TFF, Takımları PFDKya Sevk ETTİ

TFF, Takımları PFDK'ya Sevk ETTİ

Etik Kurulu'nun hazırladığı şike raporunun ardından 3 günlük olağanüstü kampa giren TFF, şike iddialarına ilişkin kararını açıkladı.

A+A-

Etik Kurulu'nun hazırladığı şike raporunun ardından 3 günlük olağanüstü kampa giren TFF, şike iddialarına ilişkin kararını açıkladı. Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Beşiktaş'ın da aralarında bulunduğu 16 takım PFDK’ya sevk edilirken, 58. maddedeki küme düşme maddesi kaldırıldı.

3 Temmuz’dan bu yana süren şike iddialarına ilişkin, Etik Kurulu’nun raporunun açıklanmasının ardından, TFF aldığı kararları açıkladı. Buna göre Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesinin değiştiğini açıkladı. 58. madde de küme düşme yerine puan silme yaptırımı getirildi.

Şike iddialarına ilişkin Etik Kurulu raporunun açıklanmasının ardından, bugün bir basın toplantısı yapan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesinin değiştiğini açıkladı. Adı geçen kulüplerin, Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini açıklayan Demirören, Fenerbahçe'nin CAS davasından kendi iradesiyle ayrıldığını söyledi.

“Bahse ilişkin hiçbir unsur yok”
“Sevinerek söylemeliyim ki; bahse ilişkin hiçbir unsur yoktur” diyen Demirören, Etik Kurulu’nun da bu yönde bir bulgu olmadığını belirttiğini dile getirdi.

TFF’nin taviz vermesinin düşünülemez olduğunu belirten Demirören şu sözleri dile getirdi: “22 maçla ilgili olarak adı geçen tüm kulüplerin Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi kararı alınmıştır. Tüm kulüplerin sevki ile ilgili kararın nedeni, kulüplere yargısal haklanma hakkı vermektir. Türk futbolunu korumak için ben TFF Başkanı olarak PFDK’ya sevk edilen kulüplerimizin suçlu olmadığını belirtiyorum. Disiplin yaptırımlarımızın hedefi suçluya suçunun bedelinin ödettirilmesinden ziyade caydırıcılıktır. Bu husus göz ardı edilmemelidir.”

“Hangi takımların disiplin kuruluna sevk edildiğini yarın göreceksiniz”
“Hangi takımların Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini yarın göreceksiniz” diyen Demirören, UEFA’nın istediği tek şeyin kuralların karar vermesi olduğunu ve kendilerinin de bunu yapacağını söyledi.

Galatasaray ve Fenerbahçe PFDK'da
Demirören'in bu açıklamalarına rağmen Disiplin Kurulu'na sevk edilen takımları açıklandı. Buna göre PFDK'ya sevk edilen kulüpler: Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş, İstanbul BŞB, Kayserispor, Bursaspor, Eskişehirspor, Antalyaspor, Samsunspor, Sivasspor, Mersin İY, K. Karabükspor, Gençlerbirliği, Manisaspor, Ankaragücü.

PFDK'ya sevk edilmeyen takımlar: Gaziantepspor, Orduspor

Fenerbahçe kendi iradesiyle CAS’tan çekildi
Fenerbahçe’nin TFF ve UEFA’ya açmış olduğu 45 milyon Avroluk davayı geri çekmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Demirören, kararın Fenerbahçe’nin kendi iradesiyle alınmış bir karar olduğunu söyledi.

58. madde değişti
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Futbol Disiplin Talimatı'ndaki 58. maddesinde yer alan cezaların orantısızlığı konusunda hemen herkesin mutabık olduğunu belirterek, ''Öncelikle korumak ve geliştirmekle yükümlü olduğumuz Türk futboluna vereceği cezalar göz önüne alındığında, orantısızlığın giderilmesi için en uygun zamandır'' dedi.

Demirören, ağır şike teşebbüsü ile ilgili olarak en az 12 puan indirme cezasının, Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesine eklendiğini açıkladı.

Cezalar ne zaman uygulanacak?
Kararın alındığı tarihte cezaların uygulanacağını belirten Demirören, “Bugün itibariyle 58. madde değişmiştir. Benim konuşmam başladığı an madde değişti. Yarın kurula sevkler tamamlanacak. Disiplin Kurulu da ifadeleri alacak. En çok istediğimiz şey olayların bir an önce bitmesidir” dedi.

Küme düşme yok puan silme var
TFF’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun Antalya'da gerçekleştirdiği toplantıda, Futbol Disiplin Talimatı ve Futbol Müsabaka Talimatı'nın bazı madelerinde değişiklik yapıldığı belirtildi.

Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası geldi. Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda ilgili kulüplere bir alt lige düşürme cezası verilecek.

Teşebbüs halinde, ilgili kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası getirildi

Değişikliğin ardından 58. maddenin yeni hali

MADDE 58 – MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME

(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.
a) Yukarıda belirtilen ihlalleri gerçekleştiren kişilere sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir,
b) Yukarıda belirtilen ihlallerin kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda ilgili kulüplere bir alt lige düşürme cezası verilir.
c) İhlalde sorumluluğu bulunan kişilere ayrıca para cezası verilebilir.
(2) 1. fıkrada belirtilen ihlallere teşebbüs etmek yasaktır.
a) Teşebbüs halinde, ilgili kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.
b) Teşebbüs halinde ilgili kişinin yöneticisi olduğu kulübe bu talimatta öngörülen disiplin cezaları uygulanabilir. Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilir. İhlalin ağırlığı kurul tarafından somut olayın niteliğine göre serbestçe karar verilir ancak eylemin ilgili yöneticinin kendisinin veya üçüncü kişilerin bahis oyunlarından menfaat elde etmesi amacına matuf olduğunun tespit edilmesi halinde ihlal, mutlaka ağır ihlal kabul edilir.
(3) İhlal veya ihlale teşebbüsün hakemler tarafından meydana getirilmesi halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.