1. HABERLER

  2. Yurttan Çarşafla KAÇARKEN ÖLDÜ...
Ruhsatlara İPTAL Binaya YIKIM

Ruhsatlara İPTAL Binaya YIKIM

Şişli Belediyesi, Danıştay'ın imar planını iptal etmesiyle kaçak olan City's AVM'nin ruhsatlarını feshetme kararı aldı.

A+A-
Şişli Belediyesi, Danıştay'ın imar planını iptal etmesiyle kaçak olan City's AVM'nin ruhsatlarını feshetme kararı aldı. Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, "Encümenden yıkım ve para cezası kararı çıkartacağız" dedi.
Danıştay'ın imar planını iptal eden kararı onamasının ardından kaçak duruma düşen City's AVM'ye bir kötü haber de Şişli Belediyesi'nden geldi. Harekete geçen belediye, alışveriş merkezinin ruhsatlarını iptal etme kararı aldı. Encümenden de, yaklaşık 150 milyon dolara mal olan 16 katlı City's için ceza ve yıkım kararı çıkacağı öğrenildi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Danıştay kararı bize ulaşır ulaşmaz bütün yasal mevzuatları yerine getireceğiz. Planı yapan İBB olduğu için karar önce oraya gidecek, sonra bize ulaşacak. Biz de mahkemenin kararı doğrultusunda söz konusu AVM için önce yapı tadil tutanağı tutacağız. Ardından ruhsatları iptal edeceğiz. Daha sonra da encümenden yıkım ve para cezası kararı çıkartacağız" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yargı kararını yerine getirmek zorunda olduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu da şu yorumu yaptı: "Üst planın getirdiği kararlara aykırı bir plan yapılmıştı. Şimdi yargı bunu somut gerekçelerle ortaya koydu. Mevcut yapıyı yasal hale getirmek için yeni bir plan yaparlarsa hile yapılmış ve ikinci bir suç işlenmiş olur. Bu karara rağmen yeni bir plan yapılırsa mahkemenin hile yoluyla devre dışı bırakılması söz konusu olabilir. Bunu İstanbul'da pek çok örnekte gördük. Hukuka aykırı yapılaşmanın bir an önce giderilmesi gerekmektedir. İlçe belediyesinin ruhsatları hemen iptal etmesi lazım. Karar uygulanmazsa, ilgililer 5 yıldan başlayan hapis cezasıyla yargılanır. Biz bu sürecin takipçisi olacağız ve gerekirse suç duyurusunda bulunacağız." Plan değişikliğini mahkemeye götüren CHP'nin İl Başkanı Gürsel Tekin ise şunları söyledi: "Danıştay'ın kararı İBB'ye gelmiş ise, yetkililer kararı hemen uygulamalıdır. Aksi takdirde sorumlularla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Büyükşehir ya yeni bir plan yapmak ya da kaçak duruma düşen alışveriş merkezini yıkmak zorunda. Burada mağdur edilen dükkân sahipleri."
MAĞAZACILAR ŞOKTA
Danıştay 6. Daire'nin, City's AVM'nin inşa edildiği arazinin okul alanından çıkarılarak ticaret, turizm alanı ilan edilmesine ve yaklaşık 8 emsale denk gelecek şekilde yapılaşmaya açılmasına olanak tanıyan imar planını iptal etmesi alışveriş merkezinde de şok etkisi yarattı. "Londra'da Harrods, Paris'te La Fayette, İstanbul'da ise City's" sloganıyla açılan AVM'de 120 dükkânın yarısının boşaldığını söyleyen CookShop'un işletmecisi Bahattin Demir, şöyle yakındı: "Yatırım yaptık, dükkân kiraladık. Ekonomik kriz nedeniyle doğru düzgün iş yapamıyorduk. Bu kararla birlikte ruhsatlarımızın iptal edilecek olması bizim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Zaten yönetimin bu konuda ciddi hataları oldu. Kiracılar mağdur edildi. Otopark ücretleri 50 TL olarak belirlendi. Sonra tepkiler üzerine 5 liraya indirildi. Birçok işyeri sahibi yönetim ile mahkemelik oldu. Çoğu mağazayı kapatıp gitti."
CİTY'S AÇIKLAMASI
DANIŞTAY 6. Daire'nin parsel bazında yapılan plan değişikliğiyle ilgili gerekçeli kararına rağmen City's Nişantaşı'nın kaçak olmadığını savunan Genel Müdür Kazım Çizmeci, AA'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Her türlü yasal prosedür yerine getirilmiş, hukuken geçerli imar planı ve projesine uygun olarak tamamlanmıştır. Söz konusu dava İBB meclis üyesi iki kişi tarafından, meclis onama kararına karşı itiraz üzerine açılmış olup, bu davada yatırımcı olan şirketimiz, yani City's Nişantaşı AVM taraf değildir."
2 YILLIK HUKUK SAVAŞI
İSTANBUL 3. İdare Mahkemesi, 16 Ocak 2008'de yani açılıştan 2 gün önce arazinin plan tadilatını iptal etmişti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ve Terakki Vakfı ve İstanbul Gayrimenkul Yatırım kararı temyiz etmiş, aynı zamanda yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuştu. Danıştay 6. Dairesi 11 Temmuz 2008'de 2008/5563 sayılı kararıyla yürütmeyi durdurma istemini reddetmişti. Heyet, City's AVM'nin plan değişikliğinin iptaline yönelik son kararı da 6 Kasım 2009'da vermişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.