1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Settar Kaya'dan "Gizli İttifak" İtirafı
Turizmciler 'Kaçak Rehber'den Şikayetçi

Turizmciler 'Kaçak Rehber'den Şikayetçi

Türkiye’de turizminin önemli bir sorunu olan kaçak rehberliğin engellenebilmesi yönündeki çalışmalar etkili olamıyor.

A+A-

Türkiye’de turizminin önemli bir sorunu olan kaçak rehberliğin engellenebilmesi yönündeki çalışmalar etkili olamıyor.

Türkiye'nin dört bir yanındaki rehberlik meslek örgütlerine, özellikle yoğun turist trafiğinin yaşandığı dönemlerde çok sayıda kaçak rehber ihbarları gelmesi bunun en önemli göstergesi. Bakanlıktan kokartlı profesyonel turist rehberleri, turları sırasında karşılaştıkları kaçak faaliyetleri hem meslek örgütlerine hem de İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri'ne bildirmektedir. Ancak kaçak faaliyetlerin önlenmesinde yeterince etkin değil.

Kars Kafkasya Turizm Seyahat Acentesi konu hakkında; "Kaçak rehberlik durdurulmalı, var olan mevzuat uygulanmalıdır. Denetlemelere etkinlik kazandırılmalı, denetlemelere ilişkin sektörün bazı kesimlerinde var olan rahatsızlık giderilmelidir." diyerek uyarıda bulundu.

Uyarıda, "Kaçak yapılan turizm turları ve rehberlerine itimat etmeyin. Seyahat ettiğiniz Araclarda TURSAB Belgesi.D2 belgesi, Seyahat sigortası, Bakanlık belgesi, rehber olarak da muhakkak kokart sorun. Aksi taktirde kaçak tur yapan ve yaptıran herkes Turizme darbe vuran kişi ya da kişilerdir. Şüphelendiğinizde 155 ya da 156’yı arayın." ifadeleri yer aldı.

(PolitiKARS.com notu)

YASAL DURUM 

Bugün rehberlik mesleği ile ilgili çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. Yönetmeliğe göre; Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilinde, Bakanlıkça kendilerine rehberlik belgesi verilmemiş kişiler turist rehberliği yapamamaktadır. Yapanlar hakkında genel hükümlere göre savcılıklarca kovuşturma açılmakta, belgesiz turist rehberi çalıştıran Bakanlık denetimindeki kuruluşlar hakkında Bakanlıkça idari işlem yapılmaktadır. Seyahat acenteleri düzenledikleri turlarda belgeli turist rehberi çalıştırmak zorundadır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.