1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tto Başkanı Abdulvahap Olgun’dan İha’ya Ziyaret
40 Yıldır Unutulmayan ÜÇ FİDAN

40 Yıldır Unutulmayan 'ÜÇ FİDAN'

İdam edilişlerinin 40. yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşları mezarları başında anıldı.

A+A-

İdam edilişlerinin 40. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan binlerce kişinin katılımıyla mezarları başında anıldı. Anmada geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Denizlerin avukatı Halit Çelenk de unutulmazken, AKP'ye ve emperyalizme boyun eğilmeyeceği bir kez daha vurgulandı.

Katledilişlerinin 40. yıl dönümünde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı anmak için binlerce kişi, saat 12'den itibaren Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu kapıda toplanmaya başladı. Binlerce insanın buluştuğu ve kalabalık nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kaldığı anma, Enternasyonal marşı ve saygı duruşuyla başladı.

Anmayı düzenleyen örgütler adına ilk sözü alan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya, coğrafyamızda ve dünyada ABD'ye karşı mücadelenin devam ettiğini belirterek, "Mücadelemiz emperyalizm ve kapitalizmi yeryüzünden silinceye dek sürecektir" dedi. Kaya sözlerini, "Yoldaşlarımıza sözümüz var. Geleceğin sınıfsız ve sömürüsüz dünyasını mutlaka kuracağız" diyerek bitirdi.

Kaya'nın ardından söz alan Halit Çelenk'in kızı Serpil Güvenç, "İç ve dış sermayenin uşağı olan sağ iktidarlar, bu ölüme evet dediler. Halit çelenk Denizleri o kadar çok seviyorduki bizleri bıraktı ve onların yanına kavuştu. O hep bu davayı sürdürdü. Acıyı bal eyledi." dedi.

AKP'nin emekçilerin hakkını gasbetmek için her şeyi yaptığını vurgulayan Güvenç, iktidarın çocukları çocuk gelin ya da çırak yapmak istediğini, komşu ülkelerle ülkeyi birbirine düşürmek için çabaladığını, Kürtlerle Türkleri birbirlerine düşman etmek istediğini söyledi. Güvenç sözlerini, "Bu ülkede 75 milyon emekçi var. Teslim olmayacaklar. Tayyip, seni Amerika da kurtaramayacak. Yeni Denizler mücadeleyi sürdürüyor." diyerek bitirdi.

Güvenç'ten sonra söz alan Aydın Çubukçu, Burada adı Deniz, Yusuf, Hüseyin, Ulaş, Mahir olan insanların hepsini temsil eden çocuklar var. Çoğalıyorlar, azalmadılar. Kim çocuğunun adına bir celladın ismini koyar ki... Bu iktidarın da on yıl sonra adı hatırlanmayacak." dedi.

Bugün yas tutulmadığını, Denizlerin birleştirdiğini söyleyen Çubukçu, "Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği" diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından, Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in son sözleri okundu ve binlerce kişi üç fidanın mezarlarına karanfil bırakmak için yürüyüşe geçti.

Haberin Devamı...

3 FİDAN BİRÇOK YERDE ANILDI

Ankara, İstanbul, Adana, İzmir, Antep ve Hatay'da 6 Mayıs 1972'de idam edilen Türkiye Devrimci Hareketi'nin öncülerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı idamlarının 40. yılında anma etkinlikleri düzenlendi.

Onbinlerce kişinin katıldığı Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anmada konuşan Aydın Çubukçu, "Bugün savaşta ısrar eden ve Kürt halkının meşru taleplerine savaşla yanıt veren bir hükümet var. Denizler bizlere birliktelik çağrısı yaptılar. Bu da ezilen halkların mücadelesinde yanlarında olmayı gerektirir. Denizleri sevmek, Kürtlerin mücadelesinde aktif rol almayı gerektirir. Denizleri seven Kürtlerin yanında yer alır" diye kaydetti.

İSTANBUL

 

Dolmabahçe'de Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının 6. Filo'yu denize döktüğü yerde bir araya gelen 78'liler Girişimi üyelerine, Dersim Dernekleri Federasyonu, Devrimci Öğrenci Hareketi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve Gök Kuşağı Kadın Derneği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve dernek üyesi de destek verdi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın fotoğraflarıyla karanfiller taşıyan 78'liler Girişimi üyeleri, "Gündoğdu Marşı"nı ve "Şarkışla" türküsünü söyledi. Anma sırasında Samsun Sanat Tiyatrosu'ndan bir oyuncu Deniz Gezmiş'i canlandırdı. 78'liler Girişimi adına açıklama yapan 78'liler Girişimi İstanbul Temsilcisi Yunus Bircan, "Onların bıraktığı miras, gençliğin devrimcileşmesi, devrimcilerin gençleşmesi ve halk için devrimcilikti. Kapalı mekanlarda dünyayı yorumlamaktan öte, sokaklara ve dağa çıkmak, emperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı sahici bir başkaldırıydı" diye konuştu. Böyle olduğu için egemen sınıfın onlara karşı yöntemlerinin son derece kıyıcı olduğunu belirten Bircan, Gezmişlerin Kürt ve Türk halklarının emperyalizme ve kapitalizme karşı mücadelesinde yaşadıklarını dile getirdi.

