1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Emine Atasoy Kadınlar Günü’nü Kutladı
PJAK'tan 7 Maddelik Ateşkes ÇAĞRISI

PJAK'tan 7 Maddelik Ateşkes ÇAĞRISI

Türkiye'de en son Hakkari'de geniş çaplı operasyonlar başlatılırken, PKK'nin İran kolu PJAK'tan Kürt sorununun çözümü için 'deklarasyon' haberi

A+A-
Türkiye'de en son Hakkari'de geniş çaplı operasyonlar başlatılırken, PKK'nin İran kolu PJAK'tan Kürt sorununun çözümü için 'deklarasyon' haberi geldi. İran ise PJAK'ın ateşkes çağrılarına operasyonla yanıt verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dün (20 Ekim) Hakkari'nin Cilo ve Sat dağlarında PKK'ye yönelik operasyon başlatırken, PKK'nin İran kolu Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) Meclisi, Kürt sorununun çözümüne yönelik 7 maddelik bir "demokratik çözüm deklarasyonu" yayımladı. İran ise PJAK'in ateşkes çağrılarına operasyonla yanıt verdi.
Fırat Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, deklarasyonda ana değerlendirme şu ifadelerle yapıldı:
"Biz PJAK olarak Kürt sorunun siyasi ve barışçıl yollarla çözümünde ısrarlıyız. Eğer devlet bu yönde adım atarsa savaş ve çatışmaların hiçbir anlamı kalmaz. İki yıl önce partimiz tarafından alınan eylemsizlik kararı, bu samimi niyetimizin en açık ve gözle görülür belgesidir. İran İslami Cumhuriyeti'nin PJAK'ın her alanda demokratik ve siyasi çözüm yol ve yöntemlerinde ısrarlı olduğunu bilmesi gerekiyor."
Deklarasyonda çözüm önündeki engellerin başında ise "savaşın farz kılınması, kan dökülmesi, devletin güvenlik zihniyeti, ayrılıkçılık ve milliyetçiliğin" geldiği belirtildi.
PJAK: "ASKERİ OPERASYONLARA SON VERİLSİN"
PJAK'ın Kürt sorunu ve İran'ın diğer sorunlarına demokratik çözümü öngören 7 maddelik deklarasyonu şöyle;
1-Kürt sorunu İran'da resmi olarak tanınmalı, sorun; diyalog ve demokratik yöntemlerle çözülmeli.
2-Demokratik ve siyasi bir havada çözüme yönelik adım atılması için diyalog ve müzakere zemini oluşturulmalı.
3-Diyalog, müzakere ve siyasi çözüm zemininin öne çıkması ve siyasetin rolünü oynayabilmesi için askeri operasyonlara son verilmeli.
4-Halkların sorunlarının çözümü ve bunun pratikte siyasi, kültürel, düşünce ve ifade özgürlüğü alanlarında halkın kendi iradesiyle gerçekleşmesi için, tüm bu hakların garanti alında alınması ve var olan engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor.
5-Halkların siyasi ve demokratik örgütlenme ve eylem hakkı tanınmalı.
6- Başta Kürtçe olmak üzere halkların dillerinin resmileştirilmesi, eğitim dili olması, geliştirilmesi ve tüm alanlarda, devlet dairelerinde kullanımı sağlanmalı.
7-Demokratik bir ortamın oluşturulması ve özgür bir katılım için, siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı ve idam kaldırılmalı.
PJAK'IN ATEŞKES ÇAĞRISI, İRAN'DAN OPERASYON
PJAK'ın "ateşkes çağrıları" olarak nitelendirilen çözüm önerileri ise İran'dan karşılık bulmadı. İran Gizli Servisi'nin, Paveh, Merivan, Urumiye ve Sanandaj kentlerinde eş zamanlı düzenlediği operasyonlar kapsamında 12 kişinin yakalandığı, 1 PJAK'lının ise öldürüldüğü bildirildi.
Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre, PJAK adına faaliyet gösterdikleri iddiasıyla gözaltına alınanlar, "Örgüt adına eylemler gerçekleştirmek, ormanları yakmak, etnik ayrımcılık yaratmak, Kürt milliyetçiliğini özendirmek, halkı devlet aleyhine kışkırtmak, İran'ın ulusal ve toprak güvenliğini tehdit etmek" suçlarından hapis veya idam cezasıyla yargılanacaklar.
İran'da 2009 yılından bu yana 7 PJAK'li idam edildi. İran'da halen idam cezasına çarptırılan 20 örgüt üyesi cezaevinde tutuluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.