
31’inci Kez Boğalar Arenada.. Artvin Yusufeli’nde Nefes Kesen Mücadele!
Artvin’in Yusufeli ilçesinde düzenlenen geleneksel boğa güreşleri festivali, bu yıl 31’inci kez coşkuyla gerçekleştirildi.
Artvin'de her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri sezonu, Yusufeli ilçesine bağlı Sarıgöl köyünde gerçekleştirilen organizasyonla başladı.
Artvin’in Yusufeli ilçesinde düzenlenen geleneksel boğa güreşleri festivali, bu yıl 31’inci kez coşkuyla gerçekleştirildi.
Binlerce yurttaş, soğuk havaya aldırış etmeden 104 boğanın kıyasıya mücadelesini izledi.
YUSUFELİ’NDE NEFES KESEN MÜCADELE
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri sezonu, Yusufeli ilçesine bağlı Sarıgöl köyünde yapılan organizasyonla açıldı. Yusufeli Sarıgöl Spor Kulübü tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen güreşler, soğuk havaya rağmen yoğun katılım gördü. Tribünleri dolduran binlerce yurttaş, yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip bu kültürel mirasa tanıklık etti.
YEDİ KATEGORİDE KIYASIYA REKABET
Artvin ve ilçelerinin yanı sıra Rize ile Erzurum’dan gelen 104 boğa sahibi, güreşlere katıldı. Mücadeleler; baş, başaltı, küçük başaltı, büyük orta, küçük orta, ayak ve deste olmak üzere yedi kategoride yapıldı. Ağırlıkları 380 ila 950 kilogram arasında değişen boğalar arenada üstünlük kurmak için ter döktü. Canpolat, Bozo, Balaban, Katilim, Tumtum ve Çamur gibi ilginç isimler taşıyan boğalar, izleyicilerin dikkatini çekti.











ÖZEL HAZIRLIK VE DOPİNG KONTROLÜ
Güreşler öncesinde kampa alınan boğalar, sıkı bir hazırlık sürecinden geçirildi. Sabah yürüyüş ve koşularla form tutturulan hayvanlar, pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta ve mısır gibi özel besinlerle beslendi. Arenaya çıkmadan önce boynuzları törpülenen boğalar, doping kontrolü kapsamında idrar testine tabi tutuldu.
10 BİN KİŞİ, 25 HAKEM, 500 BİN TL ÖDÜL
Yaklaşık 10 bin kişinin izlediği organizasyonda 25 hakem ve çok sayıda görevli görev yaptı. Festivalde baş boğa sahibine 100 bin TL ödül verilirken, toplamda 500 bin TL para ödülü dağıtıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren tribünleri dolduran yurttaşlar, yer bulamayanlar ise kurulan çadırlardan müsabakaları takip etti.
“BOĞACILIK EKONOMİK VE KÜLTÜREL BİR DEĞER OLDU”
Sarıgöl Boğacılar Dernek Başkanı Mevlüt Akıcı, boğa güreşlerine ilginin her yıl arttığını belirtti. Özellikle bölge ve çevre illerden yoğun katılım sağlandığını ifade eden Akıcı, kadın ve erkek yetiştiricilerin de sektöre dahil olmasıyla organizasyonun büyüdüğünü söyledi. Bu yıl 120 ila 125 boğanın katılımıyla sezonu tamamladıklarını vurgulayan Akıcı, boğacılığın bölgesel ölçekte önemli bir ekonomik ve kültürel değer haline geldiğini dile getirdi.
Festivalde dereceye giren boğaların sahiplerine ödülleri verilirken, şampiyonluklar horon eşliğinde coşkuyla kutlandı.


HABERE YORUM KAT