1. HABERLER

  2. TÜSİAD Heyeti ABD'den Kötü DÖNDÜ
TÜSİAD Heyeti ABD'den Kötü DÖNDÜ

TÜSİAD Heyeti ABD'den Kötü DÖNDÜ

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, ABD'den Erdoğan'a, 'İsrail'i örnek gösterip İran'ı aklama', Netanyahu'ya, 'Özür dile' diye seslendi.

A+A-
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, ABD'den Erdoğan'a, 'İsrail'i örnek gösterip İran'ı aklama', Netanyahu'ya, 'Özür dile' diye seslendi.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki heyet Washington’daki temasları çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Philip Gordon’un yanı sıra bazı Türkiye uzmanlarıyla biraraya geldi. Temaslarının ardından açıklamalarda bulunan Boyner, hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya mesaj gönderdi. Boyner, Erdoğan’a yönelik açıklamasında, “Biz, nükleer silahsız bir Ortadoğu’yu destekliyoruz ama bu görüş, İran’ın nükleer programını, İsrail’i göstererek haklı çıkaran bir söyleme yol açmamalı” dedi.
İLİŞKİLER ZEHİRLENDİ
İsrail’in Gazze’ye giden gemilere saldırmasını sadece “meşru güvenlik kaygıları” üzerinden anlamanın zor olduğunu, olayın Gazze’deki “insanlık dışı” ablukanın sürdürülemeyeceğini gösterdiğini anlatan Boyner, Gazze’deki durumun Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri “zehirlediğini”, Türk kamuoyunun bu konuya çok hassas baktığını söyledi. Netahyahu’ya da seslenen Boyner, “İsrail özür dilemeden Türk kamuoyundaki kızgınlığı yatıştırmak çok zor olacak” diye konuştu.
EKSEN KAYMASI YOK
Boyner, Türkiye’nin eksen kayması tartışmalarına katılmadıklarını da söyledi. Türkiye’nin doğudaki komşularıyla yakınlaşmasının, transatlantik ortaklar açısından, bağları, ticareti ve diyaloğu geliştirmede fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirten Boyner, “Bu yakınlaşmadan kazanılacak çok fırsat olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
İKİ TARAF DA SAKİNLEŞMELİ
Türk-Amerikan ilişkileri konusunda ise, “Şunu açıkça söyleyebilirim, Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok iyi bir dönem yaşadığımız söylenemez. İki taraf da sakinleşmeli. Gazze’de yaşanan olayla, İran ve İran’a karşı uygulanacak yaptırımlar konusunda Türkiye’nin ‘hayır’ oyu vermesi konusu tamamen iç içe girmiş durumda. Açıkçası bunun Türkiye’nin dezavantajı olduğunu düşünüyoruz, çünkü ikisi ayrı konular” dedi.
ANAYASA YENİDEN YAZILSIN
TÜSİAD olarak Anayasa’nın yeniden yazılması gerektiği düşüncesini ortaya koyduklarını hatırlatan Boyner, halkın daha fazla temsil edildiği bir anayasanın gerekli olduğunu vurguladı. Siyasi reformların öneminin altını çizen Boyner, Türkiye’de siyasi partilerin lider odaklı olmaması ve daha çoğulcu bir parlamenter sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.