle insanları büyüleyen kişilerdir. Dillerinden dökülen sözler, nağmeler içlerinden gelir, gönüllerinden gelir ve aşıklar adeta halkımızın duygularına tercüman olur."

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da aşıkların bir taraftan içinde yaşadığı cemiyetin kültürel değerlerini korumaya çalıştığını, diğer taraftan da toplumsal uzlaşmaya ve kaynaşmaya önem verdiğini belirterek, "Geniş halk kitlelerinin soluğu olan aşıklar, geçmişin kültürel dokularını en iyi özümseyen, koruyan ve kollayan kültür elçileridir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Maksut Koca, Günay Yıldız ve Yener Yılmazoğlu, saz çalıp türkü söyleyerek, "8. Uluslararası Aşıklar Bayramı"nı başlattı.

Program kapsamında 2 aşık arasında atışma yapılırken, yarışmaya Azerbaycan'dan katılan Ramin Garayev ile Kazaklistan'dan katılan Maria Bitemir ve Bekzan Kopbossynov performans sergiledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.