Dolmabahçe'de 68'liler Birliği Vakfı üyeleri de basın açıklaması yaparak, Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını andı. Vakıf Başkanı Sönmez Targan, "Aradan 40 yıl geçmesine karşın, yitirdiğimiz yoldaşlarımızın fiziksel varlıkları bugün aramızda değilse bile onların düşün ve inançları bütün canlılığı ile halklarımızın bağrında bayraklaşarak, yaşamaktadır" dedi. Basın açıklamalarının ardından denize karanfiller bırakılması ile anma sona erdi.

ADANA

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Adana bileşenleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin 40'ıncı yıldönümü nedeniyle Beşocak Meydanı'nda bir araya gelip İnönü Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte grup, "Katledişlerinin 40'ıncı yılında Denizleri anıyoruz" ve "Bağımsız Demokratik Türkiye mücadelemizde yaşıyor" pankartı ile Denizlerin fotoğrafını taşıyarak sık sık, "Gençlik gelecek gelecek sosyalizmde", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" ve "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz" sloganları attı. Grup, Deniz şahsında bütün devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından açıklama yapan EMEP Gençliği'nden Volkan Pekal, Denizlerin mücadelesinde öne çıkan ve son ana kadar dile getirdikleri hedeflerin, emperyalizme karşı Türkiye'nin gerçekten bağımsız, demokratik bir ülke olması ve emekçi halklarının kurtuluşunun gerçekleşmesi olduğunu vurguladı. Pekal, üniversite gençliğinin parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim mücadelesinin iktidara gelen tüm hükümetler tarafından copla, gazla ve polis baskısıyla karşılık bulduğunu kaydetti. Pekal, "Bugün Denizleri anmanın ve onların mücadelesini yarınlara taşımanın aciliyeti ortadadır. Çünkü tüm dünyada esen neoliberalizm rüzgarı Türkiye'de AKP hükümeti eliyle işçi, emekçi, kadın, genç tüm emekçi halkın kazanımlarına karşı saldırıya dönüşmüştür" diye konuştu.

HATAY

Hatay'da da Deniz Gezmişler anıldı. Hürriyet Caddesi Kemancı Kafe önünde toplanan Halkların Demokratik Kongresi ve KESK'in oluşturduğu grup yürüyüşe Uğur Mumcu Meydanı'na geldi. Grup "Yusuf Hüseyin Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Suriye halkı yalnız değildir", "Savaşa hayır halklar kardeştir" sloganları attı. sloganlar 6 Mayıs'ın Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan şahsında devrim ve özgürlük mücadelesi yürüten ve katledilen devrimcilerin anıldığı bir gün olduğu belirtilen açıklamanın ardından açıklama sona erdi.

ANTEP

Antep'te Mücadele Birliği Platformu üyeleri de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 40. yıldönümü nedeniyle yürüyüş düzenledi. Kırkayak Parkı'nda toplanan çok sayıda kişi, "Denizleşenlerimizle yürüyoruz" pankartı eşliğinde Yeşilsu Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte sık sık "İdamlar bizi yıldıramaz" ve "Yaşasın halkların mücadele birliği" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapmak isteyen grup, polis tarafından engellendi. Başbakan Tayip Erdoğan'ın Antep'e geleceğini söyleyen polis, "Güvenliğinizi sağlayamayız" diyerek açıklama yapılmasına izin vermedi.

Açıklama yapmayan grup, burada saygı duruşuna geçti. Ardından tiyatro gösterileri sahnelenirken, Grup Emeğe Ezgi de sahne alarak konser verdi.

İZMİR

Mücadele Birliği Platformu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 40. yıldönümü dolayısıyla Konak YKM önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşe, İzmir'deki emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Üzerinde Gezmiş, Aslan ve İnan'ın resimlerinin bulunduğu "Halkın Deniz'i Denizleşen halkla Denizleşenlerimizle yürüyoruz" pankartının taşındığı yürüyüşte, sık sık "Yaşasın halkların mücadele birliği" sloganı atıldı. Yürüyüşte, Kürtçe ve Türkçe yazılı "Navê min Deniz (Benim adım Deniz " yazılı dövizler taşındı.

Mücadele Birliği Platformu adına açıklama yapan Mercan Demir, Deniz, Yusuf ve Hüseyinlerin isimlerinin Kürt ve Türk halklarının yüreğinde ve bilincinde devrimci önderler olarak kazındığını belirterek, onların işçi sınıfı ve emekçi haklarının mücadelesi ve devrime olan bağlılıklarıyla milyonlarca insanın devrimci duygularının simgesi olduklarını vurguladı. Denizlerin insanlığı yaşadığı acıların kaynağı olan kapitalizm ve emperyalizmi yıkmak için mücadele ettilerini hatırlatan Demir, bunu gören sermaye sahiplerinin devrimin 3 önderini idam ettiğini söyledi. Demir, Denizleri idam etmeninin faşizm için kurtuluş olmadığını vurgulayarak, Denizlerin kavga bayrağının Denizlerden sonra gelen binlerin ellerinde yükseldiğini kaydetti. Açıklama, müzik ve şiir dinletisiyle sona erdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.