1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çü’de “Yaşlı İstismarı” Konulu Panel
115 Kız Çocuğunun Hamile Olduğu Saklanmış

115 Kız Çocuğunun Hamile Olduğu Saklanmış

İstanbul'da bir hastanede beş ayda 115 kız çocuğunun hamile olduğu saptandı; bu gebeliklerin polise bildirilmediğini saptayıp savcılığa şikayette bulunan hastane görevlisi hakkında ise soruşturma başlatıldı.

A+A-

İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde beş ayda 115 kız çocuğunun hamile olduğu saptandı; bu gebeliklerin polise bildirilmediğini saptayıp savcılığa şikayette bulunan hastane görevlisi hakkında ise soruşturma başlatıldı.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre, 1 Ocak 2017- 9 Mayıs 2017 arasında hastaneye gelen 115 kız çocuğunun hamile olduğu belirlendi. Bu çocukların yüzde 67’sini 15-18 yaş arası, yüzde 33’ü ise 15 yaşının altında kız çocukları oluşturuyor. Listede 2003 doğumlu iki kız çocuğu, 2002 doğumlu 11 kız çocuğu (yüzde 9,5) bulunuyor.

Hamile kız çocuklarının yüzde 34’ü Suriyeli mülteciler.

Hastane yönetimi işlem yapmadı

Hastanede görevli sosyal hizmet uzmanı Ş.İ.N. ve psikolog I.Ö., 12 Haziran 2017’de 15 yaşın altındaki hamileliklerin rıza aranmaksızın çocuğun cinsel istismarı kapsamında olduğunu belirterek, kız çocuklarının gebelikleriyle ilgili yasal bildirim sorumluluğunun yerine getirilmediğine dair tutanak tuttu.

Hastane yönetimi konuya ilişkin bir işlem yapmayınca, sosyal hizmet uzmanı Ş.İ.N. savcılığa ihbarda bulundu.

Valilik soruşturma izni vermedi

Savcılığın talebiyle, yasal bildirimde bulunmayan sorumlu başhekim yardımcısı Dr. A. A. ve sosyal hizmet uzmanı N.D. için soruşturma izni istendi.

İstanbul Valiliği, 4 Aralık 2017 tarihli yazısıyla iki görevli hakkında soruşturma izni vermedi. Valilik, adli görevin ihmal edilmediğini, görevi kötüye kullanma suçunun oluşmadığını belirtti.

Konuyu savcılığa bildiren Ş.İ.N. hakkında ise inceleme başlatıldı ve görev yeri iki kez değiştirildi.

Avukat Erkan Akça, Valiliğin kararının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yaptı.

Bakanlık: Soruşturmaya gerek yok

Haberin yayınlanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, konunun daha önce incelendiğini söylerken "soruşturmaya gerek olmadığı" görüşünü tekrarladı. Haberin gündem yaratması nedeniyle tekrar inceleme başlatacaklarını da ekledi:

“Haber daha önce şikayete konu olmuş İstanbul Sağlık İl Müdürlüğümüz tarafından incelenmiştir. Medeni Kanun’un ilgili hükümleri, ‘Erginlik, 18 yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar', ‘Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez' demektedir. Ancak 181 Sayılı KHK’nın 21’inci maddesinin (a) bendine göre 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebelerin adli mercilere bildirimi hususu şöyle düzenlenmiştir:

“18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebeler, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında 15 yaşını tamamlamamış olanların (rıza olsun veya olmasın) tamamının ve 15 yaşını tamamlamış olanlarda ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise adli mercilere bildirimi sağlanmaktadır. Bu düzenleme uyarınca 15 yaşını doldurmuş olanların sosyal hizmet uzmanlarına bildirilmesi gerekmektedir. Şikayete konu olan sorumlularla ilgili soruşturma açılmasına gerek olup olmadığı hususu, yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca mülki idare tarafından değerlendirilmiş ve soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararına varılmıştır. Ancak Bakanlığımız konunun hassasiyetini dikkate alarak konunun tekrar incelenerek soruşturulması talimatını vermiş, müfettiş görevlendirmiştir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.