1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Binler Adalet İçin Kadıköy'de BULUŞTU
Şarkıcı Ayten Alpman Yaşamını YİTİRDİ

Şarkıcı Ayten Alpman Yaşamını YİTİRDİ

Adı 'Bir Başkadır Benim Memleketim' isimli şarkıyla özdeşleşen Ayten Alpman 83 yaşında hayata veda etti.

A+A-

Adı "Bir Başkadır Benim Memleketim" isimli şarkıyla özdeşleşen Ayten Alpman 83 yaşında hayata veda etti.

Şarkıcı Ayten Alpman hayatını kaybetti. Adı adeta "Bir Başkadır Benim Memleketim" şarkısıyla özdeşleşen Alpman, 83 yaşındaydı.

Türk pop ve caz müziğinin kilometre taşlarından biri olan Ayten Alpman, müziğe, liseden sonra İlham Gencer'in solistlik teklifi ile İstanbul Radyosu'nda programa başlayarak adım atmıştı. Daha sonra ünlü yapımcı Arif Mardin'le tanışıp onun teşvikiyle caz şarkıları söylemeye başlamıştı.

1953 yılında İlham Gencer ile evlenen, 1959 yılında ilk plağı "Sayonara/Passion Flower" taş plak olarak yayınlandı. 1963 yılında çalışmak için İsveç'e gidip üç yıl sonra dönen Alpman, Fecri Ebcioğlu'nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başladı. İlk çalışması "İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım"ın ardından Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45'lik

KIBRIS ÇIKARMASIYLA TANINDI

Fecri Ebcioğlu ile birlikte yaptıkları "Sensiz Olamam" ile ilk büyük çıkışını yakalayan Alpman'ın, 1972 yılında, sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı başta pek de ilgi görmedi. Ancak 1974 yılında Kıbrıs çıkarması ile TRT'de "Memleketim" çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürüldü ve çok satıldı. Mireille Mathieu'nun Fransızca seslendirdiği bu şarkı, Fikret Şeneş'in Türkçe sözleriyle adeta bir milli marş halini almıştı.

Alpman, 1995 yılında ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat oldu. 1999'da en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü Ada Müzik tarafından yayınlanan Alpman, son zamanlarda sadece bazı caz konserlerinde sahneye çıkıyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.